Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Рецепти от кампанията Свежа идея


А ето и една идея как да приготвите рецепта за свински врат:

Продукти:

  • Свински врат - 1 бр.
  • горчица - 100 г
  • Бира - 1 х.
  • Лук - 200 г
  • Пипер на зърна - 100 г.
  • Магданоз - 1 вр.
  • Копър - 1 вр.
  • Мента - 1 вр.
  • Босилек - 1 вр.
  • ЕВ зехтин - 100 мл
  • Лимон - 1 бр.
  • Листна салата  - 100 г.
  • Репички - 1 вр.
  • Пролетен картоф - 500 г
  • Червен пипер прах - 20  г
  • Пролетен чесън - 1 вр.
Свински врат
Свински врат
Свински врат
Свински врат

Марината:

Миксират се лук на шайби, горчица, бира, сол и лют червен пипер. Стековете се оставят в марината за 4 часа.

Стековете се минават на скара от двете страни до готовност. За завършен вид се слагат на тиган и се покриват със ситно нарязан лук.

Свински врат
Свински врат
Свински врат
Свински врат

Гарнитура:

1) Зелена салата (накъсана)

Пресен лук, репички, маруля, мента, босилек, копър, магданоз, лимонов сок и сол.

2) Печени картофи

А ето и една идея как да приготвите рецепта за пъстърва:

Продукти:

  • Пъстърва - 1 бр.
  • Пролетни картофи - 1 кг
  • Зехтин - 500 мл
  • Печурка кралска - 300 гр.
  • Пролетен лук - 1 вр.
  • Масло - 50 гр..
  • Грах замразен - 300 гр.
  • Зелени аспержи - 200 гр.
  • Сол
pystyrva1
pystyrva2
pystyrva3
pystyrva4

Картофите се варят в морска вода. Рибата се почиства, осолява и се пълни с резени лимони. Слага се на загрят тиган. Посолява се. Сварените картофи леко се намачкват с плосък предмет и се слагат в тигана за запечатване. Поливат се с мазнина. Рибата и картофите се слагат заедно във фурната. Изпечената риба се филетира. Кожата, опашката и отделеното месо леко се запържват.

pystyrva5
pystyrva6
pystyrva7
pystyrva8

Гарнитура:

1) В тигана се загрява масло. Запържват се нарязаните гъби и аспержи. Малко преди да са готови се добавя пресен лук на едри и ситни парченца. Добавя се щипка сол.

2) Сос – пасират се замразен грах, щипка сол и вода.

А ето и една идея как да приготвите рецепта за агнешко каракачанско:

Продукти:

  • Агне каракачанско - 1 бр.
  • пролетен чесън - 1 вр-
  • мащерка - 1 вр.
  • червено вино - 500 мл
  • дафинов лист - 3 бр.
  • доматено пюре Дерони - 1 бр.
  • моркови - 1 кг
  • пролетен лук - 2 вр.
  • тиквички цвят  - 5 бр.
  • овче сирене - 200 гр.
  • копър - 1 вр
  • лимон зест
  • лют пипер - 10 кг
  • пролетен картоф - 1 кг
  • левурда - 200 гр.
рецепта за агнешко каракачанско
рецепта за агнешко каракачанско
рецепта за агнешко каракачанско
рецепта за агнешко каракачанско

От цялото агне се използва само бутът. Бутът се осолява и се слага в загрят тиган заедно с мащерка. След като се запечата, се мести в тава. В същия тиган се запържват моркови, лук и чесън. Добавя им се доматено пюре, вино и щипка сол. Агнешкото изцяло се намазва с готовата смес. Ястието се слага във фурната. След като агнешкият бут е изпечен, се нарязва на филенца и се слага щипка сол.

рецепта за агнешко каракачанско
рецепта за агнешко каракачанско
рецепта за агнешко каракачанско
рецепта за агнешко каракачанско

Гарнитура:

1) Намачкано сирене, копър, лют червен пипер, настъргана лимонова кора и лимонов сок се смесват, разбъркват и поставят в пош. В малка купичка се поставя найлонов лист и вътре се нареждат тънко нарязани тиквички, така че да придобие формата на кошничка. Пълним тиквичките със сместа от поша, така че да я обгърнат. Слагаме на тигана за запечатване.

2) Цели печени пресни картофи.

А ето и една идея как да приготвите рецепта за домати:

Продукти:

  • домати - 3 кг
  • зехтин - 100 мл
  • чесън - 1 ск.
  • морска сол - 50 гр.
  • моцарела - 8 бр.
  • бутер тесто - 500 гр.
  • босилек - 2 вр
  • яйце - 1 бр.
Рецепта за домат
Рецепта за домат
Рецепта за домат
Рецепта за домат

Доматите се бланшират във вряща вода за минута и после се слагат в голяма купа с лед. Люспите им се отстраняват и се режат на шайби. Редят се в тава, в която се слага разрязана на половина глава чесън, поръсват се с морска сол и зехтин и се пекат на 200 градуса за 15-ина минути.

