Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Кафе и чай

Знаете ли че:


 • Не е необходимо да пиете кафе веднага след като сте се събудили? Вашето тяло произвежда хормон, наречен кортизол, който ви помага да се събудите и освобождаването му е свързано с определено време на деня - между осем и девет часа сутрин. Времето за кафе е между 9:30 и 11:30 часа преди обяд и между 13:30 и 15:00 часа следобед.
 • Кафето съдържа важни хранителни вещества - една чаша кафе съдържа 11% от препоръчителната дневна доза рибофлавин (витамин В2), 6% витамин В5, 3% манган и калий и 2% ниацин и магнезий.
 • Кафето удължава продължителността на живота и е много здравословно? Да, това е най-богатата на антиоксиданти храна/напитка в днешните диети, която се бори с вредните свободни радикали. Любителите на кафе по-рядко страдат от Паркинсон, диабет от втори тип, както и от сърдечно-съдови заболявания.
 • Кафето ви помага да горите по-лесно излишните мазнини? Пиенето на кафе и кофеинови напитки увеличава метаболизма с 3 до 11%.
Любопитно за кафето
Любопитно за кафето
 • Кофеинът, съдържащ се в кафето е микроскопичен кристал.
 • За да усетите ободряващия му ефект са необходими само десет минути.
 • Кафето спомага за предотвратяването на Алцхаймер и деменция с до 65%, а развиването на цироза на черния дроб – с до 80%.
 • Кофеинът увеличава нивата на адреналин в организма и освобождава мастните киселини от тъканите, което води до по-добри резултати при тренировка.
 • Цялото кафе, произвеждано в световен мащаб расте в т.н. кафеен пояс. Той обхваща региони в Африка, Южна Америка, Централна Америка и Азия - от 23-тия паралел на север до 30-тия паралел на юг. Климатичните условия в този пояс са най-благоприятни за развитието на растенията, с температури вариращи от 18 до 24°C.
 • Съществуват над 60 вида кафе, но най-разпространени са два вида: арабика (75%) и робуста (25%) - арабиката е мека и ароматна, докато робустата е по-горчива и съдържа двойно повече кофеин.
 • Арабиката расте между 900 и 2000 м. надморска височина, а робустата – значително по-ниско, между 200 и 600 м. надморска височина.
 • Основният производител на кафе е Бразилия, като годишната й продукция възлиза на близо 3 млн. тона през 2014. Основната й реколта е висококачествен сорт арабика.
 • Световната продукция на кафе достига между 110 и 120 милиона чувала кафе годишно, а кафето е втората най-търгувана стока на световните борси след петрола.
 • Съществуват различни видове обработка на кафе-зърната: мокра, суха и полу-суха. С мократа обработка плодът, покриващ кафе зърната е премахнат преди тяхното сушене, докато при сухата обработка целият плод се оставя за сушене на слънце. Хибридният метод полу-суха обработка се използва в Бразилия и Индонезия и се твърди, че намалява киселинността на зърната.
Любопитно за кафето
 • Холандия е страната с най-висока консумация на кафе – 2,4 чаши/ден за глава от населението, следвана от Финландия, Швеция, Дания и Германия (според данни за 2014).
 • Първоначално кафето не се консумирало като напитка. Африкански племена смесвали кафеените черешки с мазнина и оформяли „енергийни топчета“.
 • Кафето е плод. Кафеените зърна всъщност са семена във вътрешността на ярки червени плодове, които растат на дървета.
 • Кафеените дървета могат да достигнат височина до 9 метра, но се култивират до около 3 метра, за да се берат по-лесно.
 • Кафето неведнъж е било забранявано - мюсюлмански владетел от ХVI-ти век забранил да се пие кафе, заради необичайния му стимулиращ ефект. През 1675 г. крал Чарлз II пък затворил кафенетата, защото мислел, че хората се събират там, за да заговорничат срещу него. Шведите подходили най-радикално за изкореняването на „вредния“ навик  - през 1746 г. забранили кафето и сервизите за кафе – чаши и чинийки. Три десетилетия след забраната на шведите, пруските официални власти започват да се страхуват, че пиенето на кафе нарушава бирените навици на нацията. През 1777 г. Фридрих Велики излиза с изявление, с което насърчава прусаците да пият бира, а не кафе на закуска.
 • Светът консумира близо 2.25 милиарда чаши кафе всеки ден.

