Тиквеник с таханов сос
Необходими продукти за 12 порции:
За тиквеника:
- 1 бр. пакет точени кори за баница;
- 100 г галета;
- 1 кг почистена тиква;
- 200 г захар;
- 150 г натрошени или смлени орехи;
- 250 г краве масло;
- 5 с.л. олио;
- По желание за плънката: канела на вкус, ванилия, стафиди;
- Пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
1.Настържете тиквата на едро и добавете към нея захарта, орехите и галетата.
2.Разтопете маслото.
3.Всяка кора намажете с олио, върху нея наложете още една и поръсете от плънката. Завийте на руло и редете в кръгла или правоъгълна тава. 4. Като приключите с реденето, залейте с горещо масло и печете в предварително загрята фурна на 180°С около 30 минути.
За соса:
- 200 г цедено мляко
- 2 с.л. мед
- 2 с.л. сусамов тахан
Начин на приготвяне:
Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес.
При сервиране поръсете тиквеника с пудра захар и залейте със соса или поднесете отстрани в сосиера.
Съвет:
За да приготвите постен тиквеник, заменете маслото със смес от слънчогледово олио и кокосово масло (1:1).
Научете първи за промоциите ни от нашия нюзлетър
Запишете се
или
Регистрирайте се за МЕТРО карта