Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

МЕТРО Академия беше домакин на Двудневен Мастър Клас за италианска кухня с шеф Кристиан Броля

МЕТРО Академия беше домакин на Двудневен Мастър Клас за италианска кухня с шеф Кристиан Броля

В рамките на тазгодишния 13-ти Италиански фестивал, със съдействието на Италианското посолство в София, Агенция ИЧЕ организира на 6 и 7 юни в МЕТРО Академия кулинарно шоу с шеф-готвач Кристиян Броля от международното училище за италианска кухня ALMA в Колорно, разположен на няколко километра от Парма, град известен по целия свят със своите хранителни продукти (Прошуто ди Парма) и със своята кухня.

Според него някои продукти демонстрират не само качество, но и стил. Затова трябва да се изберат най-добрите! Той споделя, че готвенето за него е и начин на живот. Започва кулинарното си шоу с нещо отличително и типично – пастата. Когато казваме паста, това значи и всичко, и нищо! Приготвянето на прясна паста се променя значително от севера до юга на Италия. Тя представлява тесто от две съставки - брашно от мека пшеница и яйца. Разстоянието от Северна до Южна Италия е 1200 км. Ако имаме предвид севера – прясната паста в областта Пиемонт се прави с 1 кг бяло брашно и с 4 жълтъка (само с жълтъци). 

„Защо готвачите носят бяла униформа?“ – пита шеф-готвачът. Кой, освен готвача, облича такава? Лекарят. Първият има същата професионална идентичност като втория, защото с храненето той дарява здраве. „Този, който готви в кухнята, храни” - това не го е казал Кристиян Броля, а Хипократ още преди 3000 години“. „За професията готвач кухнята е една лаборатория. Първото нещо е тя да бъде чиста и да имаме добри продукти. Емоцията идва след това. Пастата от Северозападна Италия, по-точно от Пиемонт, се прави там, където се отглеждат и доста животни. Богатството на продуктите се характеризира със съдържанието на лецитин. От тях се прави ястие с висока хранителна стойност. Преди много години храненето е служело единствено за да се живее, докато сега създава и положителни емоции. В Ломбардия, Емилия Романя и Венето паста се прави от 1 кг брашно и от 10 цели яйца. В Лацио и в Абруцо към прясната паста се прибавя и грис, защото поради климата в тези две области се отглежда твърда пшеница, а не мека. От нея се произвежда грис. В Пулия, Сицилия и Калабрия към твърдата пшеница се прибавя и вода. Започва се с 4 жълтъка и се завършва с грис и вода“ - започва своята беседа и шоу-кукинг топ-готвачът от Италия.