Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Бейби зеленчуци

В края на септември МЕТРО Кеш енд Кери бе домакин на Първите награди за кулинарни блогове в България. Около 30 блогъри от цялата страна присъстваха на емоционалното тържество в МЕТРО Академия, по време на което партньорите ни от кулинарния сайт „Блоговодител“ наградиха победителите в 9 категории.

Рецептите с бейби зеленчуци, които сега публикуваме в METRO Inspirations са резултат от специално предизвикателство към блогърите, което МЕТРО Академия и главният й готвач Юри Велев отправиха – да интерпретират в ястия и рецепти най-новия асортимент от бейби зеленчуци на МЕТРО и изпратят резултата от работата си. Всеки един от изпратилите рецептата си получи  възможност да посети безплатен кулинарен курс по избор от календара на МЕТРО Академия.


Нудъли със зеленчуци и черна леща

Нудъли със зеленчуци и черна леща
Нудъли със зеленчуци и черна леща
Нудъли със зеленчуци и черна леща

Необходими продукти:

  • 100 г бобени нудъли
  • Бейби зеленчуците:
  • 1 бр. романеско броколи
  • 1 бр. патладжан
  • 2 бр. тиквички
  • 3 бр моркови
  • 1 бр. червено зеле
  • 2 бр. царевица
  • 2 скилидки чесън - нарязани
  • 1/2 ч.ч. черна леща
  • 1 с.л. балсамов оцет
  • 2 с.л. соев сос
  • сол
  • пресен магданоз по желание

Приготвяне:

Лещата се измива  добре и се накисва за 4-5 часа във вода. След това се слага да се вари, като се залива с вода в съотношение 1:2. Ако е нужно, по време на варенето може да се добави още малко вода, но не бива да се слага голямо количество, тъй като хранителните вещества ще излязат от лещата. Вари се доста бързо - за 20-25 минути може да е готова.

Нудълите се приготвят според указанията на опаковката. Изцеждат се и се охлаждат под студена течаща вода. Зеленчуците се нарязват на лентички. 3  с.л. олио се загряват в тиган и в него се изсипва нарязания чесън. Добавят се зеленчуците. Готвят се при непрекъснато бъркане на силен огън около 5 минути, като се внимава да останат хрупкави. Отместват се от огъня. Добавят се соевия сос, балсамовият оцет и малко сол, ако е нужно. Разбъркват се. Изсипва се сварената леща и се прибавят нудълите. Разбърква се много добре.

По желание се поръсва с пресен магданоз или зелени подправки по ваш вкус.

Може да се сервират с пържено яйце.

Автор: Илиана Николова, блог Щъркелово гнездо



Сладко-кисели мини зеленчуци във фолио

Сладко-кисели мини зеленчуци във фолио
Сладко-кисели мини зеленчуци във фолио
Сладко-кисели мини зеленчуци във фолио

Необходими продукти:

  • набор мини зеленчуци (тиквички, патладжан, моркови, царевички, червено зеле и романеско)
  • 5-6 скилидки чесън
  • 1 пълна с.л. мед
  • 1 ч.л. тъмен соев сос
  • светъл балсамиков оцет
  • сол на вкус
  • (можете да добавите и щипка лют пипер на люспи)

Приготвяне:


Нарязваме зеленчуците по дължина така, че да запазим формата им. Нареждаме ги върху фолио и отгоре овкусяваме с нарязания на ситно чесън, мед, соев сос и сол.

Завиваме във фолиото и пъхаме във фурната да се запекат на 180 градуса. Тъй като зеленчуците са дребни, а искаме да останат леко хрупкави, не ги печем дълго.

Зеленчуците са вкусни и топли, но дори да изстинат, овкусявайки ги след това с оцета (още подправки по желание), се консумират като салата и са идеално предястие или гарнитура.

 

Автор: Люси Евтимова, блог: Lussi`s World of Artcraft


Бейби гювеч

Бейби гювеч
Бейби гювеч
Бейби гювеч

Необходими продукти:

  • 12 малки пресни картофа
  • 600 гр свинско месо
  • 12 бейби патладжана
  • 6 бейби тиквички
  • 12-18 малки моркова
  • 6 малки глави лук
  • 6 скилидки чесън
  • зелен фасул
  • грах /замразен/
  • 12 чери домата
  • 6-12 пресни чорбаджийски чушки
  • 3 ч.л. червен пипер (на всяко гювече по половин)
  • черен пипер и сол на вкус
  • една щипка лют червен пипер (общо за шестте гювечета)
  • пресен магданоз
  •  6 с. л. олио
  • 1 ч. ч. зеленчуков бульон /общо за шестте гювечета/


Приготвяне:

Слагам по 1 с.л. олио във всяко гюведже.

Разпределям равномерно нарязаното на кубчета месо и всички (ненарязани или само разполовени) микро зеленчуци в шестте гювечета. Чесънът само натискам с ножа, а на патладжана, доматите и тиквичката правя прорези с ножа.

Добавям подправките. Магданозът само откъсвам от стеблото, дори не го накъсвам.

Заливам с бульона като разпределям количеството равномерно във всички гювечета.

Слагам гювечетата похлупени с капак и  в студена фурна на най-долен реотан и 200 градуса (увеличавам градусите постепенно през първите 15 минути) и изваждам след час и половина.

