Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Кълнове


Алфа и ряпа 
Алфа и ряпа
Броколи
Филе от лаврак с кожата
Жито
Жито
Зелено китайско бобче
Зелено китайско бобче
Кълнове се наричат различните зеленчукови или растителни семена или зърна в период на растеж.
Причината, поради която толкова много хора използват кълновете за храна е, че те съдържат в много по-голям процент витамини и хранителни вещества, отколкото в непокълнала или зряла форма.
Кълновете са задължителна съставка на диетичните сандвичи за активно работещите, а крем-супите от бобови кълнове са любимо лакомство. Пилешко с кълнове от грах, чесън, кориандър и джинджифил е една екзотична наслада.
Елда
елда
Лимец
лимец
Червена ряпа
Червена ряпа
Морков, китайско и червено зеле
Морков, китайско и червено зеле
Как да запазим хранителните стойности на кълновете                                                                                                                                           

  • Не трябва да се използват химически обработени семена за кълнове.
  • Семената и самите кълнове трябва да се измиват преди консумация.
  • Кълновете лесно се заразяват с гъбички, затова трябва да се погрижим за строго спазване на хигиена.
  • Не е препоръчителна консумацията на кълнове, престояли за по-дълъг период от време (макс., 3 дни в хладилник)
  • Да не се консумират повехнали, развалени или остарели кълнове!
  • Трябва да се избягва топлинната обработка на кълновете, тъй като губят хранителната си стойност.
  • Парени или варени кълнове могат да се дават на възрастни хора за подобряване на храносмилането.
  • Бобът мунг е богат на витамин А, Е и С.
Соеви кълнове
Соеви кълнове
Люцерна
Люцерна
Слънчоглед
Слънчоглед
Ряпа и китайска роза
ряпа и китайска роза

Отслабване

Ако искате да намалите теглото си, следва да се придържате към диета, богата на фибри, каквато са кълновете - ниско калорични, но съдържащи същевременно и необходимото на организма количество ензими, протеини и микроелементи. Хората, имащи за цел да намалят теглото си, трябва редовно да включват в менюто си ястия с кълнове, които да поддържат усещането за ситост.

Алруко (Алфа и рукола)
Алруко - Алфа и Рукола
Лук
220x160_14
Промикс
Промикс
Сандвич с кълнове от люцерна

Това е чудесна, здравословна рецепта за сандвич, полезен при анемия, за подобряване на апетита и облекчаване на проблемите, свързани с лошо храносмилане, както и при борба с инфекциите. Тази питателна рецепта може да бъде включена в диетите от „1200 калории“.

Продукти за 4 малки сандвича:

  • 4 суп.л. кълнове от люцерна
  • 4 суп.л. ситно нарязан босилек
  • 2 суп.л. майонеза
  • 4 суп.л. ситно нарязан домат
  • 4 парчета пълнозърнест хляб за тост
  • 4 листа от маруля
  • 4 чаши доматен сок
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

В купа се разбъркват добре майонезата, кълновете, солта, пиперът, доматите и босилек. Върху всяка препечена на тостер филийка хляб се маже от сместа, гарнира се с листо от маруля и се покрива  с другата филийка. Сандвичите се разрязват диагонално до по-малки сандвичи с триъгълна форма. Сервират се с чаша доматен сок.