Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Козунак

Козунак

Необходими продукти за два козунака:

 • 1 пакетче суха мая (7 или 10 г)
 • 100 мл прясно мляко;
 • 80 г масло;
 • 20 мл олио ;
 • 3 яйца;

 • 150 г захар;
 • 500 г пресято брашно;
 • Ванилия на вкус;
 • 2-3 капки лимонова есенция (по желание);
 • Пълнеж - Локум, шоколад, орехи, стафиди (по желание);
 • 1 яйце за намазване и захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Извадете всички съставки от хладилника за няколко часа преди да започнете, за да е всичко на стайна температура. Ако започвате рано сутрин, извадете ги от предната вечер.
2.Смесете маята с 1 с.л. от захарта, затопленото, но не горещо мляко и 2 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете да набъбне за около 15 до 20 мин или докато удвои обема си.
3.Докато изчаквате, разбийте яйцата и добавете към тях останалата част от захарта.
4.Разтопете леко маслото – не трябва да е течно, а кремообразно и добавете към него олиото.
5.След като маята е готова, в купа смесете брашното, яйцата и захарта и маята - разбъркайте с лъжица и след това започнете да оформяте тестото с ръка.
6.След като оформите еднородно тесто, продължете да месите като малко по малко добавяте по 1 ч.л. от маслото. Трябва да добавите малко повече от половината масло.
7.След като сте замесили тестото, оставете го в купата, покрийте с прозрачно фолио и оставете колкото е възможно на по-топло (до парното или на слънце до прозореца). Изчаква се около 1 час да втаса тестото, което трябва да увеличи обема си с около ½.
8.След около час, след като тестото е втасало, трябва да се доомеси с останалата част от маслото, което пак се прибавя малко по малко и отново оставяте с фолио за още около час, дори и малко повече докато тестото почти удвои обема си.
9.Намазнете добре ръцете си и повърхността, върху която ще разточвате тестото с олио. Когато е готово, разделете тестото с ръце на две. Всяка от половините разделете на 3 топки. Всяка топка се разточва с ръце, по дължина докато се получи с дължина малко повече от съда, в който ще печете. След това ги сплитате на плитка.
10.Ако искате да направите козунак с пълнеж:
-    Ако използвате стафиди, трябва да сте ги накиснали за поне 30 мин в топла вода
-    Локум, шоколад и/или орехи – трябва да ги нарежете/натрошите предварително на малки парченца
-   Отново разделяте на 3 малки топки и всяка разточвате, но преди да оплетете, разстелете ги настрани с пръсти, сложете пълнежа, захлупетего с тестото и тогава сплетете.
11.Вече сплетените козунаци се оставят за около час отново да втасат и да изпълнят съда, в който ще ги печете. Намажете съда с много малко мазнина и покрийте дъното и стените с хартия за печене. Добре е хартията да излиза 2-3 см извън стените на съда. Намажете хартията с олио.
12.Печете на предварително загрята фурна на 180°С за 45 минути. Печете с горен и долен реотан без вентилатор. Сложете решетката на фурната възможно най-долу.
13.Преди да сложите козунаците във фурната – намажете ги с белтък и поръсете със захар.

Съвет: Ако нямате подходящи форми за печене на козунак, може да използвате форма за кекс, или правоъгълна тава с размери около 20:30 см, където ще се съберат и двата козунака.