Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Рецепти от кулинарни блогъри - Шоколадов кейк с тъмна бира

Ето и втората ми рецепта, този път с тъмната бира, с която Метро ни предизвика да приготвим нещо интересно и да покажем, че бирата може да има и други приложения, освен студена в чаша в жегите :)
Приготвих този неустоим шоколадов кейк, който не само изглежда така привлекателно, наистина е такъв!

 Необходими продукти:

  • 1 чаша захар на пясък
  • 170 грама кисело мляко
  • ¼ чаена чаша слънчогледово олио
  • 1 супена лъжица екстракт от ванилия
  • ½ чаена чаша тъмна бира Stolichno BOCK
  • ½ чаена чаша натурално какао
  • 1 чаена чаша брашно
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • ½ чаена лъжичка сол
За ганаша:

  • 250 грама черен шоколад
  • ¾ чаша сметана
  • 2 супени лъжици захар
  • 1 чаена лъжичка ванилия
Рецепти от кулинарни блогъри - Шоколадов кейк с тъмна бира
Приготвяне:

Загрейте фурната до 180⁰C. Намажете с растително олио и поръсете с брашно удобна форма за кекс.

В голяма купа сложете яйцата, захарта, киселото мляко, слънчогледовото олио и ванилията, разбъркайте, докато всичко се смеси добре. Добавете бирата и какаото, отново разбъркайте енергично, докато сместа е гладка и без бучки.
В друга купа смесете брашното, бакпулвера и солта, разбъркайте. Прибавете сухите съставки към течните и разбъркайте със силиконова шпатула, не прекалявайте, бъркайте внимателно.

Изсипете сместа в подготвената тава и печете в продължение на около 50 минути или проверете с дървен шиш след 40 минути, ако по него не остава от сместа значи кейка е готов. Оставете кейка да се охлади в тигана напълно, най-малко 30 минути, преди да добавите ганаша.

За ганаша, начупете шоколада на парчета в средно голяма купа. Поставете сметаната в малка тенджера и оставете да се затопли, докато започнат по крайчетата да се появяват малки балончета. Ако използвате неподсладена сметана или черен шоколад с по-голям процент какао, добавете две супени лъжици захар за повече сладост. Излейте горещата сметана върху шоколада и ги оставете за 1 минута. След това разбъркайте енергично, докато шоколада се разтопи и сместа е гладка и кадифена. Добавете и ванилията, разбъркайте отново. Оставете да изстине до стайна температура.
Разрежете кейка по средата и изсипете половината ганаш. Поставете отрязаната половина отгоре и намажете с останалия ганаш повърхността на кейка.

Да ви е сладко!


Таня Донева - автор на блога Вкусното ми Хоби със Страст и Любов

Разгледайте пълната рецепта със снимки в блога:

http://tanya-www.blogspot.de/2016/06/blog-post_18.html