Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

МЕТРО Академия - Екип

ekip

ЕКИПЪТ НА АКАДЕМИЯТА

shaded-dividing-line

ШЕФ ЮРИ ВЕЛЕВ

Юри Велев се присъединява към екипа на МЕТРО Кеш енд Кери България  през 2013 година, след дългогодишен опит във висококатегорийни хотелски вериги и бизнес хотели като хотел Витоша, Мариот, Ню Отани, Интерконтинентал и Кемпински. Бил е главен готвач и управител в Дипломатически клуб „Глория Палас“, готвач – презентатор за Конвотерм  в България, както и професионален консултант за заведения за бързо хранене относно гастрооборудването  в кухните и топлите точки.

Специализирал е италианска, френска и средиземноморска кухня; има голям опит в приготвянето на ястия на барбекю.

Юри Велев

Веселин Дойков
ВЕСЕЛИН ДОЙКОВ

Веселин Дойков
се присъединява към екипа на МЕТРО Академия след като успешно завършва HRC кулинарна Академия . През 2015 г. специализира в Хилтън Майнц, Германия.

В България стажува в някои от най-известните ресторанти като  ''Talents''  и  „ANDRé ( под менторството на  шеф Андре Токев). Специализира печива и сладкарство в сладкарска къща пекарна „Козница“ и в Four Seasons Hotel Хемпшир, Англия.ГОСТУВАЩИ ЛЕКТОРИ


Мирослава Нейчева и Ангел Василев

Мирослава Нейчева и Ангел Василев


Мирослава Нейчева
и Ангел Василев са основатели на кулинарния проект MIAM. Двамата се запознават преди 6 години, по време на обучението в HRC Culinary Academy и още тогава откриват, че споделят общи разбирания за храната, визията и културата на хранене. Чакат ги стажове и обучения в престижни ресторанти в Европа и Щатите, преди да решат, че ще продължат да развиват потенциала си в България. През 2015 г. създават MIAM с идеята да дадат инициатива за промяна към една по-добра култура на хранене. И двамата се интересуват много от използването на качествени, чисти и разнообразни продукти, правилните техники на готвене, и поднасянетето със стил. Тяхното виждане за добра храна се базира на използването на стари техники на готвене, ферментиране на храни, сушене на меса, месене на хляб с квас, отглеждане на микро билки и др.Робин Виляреал Монсеррат

Робин
е всестранно развита личност с интереси и занимания във всяка област, за която се сетите. Роден във Филипините, отраснал в Мексико, завършва образованието си в Ню Йорк (биолог), заминава за Австралия и работи 10 години като пилот, обужава дайвинга и фотографията. С кулинария започва да се занимава почти случайно виждайки реклама на Cordon Blue Academie D`Art Culinaire De Paris в Париж, от където получава и дипломата си. Работи  дълго време в ресторант в Монако, отличен с 3 звезди Мишлен, но както той сам казва:
„Лесно е да сготвиш нещо скъпо. По-предизвикателно е да направиш нещо вкусно на достъпна цена.“ Воден от необходимостта от предизвикателства се озовава в България като преподавател в Кулинарна Академия  HRC. Шеф Робин има значителен преподавателски опит в международни кулинарни училища Le Cordon Bleu Académie D´Art Culinaire De Paris и Glion Institute of Higher Education Switzerland. Освен майсторството му във френската и интернационалната кухня, специалност на Робин са сладкарството, хлебарството, както и Тайландската кухня.
Това, на което учи учениците си, е да ценят и уважават корените си, да съхраняват българското, генетично заложеното от дедите ни.
Единственото правило и ограничение, което той налага в кухнята е: Ако не си в настроение, не готви!


