Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Великден и Гергьовден с МЕТРО

РЕЦЕПТИ ЗА АГНЕШКО

    ПЪЛНЕНО АГНЕ ПО ГЕРГЬОВСКИ

     Продукти за 10 порции

     Брутно тегло,г

    Нетно тегло,г
     
     Готов вид,г

     Агнешко месо с кости
    2355  2308 1500
     Агнешки дреболии
    421  840  
     Сол 15 15  
     Черен пипер
    2 2  
     Слънчогледово масло
    80 80 Плънка 1000
     Маргарин
    80 80  
     Краве масло
    50 50  
     Зелен лук
    284 210  Пюре 1000
     Лук 250 210  
     Моркови 40
    32  
     Ориз  200 200  
     Джоджен 50 40  
     Брашно 40 40  
     Нишесте 30 30
     
     Червено вино
    50 50
     
     Добив, г
    1500/3000    
     Тегло на 1 порция, г
    150/300    

ПЪЛНЕНО АГНЕ ПО ГЕРГЬОВСКИ

Начин на приготвяне:

Към дребно нарязаните и полузадушени в кравето масло лук и моркови се прибавят очистеният и измит ориз, полусварените и дребно нарязани дреболии, смленият черен пипер и дребно нарязаните магданоз и джоджен. Сместа се посолява, залива се с част от бульона, в който са варени дреболиите, разбърква се и се задушава във фурната до полуомекването на ориза. С така приготвената плънка се напълва почистеното, измито и посолено от вътрешната страна агне. Коремният отвор, през който е поставена плънката, се зашива и агнето се поставя в тава, намазана с мазнина, посолява се от външната страна и се пече във фурната, като от време на време се полива с мазнината и отделения при печенето сок, за да се образува зачервена коричка по повърхността му. Ако е необходимо, отстрани в тавата се сипва по малко гореща вода. След изваждането на печеното агне към мазнината и сока в тавата се прибавят запеченото брашно и виното, като се приготвя сос за поливане на порциите. При оформяне на порциите месото се поставя върху плънката и се полива в прецедения сос.


Забележки:

1. Плънката може да се приготви разделно от печеното месо, а не поставена в коремната кухина на агнето, при което след задушаването й
тя се запича в тава. Поднася се по 100г в порционни чинии и върху нея или отстрани се поставя изпеченото месо.

2. Към плънката може да се прибавят и стафиди – 6г за порция.

 

    КЕБАП ВЪРХУ ПЮРЕ ОТ ПАТЛАДЖАН

     Продукти за 10 порции

     Брутно тегло,г

    Нетно тегло,г
     
     Готов вид,г

     Агнешко месо от труп
    2540 1905 1200
     Лук
    200  840  
     Доматено пюре
    50 50  
     Свинска мас
    120 120  
     Слънчогледово масло
    120 120 Сос 800
     Брашно
    100 100  
     Краве масло
    30 30  
     Патладжани
    1000 960
     Червени домати
    200 188  
     Зелени пиперки
    200 194  Пюре 1000
     Чесън  10 8  
     Магданоз 2 2  
     Червен пипер
    10 10  
     Черен пипер
    2 2
     
     Сол
    15
    15
     
     Добив, г
    3000    
     Тегло на 1 порция, г
    300    

КЕБАП ВЪРХУ ПЮРЕ ОТ ПАТЛАДЖАН
Начин на приготвяне:

Месото от бут или плешка, обезкостено, измито и нарязано на парченца по 20- 25г, се поръсва със сол и част от черния пипер (едро смлян) и се задушава в слънчогледово масло, докато се изпари отделилият се месен сок и месото побелее. Към него се прибавят последователно и се задучават лукът, нарязан на дребно, и доматеното пюре, разредено с вода. Съдът се затваря с капак и се оставя на умерено загрята плоча да къкри до омекването на месото. След това се прибавят останалият черен пипер на зърна и виното.

