Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Рецепти с месо на източнобалканска свиня

Рецепти с месо от източнобалканска свиня

Дърпано свинско с пюре от батат, сотиран кейл и кули от люти чушки

Рецепта на Даниела Ангелова, ресторант “БАГРИ”

Продукти:

  • Свинска плешка от Източнобалканска свиня- 1.500 кг
  • Батат- 500 гр
  • Кейл- 1 връзка
  • Червени люти чушки- 100 гр. може и от домашна консерва
  • Суха мащерка- 10 гр.
  • Захар- 30 гр.
  • Сол- 20 гр.
  • Пушен червен пипер- 3 гр.
  • Чесън- 3 скилидки
  • Джинджифил- 10 гр.
  • Лимон-1/2 бр.
  • Олио- 10 мл
  • Кимион- 1 гр.

Начин на приготвяне:

Свинското се овалва в микс от захарта, солта, мащерката, пушения пипер и ситно настъргания чесън и се оставя да престой с подправките за около 2-3 часа. Слага се в тава, долива се вода до средата на месото и се покрива много плътно с алуминиево фолио. Пече се на 120 градуса цяла вечер. На сутринта се отвива и с помоща на вилица месото се “раздърпва” за да стане на дебели конци, покрива се отново и се пече за още около час.

Пюре от батат:

Бататът се завива в алуминиево фолио и се пече на 180 градуса, докато омекне напълно, оставя се да изстине, след което се пасира със сол на вкус, настърган джинджифил и лимонов сок. Ако има непасирани парченца се минава през фина цедка, за да стане гладко пюре.

Сотиран кейл:

Кейлът се измива и се почиства от средната жила, нарязва се на едри парчета и се сотира  в малко олио на загрят тиган, докато омекне, но без да губи цвета си. Овкусява се със сол, черен пипер и малко настърган чесън.

Кули от люти чушки:

Лютите чушки се изпичат и се обелват.
Пасират се до финна паста и се овкусяват със сол, чесън, щипка захар и кимион.

Свински винен кебап

Време за приготвяне ≈ 45 мин.

Продукти:

  • По-крехко свинско месо от Източнобалканска свиня (напр. врат или плешка) 1- 1,5 кг
  • ½ кафяна чаша мазнина (свинска мас или олио)
  • 200-250 мл. червено вино
  • 3-4 глави кромид лук
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с. л. червен пипер
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на кубчета до 3 х 3 см и се задушава се в тенджера с капак в мазнината докато започне да се накъсва за приблизително 20 мин. След това му се добавя лука, нарязан на на едри шайби. Месото и лука се оставят да се задушават заедно още 5 мин. Слагат се чубрицата и червения пипер и се налива червеното вино. Всичко се оставя се на тих огън още 15-20 мин. докато виното изври и остане мазнината. Солта и черния пипер на вкус се слагат на края.
Може да се сервира с картофено пюре или ориз.
 

Черен дроб в було на фурна

Време за приготвяне ≈ 30 мин.

Продукти:

  • 1 свински дроб – 1-1,5 кг
  • Свинско було
  • Дафинов лист
  • Сол, черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Дробът се нарязва на парчета 4-5 см. В прорез във всяко парченце дроб се слагат малко парченце дафинов лист, черен пипер. Парчетата се овиват отвсякъде с було и се слагат в тавичка. Тавичката се покрива с алуминиево фолио и така се пече 20 мин. на 200 гр. След това фолиото се маха и се оставя дробът да се запече за още 10-тина минути.
Може да се сервира с картофено пюре или картофена салата.

Свинско с кисело зеле

Време за приготвяне ≈ 40 мин.

Продукти:

  • 1 средно голяма зелка кисело зеле
  • Свинско месо (по-мазно от бекон или ребра) 500 - 600 гр.
  • ½ чаена чаша мазнина (свинска мас или олио)
  • 2 дафинови листа
  • Черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Беконът, нарязан на хапки или ребрата се задушават, ако е нужно в малко от мазнината до златисто. Зелето се нарязва и се задушава в тенджера за 10-15 мин. в останалата мазнина. Добавя се месото, заедно с дафиновия лист и черния пипер. Всичко се оставя на тих огън да омекне месото още 20-30 мин. като се разбърква от време на време. Ако е нужно, въпреки соления зелев сок с добавя и сол.

Свински ребра на фурна

Време за приготвяне ≈ поне 3 часа мариноване + 40 мин. печене

Продукти:

  • 1 кг свински ребра
  • 250 мл. твърд алкохол, например водка
  • Сок от изцедени 1-2 лимона или 1-2 портокала
  • 1 с. л. мед
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 ч.л. кимион
  • Черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

Маринатата се приготвя като твърдия алкохол, заедно с лимоновия/портокаловия сок се смесват с меда, черния, червения пипер, кимиона, и солта. Ребрата се оставят в маринатата поне 3 часа, може и 12 часа. Маринованите ребра се нареждат в тавичка и се покриват с алуминиево фолио. Пекат се на предварително загрята фурна около 40 мин. на 250 градуса.