Робин Виляреал Монсеррат

Алекс Иванчев


Алекс Иванчев

Александър Иванчев
е само на 26 години, но вече има изградено име на шеф-сладкар от световна величина. Започва да готви още на девет, правейки вкусен кекс, за да изненада майка си. След като завършва Кулинарната академия HRC, работи като сладкар в Катар.
През 2013 г. печели златен медал на състезанието "Сладкар на България" и стажуша в Напа вали, Калифорния, в ресторант с три звезди "Мишлен". Работи в грандхотел "Мариот" в Алабама, а през 2016 г. спечели трето място на кулинарните олимпийски игри в Ерфурт, Германия.
„Ще ми повярвате ли, ако кажа, че животът ми е сладък? Буквално. Моята страст и професия е сладкарството. Обичам когато хората опитват десертите ми - по лицата им виждам цял букет от емоции, усещания, кулинарна наслада. И това за мен е истинско признание за работата ми.
Обичам шоколада - да играя с него, да го предизвиквам. Никога не знам предварително какъв ще е финалът на всеки наш флирт. И го оставям да ме изненада.
Обичам да творя, да развихря фантазията си, да се потопя в процеса на създаване и моделиране на нови шедьоври. Моето платно е масата за темпериране. Моята боя е ганажът. Имам четки и шпатули. Казвам се Алекс и това е моят свят от шоколад.


Валери Нешов

Валери Нешов
е професионален готвач с 20 годишен опит и е носител на награда в категория „Авторска кухня“ за 2010 г. на списание Бакхус.
През 2008г. създава фирма „Крокмач” и се развива в областта консултантска дейност в ресторантьорство и хотелиерство,издирване сертифициране, разработване и опазване на автентични вкусове и продукти от България и Балканския полуостров .
От 2012год.е съсобственик в уютния столичен ресторант „Преди 10“ в гр.София За него се разчу истински през 2002 г., когато оглави емблематичния "Отвъд алеята, зад шкафа" на бохемската софийска улица "Будапеща". Същата година ресторантът взе голяма награда на конкурса на "Бакхус" Ресторант на годината и четири поредни години е избиран за Ресторант на публиката.
През 2015 г. ресторант „Преди 10“ отново спечели Ресторант на публиката и Пазител на българска кухня на списание Бакхус .Пазител на традициите за 2013год. на АРИЗ. Валери Нешов е също автор и водещ на кулинарното предаване по телевизия Фиеста-„Полуостровът на съкровищата”.
Съхранява и произвежда автентичен млечен продукт”Крокмач”. Днес Валери е първият, за когото се сещаме, когато става въпрос за автентични български храни и продукти. Той не пести енергия и усилия, за да представя и популяризира забравените вкусове на крокмач, напфавок, еленски бут, лофантов мед, било чрез малкия екран, било на презентации, коктейли или сред колегите си.
През 2015г. и 2016г. организира първото по рода си кулинарно състезание Балканска Кулинарна Купа.

Валери Нешов

Милен Панев

Милен Панев

Милен Панев е потомствен готвач. Специализира кулинария в Германия, получава награди от елитни хотели с 5-звездна категория.
Работи 4 години като sous-chef в пловдивски 4-звезден хотел, както и в известни хотели по българското Черноморие. Отличен е от Българската туристическа камара като иновационен кадър и авангарден специалист. Притежател е на Евро сертификат, издаден от елитна немска верига хотели.
Изучава турска кухня и работи рамо до рамо с един от най-известните готвачи на Турция.
Повторно заминава за Германия по покана на известен италиански ресторант в Берлин, където започва увличането по Фюжън стила.
Завършва с отличие специализиран курс по карвинг, воден от известен майстор от руската школа.
През 2012 г. печели Националната кулинарна купа на България.Шеф-инструктор Милен Златев

Шеф Златев
има повече от петнадесет години професионален опит в света на кулинарното изкуство, той е един от най-талантливите възпитаници на Кулинарна академия HRC. Започва обучението си в Академията през 2009 г., след няколко години професионален опит в областта на кулинарията, в различни ресторанти и хотели в България и чужбина.
Интересен акцент в кариерата му е опитът му като личен готвач на алжирския посланик и семейството му в резиденцията им в България, също така е бил и регионален главен готвач на най голямата верига ресторанти у нас.
Освен различните елитни ресторанти и хотели, в които е работил у нас, шеф Милен има и богат международен опит в 5-звезден хотел в Доха - Катар част от Starwood Hotels & Resorts Worldwide, Hotel Villa Ruimzicht в Холандия и Hotel Monkey Island, Bray в Англия. След това продължава развитието си като шеф де парти в Clos Maggiore, който е изключителен ресторант със съвременна френска кухня и носител на отличието "Най-романтичен ресторант в Лондон".
Има опит в Испанската, Италианската и Азиатската кухня, но Френската кухня е една от любимите на шеф Милен и нейното влияние ще се усети и в новото меню на ресторанта на Академията - Таланти, където той е главен готвач и обучава студентите през 3-тия им семестър.


