Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

METRO Inspirations - летни коктейли

Смесете и се насладете на освежаващи летни коктейли


Джин-тоник

Джинът има дълга традиция. Забранен през втората половина на 19-ти век, днес той радва ценителите по целия свят. Много известни коктейли нямаше да бъдат същите без специфичния аромат на хвойната.

Чистият джин се сервира с лед при температура от 6 до 8° C, но по-популярни са коктейлите с джин. Най-известният от тях е Джин-тоник, като пропорцията между джина и леко горчивия тоник, е въпрос на вкус. Джинът с тоник се сервира с лед, а ръбът на чашата се украсява с парче лайм.

Джин фис
Друг коктейл, известен в цял свят, е Джин фис. 50 мл сух джин се смесва с 30 мл лимонов сок и 20 мл захарен сироп и няколко кубчета лед. Сместа се изсипва в чаша за шампанско и се долива с минерална вода.
Мартини

“Shaken, not stirred”.

Мартинито
се превръща в истинска класика с появата на Джеймс Бонд. 50 мл сух джин и 10 мл сух вермут се разбъркват заедно с кубчета лед, след което напитката се изсипва в изстудена чаша за мартини. Незаменимо допълнение - зелена маслинка в чашата.

Знаете ли че?

Мартини е класическо късо питие, което представлява смес от вермут и джин или водка. Не го бъркайте с вермута със същото име от италианската марка Martini & Rossi, който носи името на основателя на фирмата, Алесандро Мартини.

Как се произвежда джина?

Има два начина на производство: при накисването, хвойната и другите билки и подправки се изсипват в казана заедно със спирта. При дестилацията, съставките се намират в горната част на казана и предават аромата си на издигащите се спиртни пари. За да се разреди продуктът до питеен градус, към него се добавя дестилирана вода. Алкохолното съдържание е между 37,5 и 47% в зависимост от производителя. Ценителите са склонни да предпочитат по-силните варианти, защото те имат по-наситен аромат..