Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Силвия Димитрова: 10 г. устояваме на натиска на големите вериги

Силвия Димитрова

Семейство управлява успешен магазин от 20 г.

ЕТ "Тодор Тодоров" е фирма, която има хранителен магазин в село Железница. Създаден e от Тодор Тодоров преди около 20 години. Днес го управлява дъщеря му - Силвия Димитрова. Магазинът е разположен на 100 кв. м и в него се предлагат различни хранителни стоки. Намира се на главния път за Самоков и Дупница. Посещават го както хората, които живеят наблизо, така и пътуващите. Потокът e различен - през лятото е по-натоварено, казва Димитрова.

- Защо и как избрахте да започнете този бизнес?

- Работя тук от създаването на магазина. Бизнесът е по идея на баща ми. Аз започнах да работя в него, когато бях на 15. От 5 години имаме още 4-ма души персонал. 

- Кое е това, което най-много ви мотивира?

- Мотивация ми носи това, че работя за себе си и нямам шеф на главата. Също и работата с хората, имаме постоянни клиенти, с тях разговаряме.

- Кои са най-важните хора за успеха на вашия бизнес?

- Семейството ми, с което работим заедно, всички сме разпределени на позиции. Нямаме проблем с персонала, откакто са започнали тези хора, не сме ги сменяли. А това също е важно. 

- Кои са най-големите предизвикателства, пред които сте се изправяли?

- Това да нямаме дългове. Устояхме на натиска на големите вериги, от десет години се борим с тях.

- Какво научихте за тези години като предприемач?

- Научихме се на добрата работа с клиенти, с доставчици. За да е успешен нашият бизнес, е важно магазинът винаги да е добре зареден, да е чисто, всичко да е подредено, за да ни предпочитат клиентите. Винаги сме усмихнати, проблемите са на заден план. Изцяло сме концентрирани в работата си. Когато имаш собствен бизнес, това е денонощно.

- Как си представяте своя бизнес след 5 години?
- След пет години бизнесът ми ще е същият. Може евентуално да се разширим, дано да се случи. Ако отворим друг обект, може би ще имаме и повече персонал.