Рецепта за домат
Рецепта за домат
Рецепта за домат
Рецепта за домат

Бутер тестото се слага в тава и се надупчва с вилица. Краищата му се намазват с разбито яйце и се подгъват. Отгоре се редят ред домати, ред моцарела. Пече се за 15-ина минути в добре загрята фурна на 200 градуса, докато тестото порозовее и моцарелата се разтопи. Аранжира се с пресен босилек.

А ето и една идея как да приготвите рецепта за заек:

Продукти:

    • лук шалот - 1 кг
    • чесън - 1 ск.
    • мащерка- 1 вр.
    • бяло вино - 500 мл
    • зърнеста горчица- 30 гр.
    • моркови със зелено стръкче - 1 кг

    • орехи
    • дроб от заек
    • чесън - 3 скилидки
    • магданоз - 1 вр.
    • ръчен хляб - 1бр.
    Рецепта за заек
    Рецепта за заек
    Рецепта за заек
    Рецепта за заек

    Заека се изчиства и нарязва на порции. Запържва се в загрят зехтин с мащерка и ситно нарязан чесън за няколко минути. Добавят се нарязаният лук, моркови, горчица и вино.

    Рецепта за заек
    Рецепта за заек
    Рецепта за заек
    Рецепта за заек

    Заека се слага да се пече в загрята до 220 градуса фурна. Фурната се намалява на 180 градуса и заека се пече за 2 часа и половина. Дробчетата се нарязват и се сотират с чесън, магданоз и орехи. Поръсват се върху вече изпеченото ястие.

    А ето и една идея как да приготвите лаврак:

    Продукти:

    • пресни картофи - 300 гр.
    • пролетен лук -3 вр.
    • масло - 250 гр.
    • каперси - 30 гр.
    • магданоз - 3 вр.
    • песто
    • лешници - 100 гр.
    • лимон - 3 бр.
    • чесън - 2 скилидки
    • кашкавал - 80 гр.
    • сол
    • ЕВ зехтин - 100 мл
    Лаврак
    Лаврак
    Лаврак
    Лаврак

    Рибата се изчиства, измива и филетира. Картофите се бланшират за няколко минути във вряща вода и после се режат на кръгчета. Важно е да останат твърди и да не се разваряват. Филетата риба се овкусяват със сол и се задушават в загрят зехтин, а картофите се пържат в масло.

    Лаврак
    Лаврак
    Лаврак
    Лаврак

    Пресния лук се слага да се задуши за няколко минути заедно с рибата и се посолява. Добавят се резени лимон и каперси за по-ароматен вкус на рибата. Прави се песто от лешници, магданоз, чесън, кашкавал и магданоз. Филетата се аранжират с картофки, лук и песто.

    А ето и една идея как да приготвите краве сирене:

    Продукти:

    • Свежа мащерка - 1 връзка
    • Люти чушки - зелени - 2 бр.
    • Люти чушки - червени - 2 бр.
    • Маслини - 200 гр.
    • Кората от 1 лимон


    • Чесън - 3 скилидки
    • Червен лук - 1 глава
    • Пресен лук - 1 връзка
    • Копър - ½ връзка
    • Зехтин - 500 гр.
    Краве сирене
    Краве сирене
    Краве сирене
    Краве сирене

    Сиренето се нарязва на кубчета. Двата вида лук и лютите чушки се нарязват на по-едро и заедно с мащерката се мариноват в зехтина. Чесъна и копъра се нарязват на ситно и кората на лимона се настъргва.

    Краве сирене
    Краве сирене
    Краве сирене
    Краве сирене

    Добавят се в маринатата. Целите маслини също се добавят вътре. Долива се зехтин, ако е необходимо, така че да покрива всички продукти. Оставя се да престои 3 дни преди да се консумира.

    А ето и една идея как да приготвите краставица по атрактивната рецепта на Андре Токев:

    Продукти:

    • Крема сирене    200 гр
    • Скариди коктейлни    100 г
    • Копър     1 бр.
    • Маслини черни    50 г
    • Див лук    1 вр.
    • Репички    1 вр. 
    • Лимон    1 бр
    • Зехтин    50 мл
    • Лайм    2 бр.

    Краставиците се измиват добре и се изчистват, след което се нарязват на тънки слайсове. Крема сиренето се смесва с нарязани на ситно див лук и копър, обърква се добре и се добавят малко лимонов сок и черен пипер.