Шеф-инструктор Милен Златев

Петко Костадинов
Петко Костадинов

Петко Костадинов е завършил „Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии“ и е второ поколение сладкар. Благодарение на ранното си навлизане в сферата на професионалното сладкарство, той се доказва като добър специалист. Неговото усъвършенстване започва във фирма „Змееборец“ ООД, където и в момента е демонстратор и консултант на професионалисти от сферата на сладкарството, ресторантьорсдтвото и кетъринга. Успоредно с това провежда обучения и демонстрации, обхващащи всички аспекти на сладкарството. Стремежът му е въвеждането на модерните и съвременни методи на работа, в синхрон с най-новите тенденции в бранша. Той е и създател на линията сладкарски консумативи – „Роял декор“ на „Змееборец“ ООД.Веселина Славчева


Веселина Славчева казва за себе си:
"Скулптурите от плодове и зеленчуци промениха животът ми.
От 2000 година работя в сферата на приложните изкуства (рисувана коприна, брюкселска дантела и бродерия). Имам редица награди и публикации, участвам в организирането и провеждането на национални детски конкурси свързани с тези области. След завършването на пълен курс за изработка на фигури от плодове и зеленчуци в „Wandee Culinary Scool”, признато от Министерство на образованието в Банкок, Тайланд се занимавам професионално с карвинг, написах първото българско ръководство за изработване на фигури от плодове и зеленчуци."
Веселина има спечелени множество медали и призове от международни кулинарни конкурси, състезания и олимпиади.

Веселина Славчева

Радостин Кирязов
Радостин Кирязов

„За да си добър занаятчия, е нужна любов!“
Радостин Кирязов е завършил образованието си в Италия в “La scuola pizzaioli italiana” - най-престижното учебно заведение в сферата на производството на пица и домашно приготвен хляб. Има диплом и за Мaestro Рizzaiolo, което му дава право да преподава и  обучава пицари. През юли 2011 г. създава Българска Асоциация на Пицарите (БАП), чиято цел е да покаже, че в България може да се прави истинска италианска пица, има качествени пицари, които да се конкурират на международни турнири и обединяване на усилията на всички, които работят в сектора.
През декември 2011 г. организира Първия Международен Шампионат по Пица за България, а през април 2012 г. е излъчен като официален съдия на Световното Първенство по Пица в Италия, Салсомаджоре.
Носител на редица престижни награди:
Трето място на национално първенство в Падуа за „Пица-десерт“ през 2005 г.
Шесто място за „Пица презентация“ на Световно първенство през 2009 г.
Трето място на Европейско първенство в Маса Карара през 2011 г.
Осмо място за пица Класика на Световно първенство в Салсомаджоре Терме през 2011 г.

През 2012 г. Радо Кирязов е част от журито на Световното първенство в Салсомаджоре Терме, а през 2017 г. журира и на световното първенство за пица и паста в Парма и е първият чуждестранен готвач, който беше поканен на форума Italian cuisine in the world 2017. На форума имаше 160 италиaнски готвачи от цял свят, сред които 26 Michelin звезди.
В момента Радостин е главен пица технолог и консултант на фирмата Morello Forni, която е световен лидер на пазара за фурни за пица и хляб.
Като пица технолог и консултант той обучава персонала на вериги ресторанти, които използват фурните на Morello Forni и постоянно е в движение. 
Радо е лектор в четири школи в Европа и Азия – Болоня, Генуa, Москва и Шанхай.

Николай Ганов


Инж. Николай Ганов
започва профeсионалната си кариера като пицар през 1992 г. в пицария „ Венеция„ която е и първата италианска пицария на пещ с дърва в България. За кратко от 1996 - 1997 г. работи в пицария „Мамма миа“ , а от 1997 г. е във верига Ресторант-Пицарии „Виктория“ като Главен технолог „ Пици и тестени изделия“, където работи и до днес. Интересите му са свързани с най-новите тенденции в производството на пици, хляб и part baked тестени изделия.Споделя, че за над 20-те си години в областта на рестораньорството е осъзнал, че винаги има нещо ново което да се види и научи в тази необятна област и с голямо желание посещава профилирани курсове и семинари в България и чужбина. Неколкократно специализира в Италия.


