Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Шеф Юри Балталийски с три сладкарски курса в МЕТРО Академия

От 29 ноември до 1 декември шеф Юри Балталийски ще проведе три сладкарски курса от програмата на кулинарната МЕТРО Академия. В три последователни дни – на 29.11, 30.11 и 01.12 той ще представи съответно темите „Коледни сладки“, „Италиански десерти“ и „Френски десерти“. Курсовете ще запознаят участниците с тънкостите и детайлите по приготвянето на най-популярните и неустоими сладки изкушения. Шеф Юри Балталийски е вече познат на широката аудитория като един от съдиите в нашумялото кулинарно предаване „BAKE OFF: Най-сладкото състезание“.

Той е майстор – шоколатиер с над 20-годишен опит в сладкарството, спечелил множество отличия на престижни международни кулинарни състезания. Шоколадът е неговата най-голяма страст, която в комбинация с безспорния му талант, е в основата на най-големите му успехи. Шеф Балталийски е изкушен от сладкарството още от дете. Завършва Софийска професионална гимназия по туризъм и кулинарния колеж в Москва. Опитът си натрупва в хотели от световни вериги като Hilton Прага, където е главен сладкар в продължение на 17 години, а след това и консултант на веригата по отношение въвеждането на нови проекти, обучения и стандарти в Европа, Близкия Изток и Африка. Паралено се е занимавал и с провеждането на мастър класове за професионалисти в България и чужбина, което в момента е и негова основна дейност.

Юри Балталийски е човек с разностранни интереси. Освен с кулинарията, той се занимава и със склуптура, рисуване и фотография, което в съчетание със сладкарските му възможности, превръща всеки десерт в произведение на изкуството.