Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Ира Анева: Важна е почтеността към хората, които са ни избрали

Ира Анева

Немски училища в София провокират любовта на децата към знания

Частни немски училища "Ерих Кестнер" в София са създадени през 1996 г. Предлагат обучение и на деца в най-ранна възраст. Освен детска градина, част от структурата на "Ерих Кестнер" са и едноименните немска езикова гимназия и основно училище. В момента там се обучават около 300 ученици. През тази година гимназията е на 5-о място в класацията според резултатите от държавните зрелостни изпити в София.

- Защо и как избрахте да започнете този бизнес?

- Започнахме през май преди 20 години. Тази година чествахме 20 годишнина. Започнахме като група родители, които бяхме недоволни от образованието и решихме да направим училище за нашите деца. Бяхме в друго частно училище, отделихме се от него. След това 30 човека, част от които собственици, основахме училището и така вече 20 години се занимаваме с образование. Аз по професия съм икономист и съм управител на фирмата собственик “Зонтакс” ООД. С образованието и учебната дейност се занимават хората, които са назначени за директори. Имаме правилник, според който в един клас не може да има повече от 20, максимално 22 деца. Ако децата са над 15, се делят на групи по езици, по математика и български. Така е и в гимназията. Тази година сме изклчюително горди, защото в класация за държавни зрелостни изпити сме на 5-о място в София.Ние пазаруваме хранителни продукти и консумативи за почистване от "МЕТРО". Откакто направиха магазина, са много удобни за нас като място, от което да пазаруваме. 

- Кое е това, което най-много ви мотивира?

-  Как бих могла да не черпя мотивация от тази работа? Това е непрекъснат извор на съревнование. Дали ще успеем да се справим с децата, да ги възпитаваме, да открием любовта им към немския език и към обучението като цяло. Това е една машина, която ни е завъртяла и не можем да спрем.

- Кои са най-важните хора за успеха на вашия бизнес?

-  Децата са важни, те са много важни. Важна е средата, в която учат, важно е спокойствието, което имат. Работим за тях и това осмисля живота ни.

- Кои са най-големите предизвикателства, пред които сте се изправяли?

- Ние, както и някои от частните училища, направихме една организация, която ни представлява. Това е Българската асоциация на частните училища, в чийто управителен съвет съм. Голяма част от нас имат проблем с материалната база. Всички ние, които сме тръгнали преди 20 години, с нищо друго не сме се занимавали. Нашите пари идват от таксите на родителите. Знаете, че за поддържането на учебната база и за модернизация са нужни още средства. Това е проблем. Проблем е, че държавата не отпуска средства като в другите държави, където 70-80% са за частните училища. При нас това не се случва. Но така ще се намали таксата на родителите, ще имаме повече клиенти. Проблемът ни е с обезпечаването на заниманията. Често се налага да сменяме компютри и техника, стараем се да отговаряме на изискванията на средата

- Какво научихте за тези години като предприемач?

- Научихме, че трябва да бъдем много постоянни. Всичко се изгражда с търпение и постоянство. Има години, в които човек губи, в други години печели повече. Важна е почтеността към хората, които са ни избрали.

- Как си представяте своя бизнес след 5 години?
- Бихме искали да бъдем много по-модернизирани, с много по-добра техника. Искаме по-добри кабинети, изостваме в тази част. Предлагат се доста интересни неща, които бихме могли да въведем в училище. Може би ще трябва да променим насоките на обучение на децата. Те може би трябва да се насочват много по-рано, да имат любов към определени професии. Децата трябва да са запознати с нещата от живота. Сега образованието е откъснато и децата нямат представа какво ще учат след 12 клас. Късно е това да става последната година от гимназията. Децата трябва да се ориентират по-рано към професиите.