Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Майсторски клас с шеф Тодиуала и шеф Бъси

Майсторски клас с шеф Сайръс Тодиуала и шеф Колин Бъси
  • 26.9.2018 г. - 27.9.2018 г.
  • 10:00 - 16:00
  • МЕТРО Академия, 1784 София, бул. Цариградско шосе 7-11 км
  • Сайръс Тодиуала и Колин Бъси
  • 400 лв.


За пръв път в България  едни от най-големите имена в британското кулинарно изкуство шеф Сайръс Тодиуала и шеф Колин Бъси ще проведат двудневен  майсторки клас ексклузивно за Метро Академия.
Програмата на Майсторския клас включва две различни тематики:

•  26 Септември – шеф Колин Бъси ще покаже специфични техники  при готвенето на дивечови меса, подходящи маринати и гарнитури. В рамките на деня ще бъдат приготвени  4 ястия от дивеч;
•  27 Септември – шеф Сайръс Тодиуала ще разкрие тайните на ориенталската кухня, приготвяйки няколко различни ястия с помощта на 10 основни подправки, описани в най-новата издадена от него книга „Spice Box“. Или как с лесно достъпни продукти в съчетаванес необикновени аромати и екзотични вкусове да приготвите гурме ястия, които се сервират в ресторант с три звезди Мишлен. За деня ще бъдат приготвени 6 различни ястия.
Курсът е основно практически и всички курсисти ще се вкючат активно в приготвянето на ястията заедно с шеф Сайръс Тодиуала и шеф Колин Бъси.  Максималният брой участници е 25 човека.

Работният език на курса ще бъде английски, за което ще има подсигурено техническо оборудване за симултантен превод за всеки един от участниците.

Цена на курса: 400 лв., включва:

-    Двудневно практическо обучение по 6 астрономически часа на ден;
-    Рецепти на изготвяните ястия;
-    Лек обяд всеки ден;
-    2 кафе паузи на ден;
-    Материали за водене на записки;
-    Сертификат за участие.


За повече информация: тел: +359 2 97 62 490
Ниво: Професионален (подходящ за любители)
Начало:10:00 часа
Продължителност: 2 дни (12 часа)

e-mail: METRO Academy

Регистрирайки се, приемам  общите условия за провеждане на кулинарни курсове в МЕТРО Академия.

Шеф Сайръс Тодиуала

 

Шеф Сайръс Тодиуала

Шеф Сайтър Тодиуала е роден през 1956г. в Мумбай, Индия. Дипломира се в Мумбайския политехнически  университет Sophia-Shree B.K.Somani Polytechnic, където изучава „Хотелска администрация и технология на храненето“. Стажовете си за готвач кара в „Taj Hotels Resorts and Palaces“  - международна верига от 99 хотела и курортни комплекси, 83 от които са разположени в Индия и 16 в други страни, включително Бутан, Малайзия, Малдивите, Непал, Южна Африка, Шри Ланка, ОАЕ, Великобритания, САЩ и Замбия. По-късно благодарение на изключителния си професионализъм и завидни кулинарни умения  се издига до изпълнителен главен готвач за всички хотели и курортни комплекси  на веригата в Индия.

През 1991г. се премества в Обединеното кралство  със  семейството си, където е поканен да ръководи ресторант в Лондон, наречен “Namasté“. През 1995г. Майкъл Готлиб, собственик на ресторантите “Smolensky's”  в Лондон, вижда уменията и потенциала на Сайръс и решава да инвестира в нов индийски ресторант. Така през 1995г. Сайръс Тодиуала отваря първия си ресторант в Лондон “Café Spice Namasté”. Параленлно с това той работи като консултант към Националната здравна служба на Великобритания, разработвайки етнически менюта за болниците. Партнира си с Лондонския съвет за обучения и предприемачество за създаването на азиатско-ориенталско кулинарно училище за кетъринг.
След успеха на първият си ресторант, през 2006г. отваря врати втория му ресторант “Café’t“, а по-късно през 2010г. пуска на пазара своя марка сосове, кисели краставички и подправки за готвене “Mr. Todiwala”.  Шеф Тодиуала отваря нов ресторант през 2011г. - третия по ред  наречен,  “Mr Todiwala's Kitchen“, който се намира в хотел Хилтон, на летище Хийтроу, а през следващата година четвъртият му ресторант “Тhe Park Café” във Източния парк Викотрия вече е факт.
През 2012г. е поканен да се погрижи за менюто по време на Диамантния юбилей на кралица Елизабет II, с  който тържествено се отбеляза 60-тата годишнина от възкачването и на престола.
През Декември 2014г. след като има вече четири изключително успешни ресторанта в Лондон се връща в Индия , за да създаде първия си ресторант там “The River” в хотелския комплекс “Acron Waterfront Resort“ , намиращ се на брега на р.Бага в Гоа.

