Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

МЕТРО Академия - Екип

ekip

ЕКИПЪТ НА АКАДЕМИЯТА

shaded-dividing-line

ШЕФ ЮРИ ВЕЛЕВ

Юри Велев се присъединява към екипа на МЕТРО Кеш енд Кери България  през 2013 година, след дългогодишен опит във висококатегорийни хотелски вериги и бизнес хотели като хотел Витоша, Мариот, Ню Отани, Интерконтинентал и Кемпински. Бил е главен готвач и управител в Дипломатически клуб „Глория Палас“, готвач – презентатор за Конвотерм  в България, както и професионален консултант за заведения за бързо хранене относно гастрооборудването  в кухните и топлите точки.

Специализирал е италианска, френска и средиземноморска кухня; има голям опит в приготвянето на ястия на барбекю.

Юри Велев

Веселин Дойков
ВЕСЕЛИН ДОЙКОВ

Веселин Дойков
се присъединява към екипа на МЕТРО Академия след като успешно завършва HRC кулинарна Академия . През 2015 г. специализира в Хилтън Майнц, Германия.

В България стажува в някои от най-известните ресторанти като  ''Talents''  и  „ANDRé ( под менторството на  шеф Андре Токев). Специализира печива и сладкарство в сладкарска къща пекарна „Козница“ и в Four Seasons Hotel Хемпшир, Англия.ГОСТУВАЩИ ЛЕКТОРИ


Робин Виляреал Монсеррат

Робин
е всестранно развита личност с интереси и занимания във всяка област, за която се сетите. Роден във Филипините, отраснал в Мексико, завършва образованието си в Ню Йорк (биолог), заминава за Австралия и работи 10 години като пилот, обожава дайвинга и фотографията. С кулинария започва да се занимава почти случайно виждайки реклама на Cordon Blue Academie D`Art Culinaire De Paris в Париж, от където получава и дипломата си. Работи  дълго време в ресторант в Монако, отличен с 3 звезди Мишлен, но както той сам казва:
„Лесно е да сготвиш нещо скъпо. По-предизвикателно е да направиш нещо вкусно на достъпна цена.“ Воден от необходимостта от предизвикателства се озовава в България като преподавател в Кулинарна Академия  HRC. Шеф Робин има значителен преподавателски опит в международни кулинарни училища Le Cordon Bleu Académie D´Art Culinaire De Paris и Glion Institute of Higher Education Switzerland. Освен майсторството му във френската и интернационалната кухня, специалност на Робин са сладкарството, хлебарството, както и Тайландската кухня.
Това, на което учи учениците си, е да ценят и уважават корените си, да съхраняват българското, генетично заложеното от дедите ни.
Единственото правило и ограничение, което той налага в кухнята е: Ако не си в настроение, не готви!


Робин Виляреал Монсеррат

Милен Панев

Милен Панев

Милен Панев е потомствен готвач. Специализира кулинария в Германия, получава награди от елитни хотели с 5-звездна категория.
Работи 4 години като sous-chef в пловдивски 4-звезден хотел, както и в известни хотели по българското Черноморие. Отличен е от Българската туристическа камара като иновационен кадър и авангарден специалист. Притежател е на Евро сертификат, издаден от елитна немска верига хотели.
Изучава турска кухня и работи рамо до рамо с един от най-известните готвачи на Турция.
Повторно заминава за Германия по покана на известен италиански ресторант в Берлин, където започва увличането по Фюжън стила.
Завършва с отличие специализиран курс по карвинг, воден от известен майстор от руската школа.
През 2012 г. печели Националната кулинарна купа на България.Шеф-инструктор Милен Златев