Десет минути преди да се отстрани ястието от печката, сосът се сгъстява с размитото в студена вода брашно (печено или сурово), тенджерата се разклаща и се оставя във фурната или на печката, докато мазнината излезе на повърхността.

Опечените патладжани се обелват още горещи (за да не почернеят) и се отцеждат и заедно с обелените и почистени от семето пиперки и обелените червени домати се начукват в дървено хаванче или се смилат. След това се смесват с гъст бешамелов сос, приготвен от останалото брашно, краве масло и бульон,посоляват се и се подправят със счукания чесън и дребно нарязан магданоз.

При поднасяне в средата на загрята чиния се слага купчина от пюрето, което се притиска с черпака и в образувалата се вдлъбнатина се сипват кебап и сос. Порцията се поръсва с магданоз.


    ПЪЛНЕНА АГНЕШКА ПЛЕШКА МОЗАЙКА

     Продукти за 10 порции

     Брутно тегло,г

    Нетно тегло,г
     
     Готов вид,г

     Агнешка плешка
    3077 2308 1500
     Агнешко месо за плънка
    500  840  
     Прясно мляко
    35 34  
     Бял хляб
    50 50  
     Слънчогледово масло
    100 100
     Маргарин
    100 100  
     Зелен лук
    100 50  
     Моркови
    80 64
     Яйца 2 бр.
    100 80  
     Пресни гъби
    80 74
     Стерилизирани гъби
    100 55  
     Стерилизиран грах
    80 52  
     Сол
    15 15  
     Черен пипер
    2 2
     
     Бульон
    700 700  
     Брашно 40 40  
     Нишесте
    30 30  
     Магданоз 50 35  
     Добив, г
    1500/3000    
     Тегло на 1 порция, г
    150/300    

ПЪЛНЕНА АГНЕШКА ПЛЕШКА МОЗАЙКА

Начин на приготвяне:

Месото за плънката се обезкостява и се смила заедно с предварително накиснатия в млякото хляб, дребно нарязаните лук, магданоз и жълтъка от твърдо свареното яйце. Прибавят се сварените моркови, задушените гъби и сланината, нарязани на кубчета, грахът, ситно нарязаният белтък на яйцето, смленият черен пипер. Сместа се посолява, разбърква се добре и се разстила на равномерен ласт върху отънената плешка. Месото се увива на руло, което се завързва здраво с канап, осолява се с останалата мазнина и се пече. При печенето се обръща и се полива с отделения в тавата сок. Ако е необходимо, се досипва гореща вода, за да не прегори сокът в тавата.

Изпеченото руло се изважда и се освобождава от канапа. Към мазнината и сока от печеното месо се прибавят брашното, бульонът и виното. Приготвя се сос, който се прецежда. Рулото се нарязва на филийки, които се поставят в загрети чинии, заливат се с прецедения сок и се гарнират с топли гарнитури. За освежаване на порциите се поставят клонки от магданоз.

    АГНЕШКО КНИЖЕН КЕБАП

     Продукти за 10 порции

     Брутно тегло,г

    Нетно тегло,г
     
     Готов вид,г

     Агнешко месо от труп
    2540 1905 1200
     Лук
    1000  840  
     Зелен лук
    1168 865  
     Краве масло
    40 40  
     Слънчогледово масло
    80 80
     Малки лютиви пиперки
    100 83  
     Магданоз
    50 35  
     Джоджен
    50 40
     Бяло вино
    100
    100  
     Червен пипер
    10 10  
     Черен пипер
    2 2
     
     Сол
    10
    10  
     Добив, г
    2500    
     Тегло на 1 порция, г
    250    

АГНЕШКО КНИЖЕН КЕБАП

Начин на приготвяне:

Месото от бут или плешка се обезкостява, измива е и се нарязва на парченца по 20-25 г, които се поръсват със сол, едро смлян (счукан) черен пипер, червен пипер, вино и част от слънчогледовото масло, след което се размесват с нарязаните на дребно лук, джоджен, магданоз и малки лютиви пиперки (без семето и дръжките). Поставят се в неръждаема тенджера и се оставят в хладилник 12 часа за мариноване на месото.

