Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Рецепти от кулинарни блогъри - Свинска плешка по баварски

Продукти:


  • Свинска плешка, почистена от ципите и мазнините – по 200 грама сурово месо на човек
  • по 200 мл тъмна бира за порция
  • половин или една глава бял лук
  • галета
  • сол, черен пипер, зехтин
Свинска плешка по баварски

Тази свинска плешка по баварски директно попада в категорията „под 30 минути“ и освен това се прави със само два продукта – свинско месо и тъмна бира, ако не смятаме лука, галетата и подправките.

Най-важното в тази рецепта е да подберете правилното месо и да го нарежете правилно. Готви се кратко време, значи трябва да е крехко, значи трябва да е плешка. Нарязването не е сложно, просто трябва да оформите „червейчета“ като режете напречно на мускулните влакна. (което ми напомня, че май е време да публикувам отделна статия как да режем месо)

Нарежете месото на тънки червейчета, загрейте зехтина в дълбок съд, за предпочитане е да е с незалепващо покритие. Добавете месото и лука и запържете докато месото промени цвета си, после поръсете галетата и объркайте добре. Целта е галетата да се запържи и да полепне по късчетата месо.Намалете силата на котлона на къкрене и сипете вътре тъмната бира. След няколко неуспешни опита, трябва да кажа, че единствената бира на българския пазар, която е добре да се ползва, е Столично тъмно (кутийка)

Оставете да къкри докато изври течността, като от време на време разбърквате. Посолете и подправете с черен пипер. Към края на готвенето ще трябва да разбърквате по-честичко, за да не залепне сгъстения сос. Ще отнеме не повече от 20 минути да стане готово.Дарин Стойков, автор на блога "fkusno"

Разгледайте пълната рецепта със снимки в блога:

http://fkusno.com/свинска-плешка-по-баварски/