Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Риба за любителите на изисканата кухня: Лаврак

Дали приготвен цял със зеленчуци или запечен като филе, лавракът впечатлява с финия си аромат, сочно, нежно месо и изискан вкус. Всеки добър ресторант включва лаврака в своето меню.


Филе от лаврак с кожата

Филе от лаврак с кожата
1) Отрежете назъбената гръбна перка с ножица, за да предотвратите възможно нараняване  по време на обработката.
Филе от лаврак с кожата
2) Отделете напълно главата на рибата, използвайки назъбен нож.
Филе от лаврак с кожата
3) Срежете рибата по дължина  в непосредствена близост до гръбната перка и започвайки под горното филе и точно над гръбнака, режете надолу.
Филе от лаврак с кожата
4) По същия начин изрежете долното филе и с помощта на клещи или пинсети  за обезкостяване, отстранете останалите кости.
Филе от лаврак с кожата
5) За да свалите кожата, вкарайте ножа в края на филето, хванете здраво края и прокарайте ножа максимално леко по филето върху кожата.

Филе от лаврак с кожата
6) Филетата могат да бъдат приготвени и поднесени с кожата, което придава специалния външен вид на това ястие. Предварително изчистете люспите.

Тази риба има някои особености, които я отличават от другите риби от същия вид и значително улесняват разпознаването й от познавачите:


  • Тъмно петно върху хрилните капаци;
  • Назъбена гръбна перка с шипове в предната си част;
  • Лъскава сребриста кожа с малки люспи.
В КОРА ОТ СОЛ

Запичането в солена кора е особено фин начин на приготвяне. Топлината действа индиректно и предпазва соковете на месото от изтичане. В резултат на това , лавракът става много вкусен и крехък. За солената кора е най-добре да се използва едросмляна морска сол. При този начин на приготвяне рибата не се изчиства от люспите, като кожата й се запазва цяла и така се гарантира, че в месото няма да попадне много сол.


Лаврак в кора от сол
Лаврак маринован в зехтин
МАРИНОВАН В ЗЕХТИН

Маринованият лаврак на скара се приготвя лесно и впечатлява с финия си аромат на печено. Тук качеството на рибата трябва да бъде съчетано това на зехтина, използван за марината. Добрият зехтин засилва финия аромат на рибата. Зехтинът трябва да е с особено изразен билков или плодов аромат. По този начин той допълва вкуса на рибата със собствените си нотки, за разлика от по-леките зехтини, които не успяват да изпъкнат и остават на заден план.


ЗАДУШЕН В БУЛЬОН

Целият лаврак може да бъде задушен в бульон и с малко бяло вино на фурна. Този начин на приготвяне на разкрива целия фин аромат на плътното бяло месо на този специален вид риба. За да овкусите допълнително ястието, добавете масло или подходящ сос.