Мляно кафе - предимства

Мляно кафе - предимства
Кафе на зърна или мляно? – това може да бъде тема на доста сериозен спор между любителите на кафе.
Ако имате френска преса  - по-добре ще е да използвате по-едро смляно кафе. Същото важи и за приготвянето на филтър-кафе.

Еспресото изисква по-фино смилане, а при турското, освен че се използва и печена леблебия, смилането трябва да е най-фино.

Мляното кафе ни улеснява, защото повечето хора не знаят как да смелят кафето на зърна - колко фино за съответния начин на приготвяне и колко време преди да приготвят напитката. В зависимост от начина на приготвяне, млените кафета биват по-фино или по-едро смлени.

Мляното кафе е широко разпространено и може да се намери по рафтовете на всеки местен супермаркет. Мляното кафе е готово за употреба и не се изискват каквито и да било допълнителни умения, време или оборудване. Лесно, бързо и удобно – у дома или в офиса.

Друго предимство на готовите млени кафета е, че не губите ценно време в почистване на мелничката за кафе. А и кой би искал още един уред в претрупаната кухня?

Био кафе - как се произвежда, предимства

Не е новост, че органичните или био-храните са все по-често срещани. Сутрешната чаша кафе може да е по-скъпа, ако кафето е био. Но оправдава ли се тази  висока цена? С какво точно е по-биологично био-кафето от от конвенционално произведените кафета?

За разлика от конвенционалните кафета, био кафето не се отглежда в строга монокултурна среда, а в така наречените смесени насаждения. Там растат не само кафеени дървета, но и други растения като какао или захарна тръстика, но предимно дървета, които служат за сянка. Преди стотина година засаждането на такива дървета в плантациите е било често срещано явление с цел да се предпазят кафеените дървета от пряката слънчева светлина - дърветата, които били на сянка, давали по-богата реколта. Наличието на такава разнородна растителност в големите плантации днес е по-скоро рядкост, защото пречат на машините и затрудняват работата. От друга страна бразилските фермери са разработили за целите на конвенционалното кафе-производство сортове, които не се нуждаят от сянка, за да дават голям добив.

Био кафе - как се произвежда
За производството на био кафе обаче наличието на смесени култури е от съществено значение – до кафеените дървета се садят предимно авокадо, грейпфрут или бананови дървета, но също и папая, ананас или евкалипти. Това не се прави само за защита от слънцето. Чрез отглеждането на различни растения се постига по-рохкава почва, което от своя страна предпазва от ерозия. Друго предимство е естествената защита срещу вредители и плевели, което значително намалява използването на изкуствени торове. Тори се предимно с месестата част на плода - натурален отпадък при преработката на кафе. Друг положителен страничен ефект на дърветата, използвани за сянка, е да се намали изпарението на влагата. Особено в райони, където водата е оскъдна и напояването на плантациите е сведено до минимум.

Реколтата от био-кафе се събира ръчно, за разлика от конвенционалната кафе реколта, където се прибягва до комбайни. В по-нататъшните стъпки процесът не се различава драстично, макар при био-кафето да се прилага повече ръчен труд и по-малко машини.

Печенето на био-кафе изисква по-дълго, бавно и щадящо печене, за да се разгърнат по-пълноценно ароматите на плодовите киселини, съдържащи се в кафето. По този начин се постига оптимален вкус и превъзходен аромат, а кафето, приготвено от био-кафе е с най-добра стомашна поносимост.

