Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Рецепти от кулинарни блогъри - Бирени гевречета

Продукти:

  • 400 гр. брашно
  • 100 гр. мазнина (аз сложих мас)
  • 220 мл хладка бира - светло Stolichno Pale Bock
  • 1 жълтък
  • 1 пак. суха мая
  • 1 ч. л. захар
  • 1 ч.л. сол

За намазване отгоре:

  • 1 жълтък
  • малко бира
  • сусам/маково семе/ленено семе - по избор
Бирени гевречета

Две супени лъжици брашно, захарта и малко от бирата (толкова, че да стане кашичка) се смесват в купа. Купата се покрива със стреч фолио и се оставя за 15-20 мин. на топличко, за да втаса. Жълтъкът, маста и останалата бира се смесват. Добавя се втасалата мая. Последно се прибавя брашното, смесено със солта.  Омесва се меко тесто. Готовото тесто се покрива със стреч фолио (може да го покриете и с кърпа) и се оставя на топло да втаса за около 40-50 мин. От втасалото тесто се късат малки топчета, разтеглят се на фитил (с дебелина около 1 см и с дължина толкова се да може да се усуче около 2 пръста) и се правят малки гевречета*. Гевречетата се намазват със смесените жълтък и бира, поръсват се със сусама/маковото семе/лененото семе и се нареждат в тавичка, постлана с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна на около 180 градуса докато станат златисти на цвят.

* Половината от тестото реших да направя на мини кифлички. За целта разделих половината тесто още на 2, разточих кръгла кора с дебелина около 2-3 мм, намазах я с малко олио, нарязах я на 12 парченца. Всяко парченце навих като кифличка.


Станислава Петрова, автор на блога "Трохичка не остана"

Разгледайте пълната рецепта със снимки в блога:

http://trohichkaneostana.blogspot.bg/2016/06/pivni-precliky.html