Шеф Златев
има повече от петнадесет години професионален опит в света на кулинарното изкуство, той е един от най-талантливите възпитаници на Кулинарна академия HRC. Започва обучението си в Академията през 2009 г., след няколко години професионален опит в областта на кулинарията, в различни ресторанти и хотели в България и чужбина.
Интересен акцент в кариерата му е опитът му като личен готвач на алжирския посланик и семейството му в резиденцията им в България, също така е бил и регионален главен готвач на най голямата верига ресторанти у нас.
Освен различните елитни ресторанти и хотели, в които е работил у нас, шеф Милен има и богат международен опит в 5-звезден хотел в Доха - Катар част от Starwood Hotels & Resorts Worldwide, Hotel Villa Ruimzicht в Холандия и Hotel Monkey Island, Bray в Англия. След това продължава развитието си като шеф де парти в Clos Maggiore, който е изключителен ресторант със съвременна френска кухня и носител на отличието "Най-романтичен ресторант в Лондон".
Има опит в Испанската, Италианската и Азиатската кухня, но Френската кухня е една от любимите на шеф Милен и нейното влияние ще се усети и в новото меню на ресторанта на Академията - Таланти, където той е главен готвач и обучава студентите през 3-тия им семестър.


Шеф-инструктор Милен Златев

Радостин Кирязов
Радостин Кирязов

„За да си добър занаятчия, е нужна любов!“
Радостин Кирязов е завършил кулинарното си образование в Италия в “La scuola pizzaioli italiana” - най-престижното учебно заведение в сферата на производството на пица и домашно приготвен хляб. Има диплом и за Мaestro Рizzaiolo, което му дава право да преподава и  обучава пицари. През юли 2011 г. създава Българска Асоциация на Пицарите (БАП), чиято цел е да покаже, че в България може да се прави истинска италианска пица, има качествени пицари, които да се конкурират на международни турнири и обединяване на усилията на всички, които работят в сектора.От 2008 до 2016 включително организира Националините пица шампионати в Пловдив съвместно с БАПГ във формата Шампион на България. През декември 2011 г. организира Първия Международен Шампионат по Пица в България, следват 2012 и 2017. През април 2012 г. е излъчен като официален съдия на Световното Първенство по Пица в Италия, Салсомаджоре и Делегат на Световната организация по пица.  През март 2019 г. е член на журито - Съдия в Лас Вегас. Носител на редица престижни награди:
Трето място на национално първенство в Падуа за „Пица-десерт“ през 2005 г.
Шесто място за „Пица презентация“ на Световно първенство през 2009 г.
Трето място на Европейско първенство в Маса Карара през 2011 г.
Осмо място за пица Класика на Световно първенство в Салсомаджоре Терме през 2011 г.
Първо място на Световното в Португалия “AL STARS PIZZA TROPFI” Шампионат на Шампионите през 2018 г.

През 2012 г. Радо Кирязов е част от журито на Световното първенство в Салсомаджоре Терме, а през 2017 г. журира и на световното първенство за пица и паста в Парма и е първият чуждестранен готвач, който беше поканен на форума Italian cuisine in the world 2017. На форума имаше 160 италиaнски готвачи от цял свят, сред които 26 с Michelin звезди.
В момента Радо Кирязов се занимава с  консултантска дейност.
Като пица технолог и консултант той обучава персонала на вериги ресторанти,
също така е и лектор в различни школи в Европа и Азия.
www.pizzarado.com
http://www.worldpizzachampions.com/radostin-kiryazov/Николай Ганов


Инж. Николай Ганов
започва профeсионалната си кариера като пицар през 1992 г. в пицария „ Венеция„ която е и първата италианска пицария на пещ с дърва в България. За кратко от 1996 - 1997 г. работи в пицария „Мамма миа“ , а от 1997 г. е във верига Ресторант-Пицарии „Виктория“ като Главен технолог „ Пици и тестени изделия“, където работи и до днес. Интересите му са свързани с най-новите тенденции в производството на пици, хляб и part baked тестени изделия.Споделя, че за над 20-те си години в областта на рестораньорството е осъзнал, че винаги има нещо ново което да се види и научи в тази необятна област и с голямо желание посещава профилирани курсове и семинари в България и чужбина. Неколкократно специализира в Италия.