От юли 2010 г. истинското био-кафе трябва да е обозначено с биологичния печат на Европейския съюз, което означава, че кафето се отглежда и произвежда в съответствие с правилата на ЕС за биологично земеделие.

Инстантно кафе и напитки

Инстантно кафе и напитки

Предимството на разтворимото кафе и напитки се крие главно в лесното и бързото им приготовление. Всичко, което трябва да направите е да го изсипете в чаша, да добавите вряща вода и да разбъркате добре. Предвид забързаното ни ежедневие много от нас избират този вид напитки, макар да имаме предпочитания към компанията или марката. Компаниите непрекъснато развиват този вид продукти, за да се доближат максимално до вкуса на традиционно приготвеното кафе и неговите производни. И кой знае – може би някой ден това ще се случи, а може и да надскочи очакванията ни. Каквото и бъдеще да ни очаква, едно е сигурно – това е напитка, без която някои не могат.

Знаете ли, че инстантното/разтворимото кафе:

 • В някои страни разтворимо кафе пият повече от 50% от любителите на тази напитка.
 • Екстракт на сварено кафе с висока концентрация, чиято вода се изпарява до получаване на прахообразен концентрат.
 • Има два основни начина на производство:
 • сушене чрез впръскване - екстрактът от кафе се впръсква в горещ въздух, който бързо изпарява влагата и превръща сместа във фин прах или малки парченца.
 • сушене чрез замразяване: екстрактът от кафе се замразява и нарязва на малки парченца, които след това се сушат при ниска температура в условия на вакуум.

И двата метода запазват качеството, аромата и вкуса на кафето.

 • Съдържанието на полезни вещества и антиоксиданти е по-голямо, отколкото в традиционно приготвеното кафе.
 • Съдържанието на кофеин обаче е по-ниско – една чаша разтворимо кафе съдържа 30-90 мг кофеин, а в обикновеното той е 70 – 140 мг.

Тънкостите на гръцкото фрапе

Всички ще се съгласим, че гърците са световните специалисти в приготвянето на фрапето – еднакво брилянтно и в най-скъпите крайбрежни барове и в най-затънтеното местно селско „кафенио“.

Стъпка 1: За пяната се нуждаем от ръчен блендер. В гръцките кафенета се използват тежки стационарни модели, но за домашното фрапе и портативният ще свърши чудесна работа. У нас тези може да се намерят дори на батерии и по правило се предлагат като уреди за разпенване на мляко.

Стъпка 2: Какво разтворимо кафе да използвате е въпрос на вкус. Въпреки, че няма общо правило по този въпрос повечето гърци използват Nescafé Classic. Разбира се, можете да експериментирате с вида на кафе, но вкусовите разлики при гръцкото фрапе са много по-големи, отколкото ако го залеете с гореща вода.

Стъпка 3: Имаме нужда от стъклена чаша – може и водна, но от дебелостенно стъкло. Поставяме една препълнена чаена лъжичка.

Стъпка 4: Тук идва ред на захарта:

 • скето: без захар
 • метрио: чаена лъжичка захар
 • глико: две чаени лъжички захар
Стъпка 5: Добавяме най-много два пръста студена вода. Разбъркваме с блендера и поднасяме със сламка или две! Насладете му се!

Тънкостите на гръцкото фрапе

Чай – черен и зелен

Чай - черен и зелен

Идеалният начин да започнете деня е с чаша прясно запарен чай. Чаят не само ви дава енергия, но има и огромни ползи за здравето - чаша черен чай съдържа огромно количество антиоксиданти. И белият и черният чай, както и улонг (оолонг) произлизат от едно и също вечно зелено растение Camellia sinensis. Разликата се крие в начина на обработка на растението.

