Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Кулинарните Оскари – Бокюз д'Ор (Bocuse d‘Or)

Бокюз д'Ор (Bocuse d‘Or)

Бокюз д'Ор (Bocuse d‘Or)  е едно от най-мащабните и популярни кулинарни състезания в света. Известните като кулинарните Оскари,  финалите по традиция се провеждат в Лион (Франция) в рамките на Международния салон за ресторантьорство, хотелиерство и обществено хранене – SIHRE.


 • През януари 1987г. Пол Бокюз създава Бокюз д'Ор  (Bocuse d‘Or) - революционно кулинарно състезание.
 • Идеята била да събере 24-ма обещаващи млади готвачи от цял свят. Те от своя страна трябвало да приготвят превъзходни ястия за 5 часа и 35 минути пред очите на ентусиазираната публика. Жури, съставено от най-реномираните готвачи на планетата, следвало да отсъди кой е победителят.
 • Днес Бокюз д'Ор далеч не е само кулинарно състезание, а шоу, което се радва на голям интерес. 
 • Много талантливи готвачи са утвърдили името си, след като са спечелили конкурса. Такъв е случаят с датския шеф готвач – Расмус Кофьод (ресторант „Германиум“, Копенхаген), който последователно печели Бронзовия Бокюз, Сребърния Бокюз и Златния Бокюз.
 • 20 години след създаването си заради нарастващия брой държави, които искат да участват в престижния конкурс, през 2007г. Бокюз д’Ор въвежда концепцията за континентални издания на състезанието. Това са Бокюз д'Ор Европа, Бокюз д'Ор Латинска Америка и Бокюз д'Ор Азия-Пасифик. Те представляват реални континентални финали и имат за цел да отредят представителите на  24-те държави, които ще достигнат престижния финал в Лион.
 • Днес като част от Бокюз д'Ор се провеждат приблизително 60 национални и континентални издания на конкурса в рамките на 2-годишен период. Всички те водят до кулминацията на Златния Бокюз – финалите в Лион.


 Кулинарните Оскари – Бокюз д'Ор (Bocuse d‘Or)
Пол Бокюз

Пол Бокюз сред победителите на Бокюз д’Ор в Лион, Франция през януари т.г.


Пол Бокюз - най-обичаният френски майстор-готвач


 • Освен, че е най-известният френски майстор-готвач, Пол Бокюз е сочен и за най-знаменития жив готвач в света. Французинът произхожда от фамилия, управлявала ресторанти от 1767г., което отчасти обяснява иновативните му подходи към храната и високото качество на ресторантите му.
 • Най-голямо признание от кулинарния свят и редица награди той печели след отварянето през 1965г. на ресторанта му в близост до Лион - L'Auberge du Pont de Collonges, който бива удостоен с три звезди на „Гид Мишлен“.
 • Безспорно Бокюз е допринесъл много за френската кулинария и пряко, и косвено. Той е имал много ученици, значителна част от които са се превърнали в известни готвачи. 
 • Висшата кулинария дължи най-престижния си форум именно на Пол Бокюз: от 1987г. Бокюз д’Ор (Bocuse d’Or) категорично е неофициалното световно първенство за готвачи от цял свят.
 • Пол Бокюз е получил множество и награди. Той е първият майстор-готвач, който някога е бил награждаван с ордена на Почетния легион от френския президент. На 30-и март 2011г. престижната американска кулинарна школа Culinary Institute of America (CIA) го отличи с наградата „Майстор-готвач на века“. По думите на президента на CIA – Тим Раян, именно Бокюз е човекът,извел готвачите от анонимността на техните кухни, ставайки първата звезда-готвач в съвременната епоха.


Името на Бокюз се свързва и с осъществяването на втора Френска революция, но този път в готвенето. През 60-те и 70-те години Бокюз оглавил движението, известно като „Новата кухня“ (“Nouvelle cuisine”) и залагащо на експериментаторския подход и отдаващо по-голямо значение на съставките и начина на поднасяне. Ястията от „новата кухня“ са по-леки и не толкова пищни, като в същото време в тях са вложени пресни и висококачествени продукти.
Bocuse d’Or 2015: Финалът

Copyright Le Fotographe

Bocuse d'Or Bulgaria 2015 - победител

Антонио Иванов е победителят в състезанието Bocuse d’Or Bulgaria. МЕТРО България осигурява подготовката и пътуването до Будапеща за Bocuse d’Or Европа на победителя и неговия отбор.

Пред повече от 200 ентусиазирани зрители в павилиона на кулинарните оскари Антонио Иванов получи своята награда от Вероника Пунчева, управляващ директор на МЕТРО България. "Ние в МЕТРО вярваме, че българският кулинарен талант трябва да получи световно признание", каза тя. МЕТРО България се ангажира с подготовката на състезателите за следващия етап и осигурява пътуването до Будапеща на 10 и 11 май 2016 г.

Bocuse d'Or Bulgaria 2015
Bocuse d'Or Bulgaria 2015