Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Дафинка Дългърова: За да управляваш лесно, трябва да си минал през всички нива

Дафинка Дългърова и Латинка Петрова

Три поколения работят в супермаркети в Пловдив

Супермаркети "Слънчеви лъчи" в Пловдив съществуват от над 20 години. Собственичките Дафинка Дългърова и Латинка Петрова наследяват двата магазина от своите родители. Днес в тях работи екип от 140 човека. Продават хранителени стоки, но усилия влагат и в постигането на високо качество при готвената храна. В двата магазина има две отделни кухни, в които ястията се приготвят на място пред клиентите.


- Защо и как избрахте да започнете този бизнес?

Бизнесът е наследствен, родителите ни бяха управители на магазините едно време, а след приватизацията станаха и техни собственици. Със сестра ми не сме работили никъде другъде. Сега в магазините работи и трето поколение - нашите деца.

- Кое е това, което най-много ви мотивира?

Имам нюх към клиента и знам какво той иска. Мотивирана съм да правя бизнес, но това е ежедневието ни - ставаме и отиваме на работа всеки ден. Без значение дали ситуацията е добра или не. Освен това трябва да се изкара и заплатата на всеки работник, да има осигуровки, да си платиш данъците.

- Кои са най-важните хора за успеха на вашия бизнес?

Заобиколена съм от много добър екип. Мениджърският ни състав също е много добър. Всички се стараем много и развиваме фирмата. Работим добре и с "Метро", защото с тях имаме диалог. При други доставчици не е така - казват ти нещо и ти трябва да го приемеш.

- Кои са най-големите предизвикателства, пред които сте се изправяли?

Много са предизвикателствата. В началото и аз и сестра ми бяхме денонощно в магазините. Тогава бяхме работници - отговаряхме за чистотата, миехме магазините, зареждахме стоката. След приватизацията бяхме само с един щанд и така малко по малко с много работа, със заеми от банките, успяхме. По време на кризата през 2009 г. отворихме втория си магазин, имахме много дългове, но се преборихме. Сега вече и банките ни имат доверие. С много труд и лишения успяхме. Помагаме си цялото семейство, управляваме двата магазина заедно.

- Какво научихте за тези години като предприемач?
Всички знания придобихме чрез опит. Тогава нямаше кой да ни учи, сами се поучавахме от грешките си. Сега има курсове за всичко - за мениджъри, учат те как да подреждаш стоката. Всичко, което ние направихме постигнахме чрез системата грешка-поправка. За да успяваш в  бизнеса е важно да знаеш много добре как е структуриран той. Тогава по-лесно се управлява. Трябва да си минал през всичките работни места, да знаеш какво липсва и как трябва да се навакса. След това работникът като върши работата, ще знае как най-добре да го прави, ще има примера.

- Как си представяте своя бизнес след 5 години?
След пет години смятаме да се разширяваме. В близките години поне още един супермаркет ще отворим, ще трябва и повече персонал. Имам сили, имам възможности, но няма кой да работи. Работната ръка у нас е нещо страшно, няма хора. Заплатите не са ниски, но ни липсват хора. Това е един много голям проблем за цялата страна.