Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Рецепти от кулинарни блогъри - Понички с бира

Необходими продукти:

  • 2 с.л. бирен сироп (по-долу ще обясня как се приготвя. Ще ви трябват 1 1/2 ч.ч. и 1/2 ч.ч. захар);
  • 2 ч.ч. брашно;
  • 1/4 ч.ч. царевично нишесте;
  • 1 1/2 ч.л. бакпулвер;
  • 1 ч.л. сол;
  • 1 ч.л. индийско орехче;
  • 2/3 ч.ч. заквасена сметана;
  • 2 големи жълтъка;
  • 1/2 ч.ч. пудра захар;
  • 2 с.л. масло (разтопено и охладено);
Понички с бира

Начин на приготвяне:


1. Пресяваме брашното, индийското орехче, царевичното нишесте, бакпулвера и солта поне 2 пъти.
2. Смесваме маслото и пудрата захар и след това им прибавяме жълтъците и разбиваме.
3. Приготвяме бирения сироп като кипваме бирата и захарта и оставяме да ври, докато се сгъсти и намали наполовина. Внимавайте да не изкипи, защото след това ще падне голямо миене на касеролата.
Когато биреният сироп е готов, смесваме 2 с.л. от него със заквасената сметана.
4. Започваме да прибавяме сухите продукти и заквасената сметана към сместа със жълтъците. Започваме от сухите и завършваме с тях. Тестото трябва да е много лепкаво. Пренасяме го в купа и покриваме с фолио, прибираме в хладилник за няколко часа (поне 2 часа).
5. Набрашняваме плота и разточваме тестото с дебелина около 1 см. Изрязваме кръгове и на всеки кръг (поничка) правим по малка дупка в средата. Подреждате ги върху хартия за печене и преди да се изпържат, ги прибираме в хладилник за още 20-30 минути. Ако искате да станат по-интересни, може да направите няколко леки разреза с нож отгоре.
6. Загряваме олио и ги пържим по 2-3 най -много, защото иначе температурата на олиото ще падне рязко. Когато е готова, поничката ще се издигне на повърхността на олиото. Отнема около 1 – 1.5 мин за поничка. Трябва да са приятно златисти и да бухнат.
Когато са готови, оставете върху кухненска хартия, за да поеме тя останали капчици след пърженето.

Може да ги поръсите с пудра захар или да направите глазура по избор.


Елица Сърбева, автор на блога "CakeAndPancake"

Разгледайте пълната рецепта със снимки в блога:

https://cakeandpancake.wordpress.com/