Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Магдалена Танева: За да се реализира човек, трябва да мисли не само за финансите, но и да се държи добре с персонала

Магдалена Танева

Семейство върти първия частен магазин в Стара Загора

Супермаркет "Жабките" е първият частен магазин в Стара Загора и работи като такъв от 1990 г. Той е и първият голям магазин в града, построен е през 1962 г., заработил е през 1964 г. Намира се в близост до парк "Аязмото". През 2005 г. е извършена цялостна реконструкция на обекта. Той е денонощен и в момента в него работят 40 човека. Той е първият частен магазин в Стара Загора и работи от 1990 г. като такъв. В същата сграда се намира и кулинарният магазин на Магдалена Танева.

- Защо и как избрахте да започнете този бизнес?

- Аз се занимавам от 1980 г. с търговия, бях в голямата търговия на едро, минала съм през почти всички сектори в търговията. За мен нямаше друг начин, освен да се насоча и към свой магазин. Движим го с двамата ми синове и с моите снахи. Кулинарния магазин направих в огромен риск, тъй като това не беше нещо традиционно за българина. Забързаното ежедневие, работата, ангажиментите промениха навиците на българите.

- Кое е това, което най-много ви мотивира?

- Това е нещото, с което винаги съм се занимавала. Това ме влече, от това разбирам и го предадох на децата си, обучих ги и те тръгнаха по моя път. Клиентите да са доволни, също е мотивиращо.

- Кои са най-важните хора за успеха на вашия бизнес?

- Всичко това се дължи на колектива ни, не мога да посоча само няколко човека. Екипът ни е сплотен, работим с отговорност. Това е храна, консумира се от най-малкото дете до най-възрастния човек. Стараем се всичко да бъде абсолютно прясно и качествено. Зареждаме всеки ден с пресни меса, риби, колбаси. Всичко е един непрекъснат процес. Този обект е показателен, не го казвам само аз, а и клиентите ни.

- Кои са най-големите предизвикателства, пред които сте се изправяли?

- Целият частен бизнес в България премина през различни кризи. Винаги аз съм била оптимист, че ще пребъдем, и не се отказваме. Когато приватизирах магазина, имах още повече амбиции и въпреки по-оскъдните финанси, успяхме да постигнем това, което желаехме.

- Какво научихте за тези години като предприемач?

- Аз изключително се гордея с децата си. Те бързо възприеха моите принципи в работата и се стараят наистина да спазват всичко. Не само от финансова гледна точка, но и да плащаме данъците си, да се отнасяме добре и към персонала. Смятам, че това е нещо, което човек трябва да знае, за да се реализира през годините.

- Как си представяте своя бизнес след 5 години?
- Искам да се развием още по-добре. В момента имаме идеи за разширение и нова реконструкция. Това става бавно у нас. Но и не е добре човек да се разхвърля, по-добре едно нещо, но качествено.