Ароматът носещ се в кухнята, след отварнето на капака на гювечетата не може да се опише, а вкусът ще усетите, ако сами опитате да приготвите Бейби гювеч.

Автор: Петя Аргирова, блог: Ухае на ... Тефтерчето с рецепти на Петя




Свежа салата за трима с бейби зеленчуци от МЕТРО

Свежа салата за трима с бейби зеленчуци от МЕТРО
Свежа салата за трима с бейби зеленчуци от МЕТРО
Свежа салата за трима с бейби зеленчуци от МЕТРО

Необходими продукти:

  • 1 бейби тиквичка
  • 2 бейби моркова
  • 1 бейби патладжан
  • 1 бейби червено зеле
  • 1 бейби царевица
  • 1 бейби карфиол Романеско
  • 1 малко червено цвекло
  • 3 пъдпъдъчи яйца
  • 3 резена сирене Моцарела
  • 10 ядки шам фъстък
  • 1 малка шепа плодове от нар
  • 200 грама заквасена сметана
  • 1 чаена лъжичка куркума
  • 1 супена лъжица вино Марсала
  • Сол  черен пипер на вкус


Приготвяне:

Червеното цвекло се завива във алуминиево фолио и се пече във фурната за 35-40 минути или докато омекне. След като е готово се обелва и нарязва. Можете да проверите дали е готово, като го прободете с остър нож. Ако ножа влиза в него без проблем до сърцевината, значи е добре изпечено.
Яйцата се сваряват за 5 минути и се обелват.
Бейби тиквичката, патладжана, царевицата и карфиола Романеско се разрязват и се запичат на скара или върху оребрен тиган с незалепващо покритие. След като са готови се овкусяват леко със зехтин и малко морска сол.
Морковите се нарязват на ленти с белачката за картофи.
Зелето се разделя на отделни листчета и заедно с морковите се потапят във вряща, подсолена вода за 2-3 минути, докато омекнат.
След като се извадят се потапят в ледена вода, за да запазят ярките си цветове.
Всички продукти за соса се разбъркват до еднородна смес.

За редуцирания балсамов оцет:

1 чаша къпини
1 чаша малини
½ чаша плодове от арония, предварително смачкани и разбъркани с 3 супени лъжици захар
4 супени лъжици мед

Всички продукти се поставят в малка тенджерка и се варят на бавен огън, докато плодовете омекнат напълно и течността започне да се редуцира. След това се прецежда през цедка и отново се поставя на огъня. Вари се, докато се сгъсти и стане с консистенцията на течен мед.
Всички продукти се подреждат в чиния за сервиране и се гарнират със соса от заквасена сметана и балсамовия оцет. Салатата се поръсва с начупените ядки от шам фъстък и плодовете на нара.

Автор: Таня Донева, блог: Вкусното ми хоби със страст и любов



Къри с пиле, гъби и бейби зеленчуци

Къри с пиле, гъби и бейби зеленчуци
Къри с пиле, гъби и бейби зеленчуци
Къри с пиле, гъби и бейби зеленчуци

Продукти за 3 порции:

  • ~ 200 г гъби (печурка)
  • ~ 800 г  бяло пилешко месо без кост
  • 3-4 с.л. олио
  • 50-60 мл. соев сос
  • 50-60 мл бяло вино
  • сол, черен пипер
  • 2-3 ск. чесън
  • 1 с.л. жълта къри паста
  • 400 мл кокосово мляко
  • малка глава броколи ок. 200 г
  • 1 морков
  • бейби зеленчуците: Романеско броколи,  патладжан, тиквичка, моркови и царевица
  • лъжица масло


Приготвяне: 

Месото се нарязва на късчета и маринова в соевия сос и виното за ок.30 мин.( в хладилник) 

Олиото се загрява в дълбок тиган, прибавя се отцеденото месо и запържва, докато остане на мазнина. 

Изважда се в чиния, а в тигана се поставят нарязаните на филии гъби, заедно с 2-3 лъжици от марината на  месото и също задушават/пържат за около 3-4 мин- докато се изпари течността от тях. Изваждат се при готовото пилешко месо. 

През това време зеленчуците се бланшират  - моркова с нормален размер се нарязва на   кубчета, главите броколи и романеско се накъсват на розички с еднаква големина; царевичките и бейби морковите - цели.. Поставят се във вряща подсолена вода и  се варят 4 до 5 мин. Отцеждат се и веднага им се прибавя лъжицата масло.

Патладжанът,  срязан на четири резена и тиквичката на кръгчета се  поставя пак в онзи тиган, прибавя се останалата марината от месото (последните 1-2 лъжи. е), още  лъжица олио и запържват за 3-4 мин. Тук патладжанът не се изкисва,  няма никакъв горчив вкус. 

Към тях се прибавят ситно нараните скилидки чесън и още минута се пържи със зеленчуците. 

Добавя се къри пастата и  разбърква минутка с нея.

Сипва се  кокосовото мляко и около 200 мл вода. 

Връщат се  месото и гъбите в тигана, похлупва се и оставя да къкри за около 6-7 мин. 

Прибавят се бланшираните зеленчуци, разбърква се всичко и оставя за още 3-4 мин. да се готви.   Към края се опитва на сол и ако трябва - се посолява и подправя с черния пипер.

Ако искате повече сос - може да налеете повече вода и да готвите покрито и в последните минути.

Автор: Пепа Стоева, блог: Храна за мойте канибали 


Вижте и още кулинарни вдъхновения