Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Рецепти от кулинарни блогъри - Кейк с бира и маково семе

По време на Европейското по футбол вместо пилешки флейки или гризини, искам да Ви предложа един много интересен Кейк с бира и маково семе. Наличието на малките, хрупкави семенца прави чудеса с вкуса на този кейк, а бирата му придава пухкава и нежна текстура. Един различен и интересен кейк, който вярвам, че ще събуди любопитството Ви.


 Необходими продукти:

  • 200 мл. прясно мляко
  • 1 ч.ч. маково семе
  • 1 ч.ч. пудра захар
  • 4 яйца
  • 125 г меко масло
  • 2 и 1/4 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ванилия
  • щипка сол
  • 1 ч.ч. бира

Рецепти от кулинарни блогъри - Рецепти от кулинарни блогъри - Кейк с бира и маково семе
Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса.

Кипнете млякото на котлона. Отстранете и накиснете в него маковото семе. Оставете настрана.

Отделете жълтъците от белтъците. Оставете белтъците настрана. 

В купа смесете всички сухи съставки - брашното, бакпулвера, ванилията и солта.

В друга купа разбийте с миксер пудрата захар с мекото масло и жълтъците. 

Добавете бирата, като внимавате много да не се пени. В началото сместа изглежда леко като пресечена, но като разбиете с миксер става хомогенна. Сложете сухите съставки и разбийте добре. Отцедете маковото семе от млякото и го сложете в сместа. Разбийте добре.Измийте бъркалките на миксера, подсушете ги и разбийте на сняг белтъците. Добавете ги с внимателно бъркане в сместа, като продължите да бъркате с шпатула или лъжица.Намаслете форма за кекс и набрашнете. Излейте сместа и заравнете. Печете кейка на загрята фурна 45 минути, до готовност, докато клечка, забодена в кейка излезе суха.Извадете го да почине и след 10 минути внимателно го обърнете. Оставете го напълно да изстине няколко часа и чак след това го разрежете.

Да ви е сладко!




Ани Шакарян- автор на блога Вкуснотека

Разгледайте пълната рецепта със снимки в блога:

http://www.vkusnoteka.bg/