инж. Николай Ганов

Светлозар Георгиев

Светлозар Георгиев


Кариерата му стартира във френския ресторант „Ротисария“.
След което специализира във Франция и Швейцария, където трупа познания и опит в модерната и актуалната през последните години молекулярна  кухня.
През годините се представя успешно на множество състезания, изложения и кулинарни демонстрации.Голяма част от професионализма си придобива на петзвезден круизен кораб. Светлозар продължава да усъвършенства своите знания и умения за европейската и световна модерна кухня.Дико Томчев

Дико
разбира едва на 14 годишна възраст, че кулинарията е неговата страст, а на 17 вече е помощник готвач в известен столичен италиански ресторант, където след време е и главен готвач.
Работи в няколко ресторанта в София, след което заминава на работа за най-голямата компания за пасажерски круизи. С тях той обикаля и света на кулинарията, като има възможност да опита най-различни екзотични кухни, при това в техния оригинален вид - приготвени от майстор готвачи тайландци, индийци, ямайци.
Бил е главен готвач в гурме ресторанти и бутикови хотели, специализирал е в Италия и е консултант в кулинарно списание, от където започва да обръща и по-сериозно внимание на презентацията на ястията, които приготвя.
Предпочитаната от него кухня е италианската или по-скоро средиземноморската,  както и азиатската. Работи усилено, за да усъвършенства уменията си в сферата на сладките изкушения и хлебни изделия.


Дико Томчев

Николай Илиев
Николай Илиев

Опитът му в професионалната кулинария е 15 години. Тръгва от най-ниското ниво в кухнята, от столове през малки и големи ресторанти, за да достигне най-високото стъпало в кулинарията: главен готвач в 5-звезден ресторант. Обожава да приготвя всякакви супи, сосове, месни или безмесни ястия. Не харесва ястия, в които не може да импровизира или да поправи някоя грешка на момента. Във връзка с това десертите са неговата слабост в прекия и преносен смисъл на думата. Обича сладките и тестените ястия, но работата с брашно и точни мерки не е сред предпочитаните му техники. Споделя, че стихията му са вкусните ястия и грубоватата, непретенциозна визия, която днес e модерно да наричаме „rustic”. Престоя и работата му в Обединените Арабски Емирства му дава познания в местната кухня. В последствие се увлича от Италианската кухня - простотата и непретенциозността в нея я превръщат в другата му любов като контрапункт на екзотичния му опит. През изминалата 2016г. имаше възможността да разгърне потенциала си и да натрупа опит в Англия.Мирослав Димитров

Мирослав започва да се занимава с готварство случайно по време на студенстски бригади в САЩ, докато учи геология. След като  се „запалва“ по кулинарията, има късмета, връщайки се обратно в България, да попадне в новооткритата академиия HRC в Добрич под ръководството на Робин Виляреал и да бъде част от първия випуск. След няколко стажа в Холандия и в Америка, където е имал възможността да работи първо под ръководството на готвач с Мишелин звезда, а след това в Хилтън Атланта, се завръща и завършва успешно. След завършването си, отново с подкрепата на Робин Виляреал, става главен готвач на ресторант от създаващата се тогава нова верига за тапас и вино „Bodega”. След 5 години като главен готвач в един от ресторантите, става отговорен за цялата верига, но решава да премине към следващото предизвикателство – “Bistrello” - малък ресторант в центъра на София, в който той и колегите му създават храната, която винаги са искали - без ограничения за произход, вкус и визия. За периода, в който е работил в кухня, от бригади през студентските си години до главен готвач в настоящия момент, е на мнение, че „Един готвач е толкова добър, колкото е добър екипът, който стои зад него“.

