Приготвянето е лесно. Смесват се водата (водата трябва да е по-топла от
нормалните случаи, когато месим тесто, защото трябва да затопли и
бирата) и тъмното пиво. Към тях се прибавя меда, сухата мая и две-три
шепи брашно. Всичко се разбърква много хубаво и се оставя да втаса,
докато хване "шапка".
Брашното се пресява в голяма купа и в него
се прави кладенче. Слагат се солта и содата. Изсипва се втасалата
закваска и тестото се разбърква хубаво, докато стане хомогенно. Купата
се покрива с найлоново фолио или с чиста кърпа и тестото се оставя да
втасва, докато увеличи двойно обема си и по повърхността се появят
хубави мехури.
Получава се доста лепкаво тесто. Не е нужно да добавяте още брашно. Това е напълно достатъчно за този хубав хляб.
След
като тестото е втасало, плотът не посипва с малко брашно и тестото се
изсипва върху брашното. Внимателно се оформя на хляб с набрашнени ръце.
Тавата,
в която ще се пече хлябът се застила с хартия за печене, отново
поръсена с малко брашно. Оформеното тесто се прехвърля в тавата, покрива
се с кърпа и се оставя да втаса още около 20 минути.
През това време се загрява фурната на 180 градуса.
Повърхността на втасалия хляб се поръсва леко с брашно и отгоре се прави надлъжен разрез с остър нож ( с дълбочина около 2 см).
Преди
хлябът да се сложи в горещата фурна, е добре с пулверизатор да се
напръска хубаво във фурната, за да се образува пара. Слага се хлябът и
по време на печенето, за да се образува хрупкава коричка, е добре да се
пръска още 3-4 пъти, като се внимава да не попада вода върху самия хляб.
Пече
се до хубав загар от всички страни. Ако отгоре се запече повече, а още е
суров, може да го покриете с хартия за печене и да печете до готовност.
Илиана Николова от блога Щъркелово гнездо
Разгледайте пълната рецепта със снимки в блога:
http://ilrai.blogspot.bg/2016/06/blog-post_6.html