Награди:
-    2000г. е награден с Орден на Британската Империя за заслуги в ресторантьорството и кулинарната индустрия;
-    2005г. като дългогодишен поддръжник на обучението и повишаване квалификациятa на персонала, взема специален стaндарт за мениджмънт на хора „Инвеститори в хората“ за ресторанта “Café Spice Namasté“, който се връчва от правителството на Великобритания. През същата година получава награда Gatey за подхода му в обученията на персонала и специална награда на индустрията за отлични постижения, връчена на наградите Springboard;
-  2009г. взема докторска степен от London Metropolitan University, става почетен професор в University of West Londonи е удостоен с титлата Заместник-лейтенант на Лондон;
-   2010г. получава званието Офицер на Ордена на Британската Империя за благотворителна и социална дейност и заслуги в ресторантьорството и кулинарната индустрия. Същата година е включен в  списъка на 1000-та най-влиятелни хора в света, редом с готвачи като Гордън Рамзи, Джейми Оливър и Хестън Блуменхал и други;
-    2012г. е отличен от Занятчийската гилдия на готвачите за изключителния си принос в индустриата и става сътрудник на Кралската академия по кулинарни изкуства и майстори готвачи на Великобритания;
-    През 2016г. ресторантът му “Café Spice Namasté” печели престижната надрада “Eat Out CSR”;
-    През 2018г. се навършиха 21 години откакто „CaféSpiceNamasté“ е най-дългогодишният ресторант в Michelin BIB Gourmand, който е награждаван всяка година от 1997г. насам.

Книги, телевизионни и радио изяви:

Сайръс е автор на 6 книги: "Международна кухня: Индия", "Кафе Спайс Намасте: Индийска кухня", "Индийско лято", както и "The Incredible Spicemen" с Тони Сингх, "Бомбай на г-н Todiwala : Рецепти и спомени от Индия "и най-новата му книга"Spice Box на г-н Todiwala: 120 рецепти със само 10 подправки".
Шеф Тодиуала  редовно участва в телевизионни готварски предавания като“Saturday Kitchen”на BBC One, “Market Kitchen”на UKTV Good Food, “Daybreak”на ITV и “Drop Down Menu” на Channel 4. Има рубрики в радиостанциите BBC Radio 4, Radio 5 Live и BBC World Service. През 2013г. Сайръс си партнира с шеф  Тони Сингх в собствено кулинарно предаване на BBC Two, “The Incredible Spice Men: Todiwala And Singh”.Той също така е гост коментатор в предването "Природния свят на Великобритания: Неестествената история на Лондон", заради любовта му към птиците.


Шеф Колин Бъси

 

Шеф Колин Бъси

Шеф Колин Бъси е роден 1961г. в Обединеното кралство. Дипломира се в Техническия колеж Northumberland, където изучава специалности „Ресторантьорство в кетъринг индустрията” и „Здраве и хигиена при храненето”. След завършване на образованието си започва стаж в ресторантите на петзвезния хотел “The Savoy” в Лондон като помощник готвач, след година и половина е поканен да започне работа в хотел “Inn on the Park Hotel”, като втори помощник готвач, отговяващ за всичките секции. Година по-късно заминава за Шотландия, където работи един сезон в петзвездния хотел „Inverlochy Castle” като готвач на секции закуска, салати и студена кухня, а след края на сезона започва работа в хотел „Kippen House Hotel”, Пертшир, като помощник-главен готвач.

През 1982г. заминава за британските острови Channel Islands, където работи 5 години в хотел “Bonne Nuit Hotel”, намиращ се на най-големия от тези острови Jersey, като помощник-главен готвач. След това отново се завръща в Шотландия и започва работа в Единбург в петзвездния хотел “Caledonian Hotel”, а година по-късно е назначен за главен готвач на хотел“Ardsheal House Hotel” в Глазгоу. Следващата година е поканен за главен кулинар в хотел “Auchterarder House”, ръководейки екип от 8 главни готвачи, а след това и на хотел “The Gleneagles Hotel”, Пертшир, където ръководи екипите от готвачи и помощен персонал, отговарящи за обслужването на  4-те ресторанта и 12-те банкетни зали на хотела.
През 1994г. приема предизвикателството да бъде изпълнителен директор Храни и напитки на круизната компания “P&O Cruises Ltd” с централа в Саутхемптън, където отговаря за изхранването (24/7) на  2000 пътника  и 250 души персонал на най-новия им круизен лайнер. Три години по-късно става оперативен директор на една от водещите в бранша компании за производство и доставки на храни в хотелиерството и ресторантворството “P & C Morris Ltd”, Глазгоу. През следващите няколко години кариерата му продължава развитието си в сферата на производството и доставките на продукти и храни за хотелиерската и развлекателна индустрия, като последователно е изпълнителен директор на няколко такива компании: “Simon Howie Foods, Dunning”, “Scotbrae” и др. В периода 2005–2008г. е директор храни и напитки в  два петзвезни хотела “Gleneagles Hotel”  и “Cameron House”, където ръководи екипи с над 60 готвачи.
От 2008г. насам има собствена консултантска фирма „COLIN BUSSEY LTD”, която е специализирана е предлагането на комплексни решения за бизнеса в областтта на хотелиерството, ресторантьорството и развлекателната индустрия. Фирмата се занимава също така с разработването на нови продукти, менюта, проектиране на професионални кухни и обазваждане с необходимото оборудване за целта, обучение и развитие на професионални готвачи. През последните 6 години консултира редица от водещите производители на стоки, снабдяващи хотелиерския и ресторантьорския бранш в Обединеното кралство като “Rannoch Smokery”, “Loch Fyne Oysters”, “Macsween Haggis”, “Buccleuch meats”, „Pelham Farms”, „Ola oils”, „McLeish”, „Keillor Foods” и други.
Шеф Бъси активно се занимава с обучения на готвачи, преподавтели и ученици във всички области на хранително-вкусовата промишленост в тясно сътрудничество с правителстовото на Великобритания и води курсове в университета в Глазгоу. Работи съвместно с “Clifton Technologies” за технологичната разработка на специализирано оборудване sous vide от ново поколение.Заинтересовани ли сте?

  Регистрирай се