 

Мирослав Димитров

Александър Златилов и Деян Георгиев

Ние сме ентусиасти с еднакво мислене, срещнали се преди три години. Започнахме общ проект Bluebag coffee, чрез който да споделим с хората нашия опит и познания за кафето от фермата до чашата. За това време осъзнахме, че хората променят съзнанието си в много посоки, една от който е именно кафето. Ние силно вярваме в свободното споделяне на знанието. Ето защо отдаваме най-голямо значение на обучението и развитието на нашия екип и Вашия персонал, за да ги държим на преден план в бранша. Подкрепяме и споделяме know-how и знания за еспресо и лате арт, както и насърчаваме общността към кафе култрата в България.Разполагаме с 5 килограмова барабанна пекарна за кафе, с която творим нашето изкуство. Създадохме кафе бранд, чрез който да достигнем до повече хора и продължаваме да се учим, заедно с всички наши клиенти и да обогатяваме взаимно знанията си, както ще направим и в този курс. 

Александър Златилов
Деян Георгиев

Анатоли Колев

Анатоли Колев

Пицата е част от живота на Анатоли Колев вече повече от 17 години. След като известно време работи по българските курорти, през 2006 заминава за Великобритания, където учи в Sussex Downs College и паралелно работи в италиански ресторант. През 2010 г.  Анатоли решава да отиде на състезание в Неапол, на което се класира на трето място в две категории -"здравословна пица" и "пица акробатика". През 2012 г. участва на световното състезание „Pizza World Cup” (Световната купа) в Рим, където след 3 дни ужесточено съревнование сред 400 пицари от цял свят, Анатоли печели сребърен медал. Заедно с Радослав Кирязов са единствените българи, печелили награди от световни шампионати по правене на пица в Италия. Прекарва над 10 години, работейки във Великобритания, където е готвил за Майк Тайсън, Кралското семейство, Борис Джонсън и много други знаменитости. Има публикации на собствени рецепти в „Jubilee Cookery Book 2013” (Hammersmith&Fulham) в Лондон, където са поместени и рецептите на готвачи на „Мишлен“ ресторанти. Понастоящем е вицепрезидент на БАП (Българска Асоциация на пицарите). Анатоли е и създател на компания за „Пица-партита с акробатика“, която също така осигурява обучения и консултации за приготвяне на пица. Участвал е като жури в международни шампионати, последният от които се проведе във Франция през 2017 г.


 

Петър Николов

Петър Николов започва кариерата си през 2002 г. като готвач в кухнята на хотел Хилтън София. През 2008 г. се присъединява към екипа на новооткрития тогава японски ресторант SASA“, където ръководи кухнята през следващите 4 години. Междувременно през 2011г. се печели титлата  "Готвач на годината"  по време на „Национална кулинарна купа България“,а в началото на 2012г. печели и златото на първия „Bocuse d’Or“организиран в България. От 2013г. става част от екипа на най- големия бизнес хотел в София – „Кемпински Хотел Зографски“, по настоящем хотел „Маринела София“, като старши заместник главен готвач, кадето се изявява и до днес. Шеф Николов  е член на журитата на „Национална кулинарна купа България“ и „Bocuse d’Or“ – България.

Петър Николов

Юри Балталийски

Юри Балталийски

Най-голямата страст на Шеф Юри Балталийски в сладкарското изкуство е шоколадът, с който е спечелил редица престижни отличия в цял свят. Освен като шеф-сладкар е бил и треньор- консултант за Хилтон, обучавал е стотици млади професионалисти, насочили се към сладкарството.
Шеф Юри Балталийски е изкусен майстор сладкар, завършил кулинарния колеж в Москва, с над 20-годишен опит във водещи хотели в чужбина. Той е бил и главен сладкар на хотел Hilton Прага в продължение на 17 години и половина. Две години и в Hilton в Адана, Турция. Консултирал е  корпоративния директор на международната хотелската верига за Европа, Близкия изток и Африка при въвеждането на нови  проекти, организирането на конференции, семинари и обучения на персонала и налагане на стандарти. Освен това  провежда Мастър класове за професионалисти в България и чужбина.

Юри е златен медалист в редица престижни международни кулинарни състезания. Сред тях се отличават златен медал на Singapore Salon Culinary за работа с марципан, златен медал и абсолютен победител на Martin Braun Cup Pastry Chef of the Year (ноември 2000 г.), златен медал на международния конкурс Gastrohradec в категорията празнична торта и petit-fours (април 2006 г.), златен медал от F&B Masters Cup Hilton Worldwide в Берлин (ноември 2011 г.) и IKA Culinary Olympic Erfurt (октомври 2012), където печели златен медал в категорията Chocolate showpiece Class D.