Приготвяне:
Загрейте фурната до 180⁰C. Намажете с растително олио и поръсете с брашно удобна форма за кекс.
В голяма купа сложете яйцата, захарта, киселото мляко, слънчогледовото олио и ванилията, разбъркайте, докато всичко се смеси добре. Добавете бирата и какаото, отново разбъркайте енергично, докато сместа е гладка и без бучки.
В друга купа смесете брашното, бакпулвера и солта, разбъркайте. Прибавете сухите съставки към течните и разбъркайте със силиконова шпатула, не прекалявайте, бъркайте внимателно.
Изсипете сместа в подготвената тава и печете в продължение на около 50 минути или проверете с дървен шиш след 40 минути, ако по него не остава от сместа значи кейка е готов. Оставете кейка да се охлади в тигана напълно, най-малко 30 минути, преди да добавите ганаша.
За ганаша, начупете шоколада на парчета в средно голяма купа. Поставете сметаната в малка тенджера и оставете да се затопли, докато започнат по крайчетата да се появяват малки балончета. Ако използвате неподсладена сметана или черен шоколад с по-голям процент какао, добавете две супени лъжици захар за повече сладост. Излейте горещата сметана върху шоколада и ги оставете за 1 минута. След това разбъркайте енергично, докато шоколада се разтопи и сместа е гладка и кадифена. Добавете и ванилията, разбъркайте отново. Оставете да изстине до стайна температура.
Разрежете кейка по средата и изсипете половината ганаш. Поставете отрязаната половина отгоре и намажете с останалия ганаш повърхността на кейка.
Да ви е сладко!
Таня Донева - автор на блога Вкусното ми Хоби със Страст и Любов
Разгледайте пълната рецепта със снимки в блога:
http://tanya-www.blogspot.de/2016/06/blog-post_18.html