Ето и някои интересни факти за черния чай:

 • Търпи най-продължителна обработка, тъй като преминава през пълен процес на ферментация. Именно продължителността на технологичния процес определя черния му цвят.
 • Черният чай може да се поднесе в различна вкусова гама - от плодова и цветова до пикантна.
 • Има най-високо съдържание на кофеин, което е особено нежелателно за хората, склонни към високо кръвно налягане и децата. Още повече, че кофеинът от чая се усвоява много по-бързо от организма, отколкото от кафето...
 • Прибавянето на капка лимонов сок повишава усвояването на антиоксидантите, докато добавянето на мляко в черен чай намалява усвояването на антиоксидантите.
 • Научни изследвания са установили, че черният чай стимулира имунната система и намалява производството на стрес-хормоните.
 • Черният чай намалява риска от инсулт и пази сърцето здраво.
 • Черният чай съдържа полифеноли, които пазят от вредните радикали и подобряват общото здравословно състояние.
 • Една чаша черен чай съдържа 200 мг флавоноиди, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания.
 • Черният чай представлява 78% от общото производство на чай в света.
 • Консумацията на черен чай веднъж дневно подобрява метаболизма, което може да помогне за постигане на желаната фигура при режим, редуциращ телесното тегло.
Чай - черен и зелен
Чай - черен и зелен

И ако доскоро се считаше, че черният чай е най-популярната разновидност заради плътния си вкус и богат аромат, то зеленият чай – националната напитка на Китай, става все по-популярен. Освен че е чудесен стимулант, зеленият чай е богат на полезни антиоксиданти, които помагат на организма да останете във форма, като подобряват цялостната имунна система на организма.

Вкусът на зеления чай се различава значително. Докато черният чай има силен и отчетлив аромат, зеленият чай е по-фин на вкус. Експертите твърдят, че черният чай подобрява вкуса си, ако добавим мляко и захар, докато вкусът на зеления чай е най-добър на вкус без всякакви добавки. Начинът на приготвяне на двата вида чай също се различава значително.

Знаете ли, че:

 • Листата зелен чай се попарват, за да се спре процесът на окисляване, така че те не ферментират. Улонг (Wu-Long) е в средата – комбинация между черен и зелен чай. Листата само частично ферментират.
 • Съдържанието на кофеин в зеления чай е два пъти и половина по-малко отколкото в черния чай.
 • Съдържанието на антиоксиданти и в двата чая е еднакво, но самите вещества са различни. Зеленият чай съдържа повече катехини – натурални полифеноли до 100 пъти по-ефективни от витамин С в борбата с неутрализирането на свободните радикали.
 • Зеленият чай съдържа  повече витамин С от черния, тъй като не преминава през ферментация.

Направи си сам: Кафе-ликьор


Сервиран с кубче лед,  ликьор с вкус на свежа чаша кафе с добавена дълбочина от рома и достатъчно захар, би бил чудесен диджестив в лятната вечер. А е и чудесна подправка за десерти и сладкиши. Това, че се приготвя бързо не означава, че не се изисква търпение.

Съставки:


 • ¼ чаша мляно кафе за еспресо (фино смляно)
 • 2 ¼ чаша вода (разделете количеството)
 • 1 чаша кафява/сурова захар
 • 1 ванилия
 • 1 ½ чаша светъл ром
Кафе ликьор

Начин на приготвяне:


 • Кафето се „сварява“ студено –мляното кафе се смесва с 1 ¼ чаша вода в стъклен буркан с винтова капачка, разклаща се и се поставя в хладилник за 12 часа. Прецежда се през филтър в друг буркан.
 • Захарта се смесва с останалата вода и се кипва. Отстранява се от огъня и се охлажда до стайна температура.
 • Към прецеденото кафе се добавят охладеният сироп, ванилията и ромът. Сместа отлежава в продължение на три дни, след което се насипва в бутилка.

Важно:

Когато горещото кафе изстине, то губи част от своите вкусови качества. Студеното „варене“ не позволява на горчивите и прекалено киселите нотки да се откроят. Студената вода извлича по-бавно и селективно, произвежда прост екстракт, а резултатът е по-мек вкус с по-ниска киселинност.