инж. Николай Ганов

Светлозар Георгиев

Светлозар Георгиев


Кариерата му стартира във френския ресторант „Ротисария“.
След което специализира във Франция и Швейцария, където трупа познания и опит в модерната и актуалната през последните години молекулярна  кухня.
През годините се представя успешно на множество състезания, изложения и кулинарни демонстрации.Голяма част от професионализма си придобива на петзвезден круизен кораб. Светлозар продължава да усъвършенства своите знания и умения за европейската и световна модерна кухня.Дико Томчев

Дико
разбира едва на 14 годишна възраст, че кулинарията е неговата страст, а на 17 вече е помощник готвач в известен столичен италиански ресторант, където след време е и главен готвач.
Работи в няколко ресторанта в София, след което заминава на работа за най-голямата компания за пасажерски круизи. С тях той обикаля и света на кулинарията, като има възможност да опита най-различни екзотични кухни, при това в техния оригинален вид - приготвени от майстор готвачи тайландци, индийци, ямайци.
Бил е главен готвач в гурме ресторанти и бутикови хотели, специализирал е в Италия и е консултант в кулинарно списание, от където започва да обръща и по-сериозно внимание на презентацията на ястията, които приготвя.
Предпочитаната от него кухня е италианската или по-скоро средиземноморската,  както и азиатската. Работи усилено, за да усъвършенства уменията си в сферата на сладките изкушения и хлебни изделия.


Дико Томчев

Николай Илиев
Николай Илиев

Опитът му в професионалната кулинария е 15 години. Тръгва от най-ниското ниво в кухнята, от столове през малки и големи ресторанти, за да достигне най-високото стъпало в кулинарията: главен готвач в 5-звезден ресторант. Обожава да приготвя всякакви супи, сосове, месни или безмесни ястия. Не харесва ястия, в които не може да импровизира или да поправи някоя грешка на момента. Във връзка с това десертите са неговата слабост в прекия и преносен смисъл на думата. Обича сладките и тестените ястия, но работата с брашно и точни мерки не е сред предпочитаните му техники. Споделя, че стихията му са вкусните ястия и грубоватата, непретенциозна визия, която днес e модерно да наричаме „rustic”. Престоя и работата му в Обединените Арабски Емирства му дава познания в местната кухня. В последствие се увлича от Италианската кухня - простотата и непретенциозността в нея я превръщат в другата му любов като контрапункт на екзотичния му опит. През изминалата 2016г. имаше възможността да разгърне потенциала си и да натрупа опит в Англия.Мирослав Димитров

Мирослав започва да се занимава с готварство случайно по време на студенстски бригади в САЩ, докато учи геология. След като  се „запалва“ по кулинарията, има късмета, връщайки се обратно в България, да попадне в новооткритата академиия HRC в Добрич под ръководството на Робин Виляреал и да бъде част от първия випуск. След няколко стажа в Холандия и в Америка, където е имал възможността да работи първо под ръководството на готвач с Мишелин звезда, а след това в Хилтън Атланта, се завръща и завършва успешно. След завършването си, отново с подкрепата на Робин Виляреал, става главен готвач на ресторант от създаващата се тогава нова верига за тапас и вино „Bodega”. След 5 години като главен готвач в един от ресторантите, става отговорен за цялата верига, но решава да премине към следващото предизвикателство – “Bistrello” - малък ресторант в центъра на София, в който той и колегите му създават храната, която винаги са искали - без ограничения за произход, вкус и визия. За периода, в който е работил в кухня, от бригади през студентските си години до главен готвач в настоящия момент, е на мнение, че „Един готвач е толкова добър, колкото е добър екипът, който стои зад него“.

 

Мирослав Димитров

Александър Златилов и Деян Георгиев

Ние сме ентусиасти с еднакво мислене, срещнали се преди три години. Започнахме общ проект Bluebag coffee, чрез който да споделим с хората нашия опит и познания за кафето от фермата до чашата. За това време осъзнахме, че хората променят съзнанието си в много посоки, една от който е именно кафето. Ние силно вярваме в свободното споделяне на знанието. Ето защо отдаваме най-голямо значение на обучението и развитието на нашия екип и Вашия персонал, за да ги държим на преден план в бранша. Подкрепяме и споделяме know-how и знания за еспресо и лате арт, както и насърчаваме общността към кафе култрата в България.Разполагаме с 5 килограмова барабанна пекарна за кафе, с която творим нашето изкуство. Създадохме кафе бранд, чрез който да достигнем до повече хора и продължаваме да се учим, заедно с всички наши клиенти и да обогатяваме взаимно знанията си, както ще направим и в този курс. 

