Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

За ценителите на…шоколада

Любопитни факти за шоколада


  • Португалският поет Фернандо Песоа веднъж пише: „Няма такава метафизика на земята като шоколада“.
  • Шоколадът традиционно се асоциира с магическото, лекарствени и митични свойства. Латинското наименование на какаовото дърво е Theobroma Cacao, или "храна на боговете".
  • Производството на шоколад се е превърнало в мащабна индустрия, от която зависи препитанието на около 40-50 милиона души.
  • Годишно в света се произвеждат над 3,8 милиона тона какаово зърно
  • През 1879, швейцарецът Рудолф Линд открил размесването (конширането) - съществен процес в рафинирането на шоколада. Открива го случайно, когато помощникът му оставил една машина да работи цяла нощ.
Любопитно за шоколада
Любопитно за шоколада
  • Швейцария е страната, в която се консумира най-много шоколад – 9,98 кг на човек годишно, следвана от Австралия – 9,7 кг и Ирландия  - 8,6 кг. САЩ се нарежда на 11 място с около 5,4 кг. В България тя е малко над 3 кг.
  • Производството на какао е от такава важност в Индонезия, че фермерите са издигнали 20-метровата статуя, представляваща две ръце, държащи какаова шушулка.
  • Поради естеството на какаовото масло, шоколадът е единствената хранителна субстанция, която се топи при около 33,9° С, точно под температурата на тялото, което на практика означава, че след поставяне на парче шоколад върху езика, той започва да се топи.
  • Какаото все още се бере на ръка и се отглежда в малки, семейни ферми.Знаете ли че...

Наред с черния, белия и млечния шоколад, съществува и четвърти, рядък вид шоколад – тъй нареченият „рус шоколад“ или „Дълси“. Великите изобретения често са плод на случайност или ... грешки. Преди единадесет години в Япония, рано сутринта на един пролетен ден в училище за професионални готвачи, френският шоколатиер Фреферик Бо правел демонстрация пред сладкари от цял свят на нова рецепта на базата на бял шоколад, разтапян на водна баня. След като взел необходимото му количество, той забравил останалата част от шоколада на огъня за повече от 10 часа. Когато се върнал, чудото било вече факт – белият цвят се бил сменил с друг, напълно непознат за шоколада, а вкусът бил истинска наслада. На следващия ден той се опитал да повтори грешката си и успял: родил се „русият“ шоколад, който е по-скоро с цвят на карамел и съдържа 12% повече какаово масло от белия шоколад.

Рецепта за шоколадови трюфели

Необходими продукти: шоколад, сметана и… много въображение.

Вижте рецептата тук