Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Рецепти от кулинарни блогъри - Пилешко филе със сос от бира и гарнитура от бобено пюре и аспержи


    Необходими продукти:


    • 400 грама пилешки гърди
    • 2 супени лъжици зехтин
    • 1 супена лъжица масло
    • ½ връзка аспержи
    • ¼ чаена лъжичка сол
    • прясно смлян черен пипер



Пилешко филе със сос от бира и гарнитура от бобено пюре и аспержи

Сметанов сос с бира

  • ½ чаена чаша „Pale Bock“ – светлото козле на „Столично“
  • ¼ чаша вино Марсала
  • 1 чаена лъжичка дижонска горчица
  • ½ чаена лъжичка царевично нишесте
  • 1 чаена лъжичка мед
  • ¼ чаена чаша сметана за готвене
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • 1 чаша сушени гъби, аз използвах сърнели

Пюре от бял боб

  • 1 чаена чаша боб
  • 1 глава стар лук
  • 1 морков
  • ⅓ чаена чаша зеленчуков или пилешки бульон
  • ½ супена лъжица зехтин Extra Virgin
  • 1 супена лъжица масло
  • 1 скилидка чесън, пресован или много ситно нарязан
  • 2 стръка пресен джоджен или мента

Приготвяне:

За да приготвите бобеното пюре, накиснете боба от вечерта за 8-10 часа и го сварете заедно с нарязания лук и морков. Добавете и джоджена.
Когато боба омекне много добре, оцедете водата и добавете зеленчуковия бульон, чесъна зехтина и маслото. Овкусете със сол и черен пипер. Пасирайте до гладка смес, но не прекалявайте. Поставете го в малка тенджера и го загрейте, докато заври за кратко, като разбърквате непрекъснато, за да не загори. Оставете настрани.

Пилешките гърди овкусете със сол и черен пипер. Загрейте 1 лъжица зехтин в тиган с незалепващо покритие на силен огън. Добавете пилешките гърди и ги запържете за по 2 минути и от двете страни. Извадете пилето от тигана върху чиния, покрийте го с алуминиево фолио леко и го оставете да си почине.
Накиснете предварително във вода сушените гъби.
В малка купа, с помощта на кухненска тел, разбийте бирата, виното Марсала, дижонската горчица, нишестето и меда. Изсипете сместа в тигана, в който сте пържили пилето и върнете на затопления котлон. Оставете соса да се вари на средно висока температура за около 1 до 2 минути, докато течността се редуцира на около половина. Разбърквайте от време на време, за да обирате всички вкусни залепнали частици по дъното и страните на тигана от пърженото пиле и те да се разтварят в соса.
Когато соса се посгъсти, добавете сметаната, оцедените гъби и разбъркайте, оставете всичко да къкри за около 2 минути. След това добавете лимоновия сок и оставете да къкри още 1 минута или толкова, че соса да стане с хубава, леко гъста консистенция.
Накрая подправете соса със сол и черен пипер на вкус.
Премахнете от котлона.

Измийте аспержите под течаща вода, след това ги подсушете. Поставете ги в тиган с незалепващо покритие заедно със зехтина и маслото. Оставете ги на среден огън да се задушават, като ги обръщате от време на време, докато омекнат. Ако ви се стори, че започват да се пържат, прибавете една-две супени лъжици вода. Проверете дали са готови като ги прободете леко с нож. Към края на готвенето прибавете сол и черен пипер на вкус.

Сервирайте пилешкото върху канапе от бобено пюре, полейте с вкусния бирен сос и гарнирайте с аспержите.

Таня Донева - автор на блога Вкусното ми Хоби със Страст и Любов

Разгледайте пълната рецепта със снимки в блога:

http://tanya-www.blogspot.com/2016/06/blog-post_83.html