Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Дамян Деянов: Предизвикателство е да качиш Еверест, другото са дребни неща и битовизми

Дамян Деянов

Магазин в София не събира големия си асортимент


Фирма ЕТ "Дени 74" съществува от 1996 г. и притежава супермаркет в София. На площ от около 250 кв. м клиентите на "Моят Магазин - Дени" могат да открият почти всичко - от хранителни продукти до стоки за бита. При създаването на магазина в него е работел един човек, днес екипът е от 20 души.


- Защо и как избрахте да започнете този бизнес?

Сложна работа, не помня преди 20 години каква е била причината. Тогава имах възможност да направя магазин, исках това и го направих.  

- Кое е това, което най-много ви мотивира?

Човек чувства удовлетвореност, когато види, че клиентите са доволни. Това носи голяма мотивация. Щастлив съм и когато магазините са пълни - не със стока разбира се, а с клиенти.

- Кои са най-важните хора за успеха на вашия бизнес?

Всички, абсолютно всички са важни. За моя бизнес най-важни са клиентите и персоналът. За да върви работата важен е персоналът. Проблемът с кадрите е голям и не е отсега, а от години. Разбира се има и много качествени хора и за щастие аз имам такива в магазините си. Семейството ми също ми помага в начинанието и те са важни за успеха ми. Ние сме квартален магазин, имаме и много редовни клиенти. На някои от тях сме видяли как са пораснали децата децата и вече отглеждат свои.

- Кои са най-големите предизвикателства, пред които сте се изправяли?

Толкова много предизвикателства не съм срещал, по-скоро някакви дребни неща и битовизми. Едва ли са били чак толкова големи проблемите. Всеки ден се срещаш с дребни трудности и проблеми, които да решиш. По време на икономическата криза беше много странно, продавахме само сирене и мармалад. Беше отдавна, дано не се повтарят такива ситуации. За големи предизвикателства не се сещам - не съм се качвал на Еверест все още.

- Какво научихте за тези години като предприемач?

Човек трябва да е упорит. Вече 20 години, седем дни в седмицата аз съм на работа. Човек трябва да следва мечтите си, ако се отказвахме на първата трудност - нямаше да има успели хора.

- Как си представяте своя бизнес след 5 години?

Интересен въпрос - едно е как си мечтае човек да му изглежда магазинът след пет години, друго е как може да се реализират тези желания. Всеки предприемач мечтае бизнесът му да се разраства. За нов обект не мечтая, но за преустроен - да. Според мен цялата ни сграда трябва да се бутне и построи наново, но за това са нужни много пари. Не съм го обмислял още, мечтата е доста смела. Вероятно ще се наложи да увеличим и персоналът. Асортиментът ни е повече, отколкото може и ни позволява площта. Това ни е проблемът. Но пък клиентите са свикнали да имаме абсолютно всичко. Имахме една клиентка и тя казваше: "Здравейте, няма, няма!" При нас липсата на нещо не съществува.