Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Рецепти от кулинарни блогъри - Хляб с тъмна бира

    Продукти:
    1 ч.ч. е с вместимост 250 мл.


    • 1 1/2 с.л. суха мая
    • 1/2 ч.ч. топла вода (клоняща към гореща, но не вряла)
    • 1 1/2 ч.ч. тъмна бира на стайна температура
    • 1 с.л. мед
    • 1 с.л. сол
    • 1 щипка сода
    • 4 1/2 ч.ч. брашно

Хляб с тъмна бира
Приготвянето е лесно. Смесват се водата (водата трябва да е по-топла от нормалните случаи, когато месим тесто, защото трябва да затопли и бирата) и тъмното пиво. Към тях се прибавя меда, сухата мая и две-три шепи брашно. Всичко се разбърква много хубаво и се оставя да втаса, докато хване "шапка".

Брашното се пресява в голяма купа и в него се прави кладенче. Слагат се солта и содата. Изсипва се втасалата закваска и тестото се разбърква хубаво, докато стане хомогенно. Купата се покрива с найлоново фолио или с чиста кърпа и тестото се оставя да втасва, докато увеличи двойно обема си и по повърхността се появят хубави мехури.
Получава се доста лепкаво тесто. Не е нужно да добавяте още брашно. Това е напълно достатъчно за този хубав хляб.
След като тестото е втасало, плотът не посипва с малко брашно и тестото се изсипва върху брашното. Внимателно се оформя на хляб с набрашнени ръце.
Тавата, в която ще се пече хлябът се застила с хартия за печене, отново поръсена с малко брашно. Оформеното тесто се прехвърля в тавата, покрива се с кърпа и се оставя да втаса още около 20 минути.
През това време се загрява фурната на 180 градуса.
Повърхността на втасалия хляб се поръсва леко с брашно и отгоре се прави надлъжен разрез с остър нож ( с дълбочина около 2 см).
Преди хлябът да се сложи в горещата фурна, е добре с пулверизатор да се напръска хубаво във фурната, за да се образува пара. Слага се хлябът и по време на печенето, за да се образува хрупкава коричка, е добре да се пръска още 3-4 пъти, като се внимава да не попада вода върху самия хляб.
Пече се до хубав загар от всички страни. Ако отгоре се запече повече, а още е суров, може да го покриете с хартия за печене и да печете до готовност.

Илиана Николова от блога Щъркелово гнездо

Разгледайте пълната рецепта със снимки в блога:

http://ilrai.blogspot.bg/2016/06/blog-post_6.html