Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Да изчистим България за един ден

METRO подкрепя инициативата и се присъединява като неин партньор


Денят е 26. април - присъедини се и ти!

Кампанията „Да изчистим България за един ден” ще се проведе на 26 април. За трети пореден път bTV, съвместно със своите партньори от бизнеса, държавната администрация, неправителствени организации, училища и други, ще осъществи най-мащабната доброволческа акция в България.

Кампанията по света

"Да изчистим света 2012" - Амбицията на инициативата през 2012 г. е глобална – стотици държави и стотици милиона доброволци да изчистят света от боклука.Мечтата на организаторите е да вдъхновят хора от целия свят да се присъединят към инициативата, която започва на 24 март. Вълната от "почистване за ден”, която ще прескача от държава в държава, трябва да отнесе със себе си тонове боклук, да прочисти природата и да съживи по-топлите отношения между хората и околната среда.

Да изчистим Балканите - през април в Словения се проведе тематична регионална конференция на балканските страни. В нея взеха участие 61 доброволци от 11 държави, сред които и България. Те обмениха опит в акциите по почистване, като целта е така да се улесни организацията на кампаниите "Да изчистим" през 2012-а. Организатор на събитието беше словенската асоциация Еколози без граница.

До края на годината са предвидени акции по почисване в Бразилия, Италия, Турция, Шри Ланка, Индия.Кампаниите са част от глобалната инициатива Let's Do It World.

Искам да вървя по зелена пътека в парка, а не сред тресавище от боклуци. Искам да виждам чисто синьо небе, а не една задъхваща се природа. Страната ни е приказно кътче, което трябва да пазим. 
Всеки от нас, оставяйки след себе си диря - нека остави зелени стъпки, а не пътека от боклуци!

Йовка Янева
доброволец в инициативата

Откъде тръгва идеята?

нициативата се ражда в Естония през есента на 2007 г. Идва от група приятели, които решили, че трябва по някакъв начин да обединят гражданите, бизнеса и държавата, които да се погрижат за природата на страната бързо и най-вече - ЗАЕДНО. Така се стига до извода, че трябва да се действа на принципа "един ден, една държава”. 

Този ден за Естония е 3 май 2008 г. Тогава над 50 хиляди души и стотици организации успяват да съберат над 10 хиляди тона боклук на територията на цялата страна. Вдъхновението бързо стига и до Латвия и Литва. Три години по-късно държавите, които участват в инициативата, вече са над десет.

Чакаме те на 26. април - в твоя град, в твоя парк или градинката пред блока!