Маринованото месо се разпределя на порции и се слага в пергаментова хартия, тънко алуминиево фолио или станиол. Поставят се на всяка порция полагаемите се количества мазнина и парченца от маслото и се загъват пакетчета в квадратна или провоъгълна форма.

Приготвените пакетчета се намазват и отвън с мазнина (станиолът не се намазва) и се нареждат в тава, намазана също с мазнина. Заливат се с малко бульон и се пекат на фурна. При поднасяне горната част на обвивката на пакетчето се разрязва на кръст. Отдясно се сервира рагнитура от картофи с масло, поръсени с копър.

РЕЦЕПТИ ЗА КОЗУНАЦИ


ВЕЛИКДЕНСКИ КОЗУНАК

Необходими продукти:


  • 1 кг брашно
  • 500 мл хладко мляко
  • 100 гр  захар
  • 2 пк суха мая
  • 150 гр масло на стайна температура
  • 1 ч. л. сол
  • 3 яйца
  • кората на 2 лимона
  • 2 ч. л. ванилия
  • 2 жълтъка с малко мляко за намазване
  • 4-5 с. л. кристална захар за поръсване



Начин на приготвяне:


  • Замесете меко тесто от продуктите и оставете да втасва за около час;
  • После го разделете на 8 равни части и ги окръглете;
  • Оставете ги около 15 мин.  да почиват, за да можете да ги разтегнете на дълги масури, които после да оплетете по 4 на плитка или усучете по 2, като после завиете на кръг;
  • Поставете готовите козунаци в намаслена тава, застлана с хартия за печене или във форми за кейк;
  • Оставете ги да втасат повторно до удвояване на размера им;
  • Намажете ги със сместа от разбито яйце и мляко и ги поръсете с кристална захар;
  • Печете ги в предварително загрята фурна на 180С за около 45 мин., докато се зачервят и при почукване отдолу издават кух звук;
  • Извадете изпечените козунаци и оставете да се охлаждат без да ги покривате;
  • След като се охладят напълно, съхранявайте в книжен плик до поднасянето им.

940x1
КОЗУНАК С ЛОКУМ И СУШЕНИ ПЛОДОВЕ

Необходими продукти:

  • 7 яйца
  • 400 гр захар
  • 300 мл хладко прясно мляко
  • 60 гр прясна мая
  • сок и настъргана кора от  1 лимон
  • 2 ванилии
  • 1/4 ч.л. сол
  • около 1.2 кг - 1.4 кг брашно
  • 120 гр течна мас
  • 230 гр течно масло

За пълнежа:

локум, захаросани портокалови кори, сладко от  зелени смокини, стафиди, орехи.



Начин на приготвяне:


