Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Петър Янков: Трудностите на един бизнес никой не може да ти ги разкаже, сблъскваш се с тях

Петър Янков

Ресторант, в който смятат усмивката на клиента за най-голямото признание

Ресторанти "Петрус" предлагат авторска кухня, уютна обстановка и зали с индивидуален интериор.През 2014 г. е отворен първият обект, който се намира в софийски квартал Лозенец. Ресторантът има няколко зали с различен дизайн. От тази година работят и другите две заведения - пак в Лозенец, но на морския бряг. По-малкият е създаден като яхт клуб, а другият има шатра на плажа и жива музика. Кухнята и в трите ресторанта е интернационална, с много авторски ястия. В менюто има много специалитети от риба, която не може да бъде намерена навсякъде. Собственикът Петър Янков освен почитател на морската храна, е ценител и на качественото месо и месни специалитети.  

 

- Защо и как избрахте да започнете този бизнес?

- Аз съм професионален готвач. Като мечта на всеки един готвач, това беше и моята - да си имам ресторант. Написах в една книга едно име - "Петрус" и просто осъществих мечтата си.Ресторантите ни са висок към среден клас, по-скоро среден, но в никакъв случай с ниско качество. Работим само с хубави, качествени и свежи продукти.

- Кое е това, което най-много ви мотивира?

- Най-много ме мотивира усмивката на клиента, след като е опитал от храната ни, а след това и поздравленията. Това е най-голямата мотивация.

- Кои са най-важните хора за успеха на вашия бизнес?

- Хората, с които работя. За мен важността на хората е една и съща за всеки от екипа - от човека, който се занимава с хигиената до мениджъра. Ако един го няма, то машината не работи.

- Кои са най-големите предизвикателства, пред които сте се изправяли?

- Те са от всякакво естество. Като всеки един бизнес и този има негативи, позитивите ги виждат само околните. Като във всяка една сфера и тук е изключително трудно. Работата с клиенти и продукти, както и голямата конкуренция, са предизвикателства. Има поне 7 хиляди ресторанта. Нещата не са много лесни, за да могат да се забележат отстрани. Не бих казал, че съм успял все още. Нашият ресторант е много зелен, на почти две години. Но имаме накъде да вървим.

- Какво научихте за тези години като предприемач?
- Научих неща, които, ако ти бъдат разказани, не би могъл да разбереш. Трудностите на един бизнес никой не може да ти ги разкаже, сблъскваш се сам с тях, с реалността. Имам доста неща тепърва да уча. Самоизграждането на човек като личност е част от това.
Собственият бизнес няма как да бъде част от нещо друго. Или живееш с него или изобщо не живееш с него. Работата ми е и хоби, хобито ми е работа. Аз работя с най-голямо удоволствие,  жена ми работи заедно с мен, какво повече да искам.

Аз съм в някой от трите си ресторанта постоянно. Личният живот е почти нулев. Моят бизнес, това съм аз. Аз не работя за някого, аз работя за себе си. 

- Как си представяте своя бизнес след 5 години?
- След пет години си представям бизнеса си успял. Един успял бизнес за мен е, когато хората, които посещават моето заведение, са усмихнати и казват: "Да, това е мястото". Те трябва да знаят, че могат да седнат в нашия ресторант, да се нахранят и да се чувствт добре. Тогава аз мога да се нарека успял в бизнеса. Обмисляме отварянето на други обекти, имаме планове, в момента сме в процес на реализацията им. "Петрус" тепърва ще се развива.