Александър Златилов
Деян Георгиев

Анатоли Колев

Анатоли Колев

Пицата е част от живота на Анатоли Колев вече повече от 17 години. След като известно време работи по българските курорти, през 2006 заминава за Великобритания, където учи в Sussex Downs College и паралелно работи в италиански ресторант. През 2010 г.  Анатоли решава да отиде на състезание в Неапол, на което се класира на трето място в две категории -"здравословна пица" и "пица акробатика". През 2012 г. участва на световното състезание „Pizza World Cup” (Световната купа) в Рим, където след 3 дни ужесточено съревнование сред 400 пицари от цял свят, Анатоли печели сребърен медал. Заедно с Радослав Кирязов са единствените българи, печелили награди от световни шампионати по правене на пица в Италия. Прекарва над 10 години, работейки във Великобритания, където е готвил за Майк Тайсън, Кралското семейство, Борис Джонсън и много други знаменитости. Има публикации на собствени рецепти в „Jubilee Cookery Book 2013” (Hammersmith&Fulham) в Лондон, където са поместени и рецептите на готвачи на „Мишлен“ ресторанти. Понастоящем е вицепрезидент на БАП (Българска Асоциация на пицарите). Анатоли е и създател на компания за „Пица-партита с акробатика“, която също така осигурява обучения и консултации за приготвяне на пица. Участвал е като жури в международни шампионати, последният от които се проведе във Франция през 2017 г.


 

Петър Николов

Петър Николов започва кариерата си през 2002 г. като готвач в кухнята на хотел Хилтън София. През 2008 г. се присъединява към екипа на новооткрития тогава японски ресторант SASA“, където ръководи кухнята през следващите 4 години. Междувременно през 2011г. се печели титлата  "Готвач на годината"  по време на „Национална кулинарна купа България“,а в началото на 2012г. печели и златото на първия „Bocuse d’Or“организиран в България. От 2013г. става част от екипа на най- големия бизнес хотел в София – „Кемпински Хотел Зографски“, по настоящем хотел „Маринела София“, като старши заместник главен готвач, кадето се изявява и до днес. Шеф Николов  е член на журитата на „Национална кулинарна купа България“ и „Bocuse d’Or“ – България.

Петър Николов

Юри Балталийски

Юри Балталийски

Най-голямата страст на Шеф Юри Балталийски в сладкарското изкуство е шоколадът, с който е спечелил редица престижни отличия в цял свят. Освен като шеф-сладкар е бил и треньор- консултант за Хилтон, обучавал е стотици млади професионалисти, насочили се към сладкарството.
Шеф Юри Балталийски е изкусен майстор сладкар, завършил кулинарния колеж в Москва, с над 20-годишен опит във водещи хотели в чужбина. Той е бил и главен сладкар на хотел Hilton Прага в продължениe на 17 години и половина. Две години и в Hilton в Адана, Турция. Консултирал е  корпоративния директор на международната хотелската верига за Европа, Близкия изток и Африка при въвеждането на нови  проекти, организирането на конференции, семинари и обучения на персонала и налагане на стандарти. Освен това  провежда Мастър класове за професионалисти в България и чужбина.

Юри е златен медалист в редица престижни международни кулинарни състезания. Сред тях се отличават златен медал на Singapore Salon Culinary за работа с марципан, златен медал и абсолютен победител на Martin Braun Cup Pastry Chef of the Year (ноември 2000 г.), златен медал на международния конкурс Gastrohradec в категорията празнична торта и petit-fours (април 2006 г.), златен медал от F&B Masters Cup Hilton Worldwide в Берлин (ноември 2011 г.) и IKA Culinary Olympic Erfurt (октомври 2012), където печели златен медал в категорията Chocolate showpiece Class D.