  • Разтворете маята в около 100 мл прясно мляко, подхранете я с  1 ч.л. захар и добавете малко брашно. Разбъркайте на гладка каша с гъстотата на плътно палачинково тесто. Покрийте кваса с кърпа и го оставете на топло да втаса;
  • Разбийте добре яйцата със захарта и към тях добавете останалото мляко, сока и кората на лимона, ванилията и солта. Сипете шупналия квас и разбъркайте добре;
  • В голяма тава или на работния плот сипете 1 кг брашно. Оформете кладенче и сипете яйчната смес вътре. Започнете да месите тестото като постепенно си прибавяте по малко от  останалото брашно. Трябва да получите меко тесто, което да не лепне по ръцете ви;
  • Смесете двата вида стопена мазнина и с непрекъснато примесване започнете да я прибавяте към  тестото докато я поеме цялата;
  • Месете дотогава, докато усетите как тестото става жилаво и започват  да се получават въздушни мехури;
  • Сложете омесеното тесто в  достатъчно голям  съд, покрийте го с кърпа и го оставете на топло да втаса. Обикновено това отнема 2-3 часа;
Великденски козунаци
  • След  като тестото втаса може да направите от  него козунаци с най-различни форми. Както големи, така и малки. За класически плетен козунак  с плънка откъснете три еднакви топки тесто и ги разточете върху намазан с масло плот  на дълги правоъгълни парчета. Поръсете ги с плънката. Разбира се, може да сложите и друг  пълнеж какъвто обичате най-много;
  • Завийте лентите на рула и ги усучете;
  • Сплетете ги на плитка и поставете козунака в  намазана с масло подходящя правоъгълна форма с  високи стени. Покрийте козунака с  кърпа и го оставете на топло да втаса отново за около 1 -1,5 часа;
  • Намажете козунака с разбито яйце;
  • Класическата украса е да го гарнирате с цели белени бадеми и да го поръсите с  кристална захар, но може да ползвате и друг вид цветна захар.
  • Загрейте фурната на 150C и първоначално печете козунака на тази температура около 40 мин. Покрийте го с фолио за да не прегаря повече отгоре и го доизпечете за още около 20-30 мин.
  • Времето за печене зависи и от  големината на козунака. Може да направите козунак с форма на цвете. Завивате тестото на кифли, които подреждате в кръг. Този козунак става по-нисък и малък и иска по-малко време за печене.


КОЗУНАК СЪС ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА ЗА ХЛЕБОПЕКАРНА

Необходими продукти:

  • 3 яйца + 1 белтък
  • 200 гр заквасена сметана
  • 180 гр захар
  • 60 гр масло + 40 мл олио
  • 25 гр прясна мая
  • 2 с.л. портокалов сок
  • 1 капсула есенция портокал или настъргана кора на един портокал 
  • 1 капсула есенция лимон или настъргана кора от един лимон
  • 1 капсула есенция ванилия
  • 750 гр. брашно



Начин на приготвяне:


  • Разтопете маслото и добавете към него олиото;
  • Разбийте яйцата и захарта с телена бъркалка;
  • Добавете сметаната и маята и бъркайте, докато маята се разтвори;
  • Използвайте бързата програма на хлебопекарната защото  тя подгрява контейнера  и можете да ползвате  продукти направо от хладилника без да ги темперирате;
  • Сложете сместа в контейнера на хлебопекарната, добавете есенциите и сока от портокал, половината брашно и пуснете да се меси;
  • Добавяйте постепенно пресято брашно, докато спре да маже под бъркалките и тестото стане еластично и не лепнещо;
  • Постепенно започнете да добавяте мазнината, лъжица по лъжица, като изчаквате хубаво да се поеме от тестото и тогава добавяте следващата;
Великденски козунаци
  • Тестото трябва да е не лепнещо,но меко като възглавничката на ухото ви;
  • Когато свърши цикъла месене, нулирайте машината и пуснете още веднъж отначало за още един цикъл месене;
  • Изключете машината и оставете тестото да втаса;
  • Оформяйте на леко намаслена повърхност с леко намаслени ръце;
  • От това тесто могат да се получат 3  такива сплетени кръгли козунака
  • Намажете подходящи форми или застелете с хартия за печене и сложете оформените козуначета на топло да втасат повторно;
  • Хубаво е да ги завиете с леко намаслено прозрачно фолио,за да не съхнат отгоре;
  • Когато втасат ги намажете с отделения жълтък, смесен с 1 ч.л. олио и 1 ч.л. прясно мляко и поръсете обилно със захар;
  • Изпечете ги в загрята на 160-170 гр. фурна, долен реотан с вентилатор, второ ниво на скарата броени отдолу нагоре.

Съвети за перфектен козунак:                                                                                                                                                                

  1. Ползвайте винаги топли продукти.
  2. Помещението в което се приготвят изделията трябва да е топло.
  3. Козуначеното тесто трябва да се удари 100 пъти в плота.
  4. Тестото трябва да ферментира три пъти.
  5. Добро настроение и търпение.