Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Блатове за торти и класически немски десерти

Блатове за торти и класически немски десерти
  • 29.10.2019 г.
  • 10:00 - 17:00
  • МЕТРО Академия, 1784 София, бул. Цариградско шосе 7-11 км
  • Петя Аргирова
  • 80 лв.Заинтересовани ли сте?

  Регистрирай се

 След като през юни Петя ни смая със способностите си за месене и точене на кори, този път ще наблегнем на десертите и по-специално приготвянето на различни видове блатове за торти. Т. като от много време Петя живее в Германия, повечето рецепти ще са взаимствани от там. Да, не са изискани като френските, но по вкус не отстъпват.

Ще започнем с най-лесния блат - пандишпановия. От него ще направим най-немския сладкиш – „Биненщих“.

След  това ще преминем към Виенски блат за торта, от който ще приготвим по класическа рецепта известната торта „Шварцвалд“. Ще приготвим и торта „Франкфурт“, с чиято направа  ще се научим да печем блат за торти с фондан и да правим класически немски маслен крем.

Като завършек ще направим австрийската торта „Сахер“.За повече информация: тел: +359 2 97 62 490
Ниво: Любителски

Цена на курса - 80 лв.

Начало:10:00 часа

Продължителност: 7 часа

e-mail: METRO Academy

Регистрирайки се, приемам  общите условия за провеждане на кулинарни курсове в МЕТРО Академия.

Петя Аргирова

Петя Аргирова

Петя Аргирова живее от 10 години в Германия, но не прекъсва връзката с България. Тя е автор на българския кулинарен блог "Ухае на...", предназначен за всички българи, разпръснати по целия свят. Целта й е да издири, приготви, снима и публикува забравени рецепти от националната ни кухня и по този начин тя да бъде съхранена и предадена на поколенията.
Самата Петя вижда за първи път как се въртят корите за баница над главата в далечната 1994 година, когато нейният съпруг създава малка баничарница.  Животът на емигрант, обаче я принуждава да прави корите за баница сама и така тя става специалист по видовете разточване на кори. Това е и една от най-застъпените теми в "Ухае на..." - домашното приготвяне на кори за баница. Много подробно и стъпка по стъпка са обяснени голям брой начини на теглене, дърпане, въртене, точене на кори за баница.  Всяка рецепта е типична за даден район на България и има своята история.
Петя Аргирова беше сред финалистите на конкурса „Кулинарното наследство на България“, който беше част от националния календар „2018 г. - Европейска година на културното наследство“. Нейните обги и северняшка баница впечатлиха с оригиналност и автентичност.
Днес  Петя Аргирова живее и работи в района на Хунсрюк, Германия. Професията й е свързана с нейните умения като  любител пекар и сладкар. Създава вкусни и красиви торти и сладкиши, които са ценени на местно ниво.