Алекс Иванчев


Алекс Иванчев

Александър Иванчев
е само на 26 години, но вече има изградено име на шеф-сладкар от световна величина. Започва да готви още на девет, правейки вкусен кекс, за да изненада майка си. След като завършва Кулинарната академия HRC, работи като сладкар в Катар.
През 2013 г. печели златен медал на състезанието "Сладкар на България" и стажуша в Напа вали, Калифорния, в ресторант с три звезди "Мишлен". Работи в грандхотел "Мариот" в Алабама, а през 2016 г. спечели трето място на кулинарните олимпийски игри в Ерфурт, Германия.
„Ще ми повярвате ли, ако кажа, че животът ми е сладък? Буквално. Моята страст и професия е сладкарството. Обичам когато хората опитват десертите ми - по лицата им виждам цял букет от емоции, усещания, кулинарна наслада. И това за мен е истинско признание за работата ми.
Обичам шоколада - да играя с него, да го предизвиквам. Никога не знам предварително какъв ще е финалът на всеки наш флирт. И го оставям да ме изненада.
Обичам да творя, да развихря фантазията си, да се потопя в процеса на създаване и моделиране на нови шедьоври. Моето платно е масата за темпериране. Моята боя е ганажът. Имам четки и шпатули. Казвам се Алекс и това е моят свят от шоколад.


Бояна Стоилова

Бояна е специалист Дигитален Маркетинг с над 5 години опит при планиране и реализиране на онлайн кампании, и по-специално – кампании в социални мрежи.
При работата си за редица български и чуждестранни компании, Бояна участва активно в създаването и адаптацията на фото и видео съдържание, предназначено за онлайн среда.
В МЕТРО Академия, тя води обучение за основните специфики и техники при смартфон фотографията, също така не пести съветите си относно използването на кадрите в социалните мрежи.

Бояна Стоилова
Петя Аргирова

Петя Аргирова

Петя Аргирова живее от 10 години в Германия, но не прекъсва връзката с България. Тя е автор на българския кулинарен блог "Ухае на...", предназначен за всички българи, разпръснати по целия свят. Целта й е да издири, приготви, снима и публикува забравени рецепти от националната ни кухня и по този начин тя да бъде съхранена и предадена на поколенията.
Самата Петя вижда за първи път как се въртят корите за баница над главата в далечната 1994 година, когато нейният съпруг създава малка баничарница.  Животът на емигрант, обаче я принуждава да прави корите за баница сама и така тя става специалист по видовете разточване на кори. Това е и една от най-застъпените теми в "Ухае на..." - домашното приготвяне на кори за баница. Много подробно и стъпка по стъпка са обяснени голям брой начини на теглене, дърпане, въртене, точене на кори за баница.  Всяка рецепта е типична за даден район на България и има своята история.
Петя Аргирова беше сред финалистите на конкурса „Кулинарното наследство на България“, който беше част от националния календар „2018 г. - Европейска година на културното наследство“. Нейните обги и северняшка баница впечатлиха с оригиналност и автентичност.
Днес  Петя Аргирова живее и работи в района на Хунсрюк, Германия. Професията й е свързана с нейните умения като  любител пекар и сладкар. Създава вкусни и красиви торти и сладкиши, които са ценени на местно ниво.

Петко Костадинов е завършил „Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии“ и е второ поколение сладкар. Благодарение на ранното си навлизане в сферата на професионалното сладкарство, той се доказва като добър специалист. Неговото усъвършенстване започва във фирма „Змееборец“ ООД, където и в момента е демонстратор и консултант на професионалисти от сферата на сладкарството, ресторантьорсдтвото и кетъринга. Успоредно с това провежда обучения и демонстрации, обхващащи всички аспекти на сладкарството. Стремежът му е въвеждането на модерните и съвременни методи на работа, в синхрон с най-новите тенденции в бранша. Той е и създател на линията сладкарски консумативи – „Роял декор“ на „Змееборец“ ООД.

Петко Костадинов
Джесика Уотруба

 

Джесика Уотруба

Джесика Уотруба е родена, живее и работи в САЩ. Тя е завършила биология на човека със специализация диетология и хранене в Университета Уисконсин в Грийн бей, САЩ. Има богат опит в ресторанти като консултант и изготвяне на менюта. Работила е в болница като диетолог и е изготвяла персонализирани менюта за пациенти. Също така е била личен готвач на американската футболна звезда Рандал Коб и неговото семейство. Обожава готвенето и пътуването и умело ги съчетава и „краде“ от всяка дестинация по нещо ново, което влага в рецептите си. Голям фен е на българската кухня и най-вече на мусаката.