Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Тиквеник с таханов сос

Тиквеник с таханов сос

Необходими продукти за 12 порции:

За тиквеника:

  • 1 бр. пакет точени кори за баница;
  • 100 г галета;
  • 1 кг почистена тиква;
  • 200 г захар;
  • 150 г натрошени или смлени орехи;
  • 250 г краве масло;
  • 5 с.л. олио;
  • По желание за плънката: канела на вкус, ванилия, стафиди;
  • Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Настържете  тиквата на едро и добавете към нея захарта, орехите и галетата.
2.Разтопете маслото.
3.Всяка кора намажете с олио, върху нея наложете още една и  поръсете от плънката. Завийте на руло и редете в кръгла или правоъгълна тава. 4. Като приключите с реденето,  залейте  с горещо масло и печете в предварително загрята фурна на 180°С около 30 минути.

За соса:

  • 200 г цедено мляко
  • 2 с.л.  мед  
  • 2 с.л. сусамов тахан

Начин на приготвяне:

Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес.
При сервиране поръсете тиквеника с пудра захар и залейте със соса или поднесете отстрани в сосиера.

Съвет:
За да приготвите постен тиквеник, заменете маслото със смес от слънчогледово олио и кокосово масло (1:1).