Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Рецепти от кулинарни блогъри - Карамелено-ябълков кекс с бира

Необходими продукти:

  • 3/4 ч.ч захар;
  • 2 с.л. вода;
  • 2 с.л. масло

За кекса:

  • 3 ч.ч. брашно;
  • 5 с.л. захар;
  • 2 1/2 ч.л. бакпулвер;
  • 1/2 ч.л. сол;
  • 1/3 ч.ч. начупени сурови лешници;
  • 1/2 ч.л. канела;
  • 1 голяма ябълка, измита и обелена, нарязана на кубчета;
  • 350 мл. бира;
  • 4 с.л. масло;
Карамелено-ябълков кекс с бира

Начин на приготвяне:

1.За карамеления сос сипваме всичко в нагорещен тиган и разбъркваме леко, докато маслото се разтопи. Оставяме за около 5 минути до златист цвят.
2.За кекса смесваме всички сухи съставки и им прибавяме бирата и маслото. Разбъркваме и накрая объркваме и парченцатата ябълка и половината от лешниците в тестото.
3.Изсипваме сместа във форма за печене, която предварително сме покрили с хартия за печене.
Изсипваме останалите лешници върху тестото, а върху тях изливаме горещия карамел (ако е изстинал, загрейте лекео тигана) 4. Печем на 180oС без вентилатор за около час и половина. Може да проверяваме с дървено шишче, което трябва да излезе сухо.
Когато е готов, оставаме да изстине върху решетка и поръсваме с пудра захар.


Елица Сърбева, автор на блога "CakeAndPancake"

Разгледайте пълната рецепта със снимки в блога:

https://cakeandpancake.wordpress.com/