    Рецепта за краставица
    Рецепта за краставица
    Рецепта за краставица
    Рецепта за краставица

    Сместа се пълни в пош. Редят се поредно слайс краставица, смес от крема сирене и коктейлни скариди. Най-отгоре се завършва с ред крема сирене и се аранжира с нарязани маслини, репички и стръкчета див лук.

    Рецепта за краставица
    Рецепта за краставица
    Рецепта за краставица
    Рецепта за краставица

    А ето и една идея как да приготвите ципура:

    Продукти:

    • Ципура – 4 бр.
    • Червен лук – 4-5 глави
    • Праз лук – 1 връзка
    • Бял лук – 3-4 глави
    • Шалот – 300 грама
    • Доматено пюре Дерони – 1 буркан


    • Мащерка – прясна, ½ връзка
    • Маслини – 300 гр.
    • Чесън – 2-3 скилидки
    • Люти зелени чушки – 2-3 бр.
    • Зехтин, сол, черен пипер – за овкусяване
    Ципура
    Ципура
    Ципура
    Ципура

    Багетата се нарязва на филийки. В тиган се загрява зехтин с малко мащерка и чесън. Филийките се слагат в тигана за около 5 минути, като се обръщат от двете страни. Нарязват се на кубчета 4-те вида лук - червен лук, бял лук, шалот и праз.

    Ципура
    Ципура
    Ципура

    Задушават се в малко загрят зехтин, след това се добавят доматеното пюре, мащерка, маслини, сол и черен пипер. След като се задушат, се изсипват в голяма тава и ципурата се поставя най-отгоре. Слагат се две-три зелени люти чушки за овкусяване. Пече се на 180 градуса за 15-20 минути.

    А ето и една идея как да приготвите скариди:

    Продукти:

    • Скариди – 2 кг.
    • Авокадо – 5 бр.
    • Лайм – 2 бр.
    • Люти чушки (зелени) – 20 гр.
    • Червен лук – 200 гр.
    • Червени мариновани чушки – 1 буркан
    • Царевични питки – 1 опаковка
    • Кълнове от грах – 1 кутия
    • Алфа кълнове – 1 кутия
    • Свеж кориандър – 1 връзка
    • Зехтин за овкусяване
    скариди
    скариди
    скариди
    скариди

    Авокадото се обелва и изчиства и се прави пюре от него. Добавя се нарязан на ситни кубчета червен лук и нарязан на ситно кориандър. Овкусява се със зехтин и сол.

    скариди
    скариди
    скариди
    скариди

    Скаридите се задушават в загрят зехтин, а царевичните питки се нарязват на триъгълничета и се запичат докато станат хрупкави и златисти. Чинията се аранжира като първо се слага пюрето от авокадо, а върху него се аранжират скаридите, тънки резени печена чушка, кълнове и няколко триъгълничета царевична питка.

    Пълнени калмари:

    Продукти:

    За пълнежа:

    • Галета – 500 гр.
    • Яйца – 5 бр.
    • Пармезан – 200 гр.
    • Магданоз – 1 връзка
    • Чесън – 5 скилидки

    За салатата:

    • Микс салати – 500 гр.
    • Каперси – 100 гр.
    • Червен лук – 1 глава
    • Сушени домати – 100 гр
    • Лимон – 1 бр.
    • Портокал - 1 бр.
    • Мащерка – 3-5 гр.
    • Зехтин, сол

    Пълнени калмари
    Пълнени калмари
    Пълнени калмари
    Пълнени калмари

    Пълнени калмари - взимат се почистени туби калмари и се измиват хубаво. Прави се смес от яйца, галета, пармезан, нарязан на ситно магданоз и чесън, с която се напълват калмарите.

    Пълнени калмари
    Пълнени калмари
    Пълнени калмари
    Пълнени калмари

    Пълнени калмари - взимат се почистени туби калмари и се измиват хубаво. Прави се смес от яйца, галета, пармезан, нарязан на ситно магданоз и чесън, с която се напълват калмарите.

    Вкусна пъстърва по рецепта на Андре Токев:

    Продукти:


    • пъстърва 4 бр.
    • моркови 1 кг
    • моркови със зелено стръкче 500 гр.
    • сол 5 гр.
    • пипер - щипка
    • броколи 450 гр.
    • лимон 1бр.  за овкусяване
    • зехтин
    • ким - 20 гр.
    • масло - 400 гр.


    Вкусна пъстърва
    Вкусна пъстърва
    Вкусна пъстърва
    Вкусна пъстърва

    Рибата се филетира и обезкостява. Във вряща вода се бланшират суровите моркови и броколи за няколко минути. Разстопява се масло и филето от пъстърва се задушава в него, заедно с броколите и половината бланширани моркови.

    Вкусна пъстърва
    Вкусна пъстърва
    Вкусна пъстърва
    Вкусна пъстърва

    Отделно се прави пюре от втората половина моркови с малко зехтин и се овкусява със сол и черен пипер. Аранжира се в подходяща чиния като се правят спирали от сурови моркови и се добавят пюрето от моркови и бланшираните зеленчуци.


    А ето и една идея как да приготвите фламбиран банан по рецепта на Андре Токев:

    Продукти:

     

    • банани 4 бр.
    • захар 60 гр.
    • бренди 50 мл

    • сметана Дебик 200 мл
    • мента 6 листа 200 гр.

     

    фламбиран банан
    фламбиран банан
    фламбиран банан
    фламбиран банан

    Бананите се обелват и се нарязват. Захарта се карамелизира, добавят се бананите и леко се сотират.

    фламбиран банан
    фламбиран банан
    фламбиран банан
    фламбиран банан

    Погасяват се с бренди или коняк и се фламбират. След което се аранжират в чиния , гарнират се с бита сметана и се поръсват с мента.


    Шницел със зеленчуци

    Продукти:

    • масло 250 гр.
    • млечно телешко /свинско контра филе100 гр
    • яйца 3 броя
    • брашно 150 гр.
    • галета 200 гр.

     

    • зеленчуци по избор
    • магданоз - стръкче
    • сол на вкус
    • пипер на вкус
    Шницел със зеленчуци
    Шницел със зеленчуци
    Шницел със зеленчуци

    Месото се нарязва на филии с дебелина 2-3 см и се начуква. Овкусява се със сол и пипер.  Яйцата се разбиват с тел. 

    Шницел със зеленчуци
    Шницел със зеленчуци
    Шницел със зеленчуци

    Месото се овалва последователно в брашно, яйца и галета и се пържи в силно нагорещена мазнина. Гарнира се с парченце масло и магданоз. Зеленчуците се нарязват и се сотират в разстопеното масло.

    Свински джолан с кисело зеле:

    Продукти:

    • Свински джолан 2 бр.
    • горчица 100 гр
    • натрошен пипер 30 гр.
    • сол 5-10 гр.
    • кисело зеле 450 гр.
    • кимион на зърна 10 чаени лъжички
    • сол, пипер, захар
    • яйца - 4 бр.
    • брашно - 200 гр.
    • индийско орехче - 2 гр.
    • червени ябълки - 2 бр.
    • масло



    свински джолан с кисело зеле
    свински джолан с кисело зеле
    свински джолан с кисело зеле
    свински джолан с кисело зеле

    Джоланът се намазва с горчицата, натрошен пипер, сол и се пече на фурна 220 градуса за 20 минути, 120 градуса за 6 часа. Киселото зеле се вари 20 мин с кимион, сол, пипер, захар на вкус.

    свински джолан с кисело зеле
    свински джолан с кисело зеле
    свински джолан с кисело зеле
    свински джолан с кисело зеле

    За шпетцле се разбъркват яйцата, брашното, сол, индийско орехче до хомогенна смес и се долива 30 мл газирана вода. Разбърква се така, че газираната вода да направи тестото по-пухкаво. Слага се вода 5л да заври и се пуска през едро сито наслуки във врящата вода от сместа. Като изплува спетцлето на повърхността се запържва в масло.

    свински джолан с кисело зеле
    свински джолан с кисело зеле

    Ябълките се разделят и се запържват в масло.

    свински джолан с кисело зеле

    Сервира се с горчица.

    Печено пиле:

    Продукти:

    Марината за пилето :


    • 80 мл зехтин
    • 1 скилидка чесън
    • 1 ч.л. червен пипер
    • 1ч.л свеж розмарин, накълцан
    • 1 ч.л. сол

    Зеленчуци


    • 1 глава чесън
    • 3 оранжеви моркова
    • 2 лилави моркови
    • 3 пащърнак
    • 600 гр малки картофи
    • Зехтин
    • сол            

     

    Печено пиле
    Печено пиле
    Печено пиле
    Печено пиле
    Печено пиле
    Печено пиле
    Печено пиле
    Печено пиле

    Приготвяне:

    Всички зеленчуци се почистват, нарязват се на определени форми, разбъркват се със зехитн и сол и се пекат на 200 градуса за 25-30 мин. до златист цвят.
    Пилето се пече на фурна до готовност и златист цвят.

    По желание може преди сервиране да се поръси с боровинки.

     

     

     

     

    печено пиле