Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Рецепти от кампанията Свежа идея


А ето и една идея как да приготвите ципура:

Продукти:

  • Ципура – 4 бр.
  • Червен лук – 4-5 глави
  • Праз лук – 1 връзка
  • Бял лук – 3-4 глави
  • Шалот – 300 грама
  • Доматено пюре Дерони – 1 буркан


  • Мащерка – прясна, ½ връзка
  • Маслини – 300 гр.
  • Чесън – 2-3 скилидки
  • Люти зелени чушки – 2-3 бр.
  • Зехтин, сол, черен пипер – за овкусяване
Ципура
Ципура
Ципура
Ципура

Багетата се нарязва на филийки. В тиган се загрява зехтин с малко мащерка и чесън. Филийките се слагат в тигана за около 5 минути, като се обръщат от двете страни. Нарязват се на кубчета 4-те вида лук - червен лук, бял лук, шалот и праз.

Ципура
Ципура
Ципура

Задушават се в малко загрят зехтин, след това се добавят доматеното пюре, мащерка, маслини, сол и черен пипер. След като се задушат, се изсипват в голяма тава и ципурата се поставя най-отгоре. Слагат се две-три зелени люти чушки за овкусяване. Пече се на 180 градуса за 15-20 минути.

А ето и една идея как да приготвите скариди:

Продукти:

  • Скариди – 2 кг.
  • Авокадо – 5 бр.
  • Лайм – 2 бр.
  • Люти чушки (зелени) – 20 гр.
  • Червен лук – 200 гр.
  • Червени мариновани чушки – 1 буркан
  • Царевични питки – 1 опаковка
  • Кълнове от грах – 1 кутия
  • Алфа кълнове – 1 кутия
  • Свеж кориандър – 1 връзка
  • Зехтин за овкусяване
скариди
скариди
скариди
скариди

Авокадото се обелва и изчиства и се прави пюре от него. Добавя се нарязан на ситни кубчета червен лук и нарязан на ситно кориандър. Овкусява се със зехтин и сол.

скариди
скариди
скариди
скариди

Скаридите се задушават в загрят зехтин, а царевичните питки се нарязват на триъгълничета и се запичат докато станат хрупкави и златисти. Чинията се аранжира като първо се слага пюрето от авокадо, а върху него се аранжират скаридите, тънки резени печена чушка, кълнове и няколко триъгълничета царевична питка.

Пълнени калмари:

Продукти:

За пълнежа:

  • Галета – 500 гр.
  • Яйца – 5 бр.
  • Пармезан – 200 гр.
  • Магданоз – 1 връзка
  • Чесън – 5 скилидки

За салатата:

  • Микс салати – 500 гр.
  • Каперси – 100 гр.
  • Червен лук – 1 глава
  • Сушени домати – 100 гр
  • Лимон – 1 бр.
  • Портокал - 1 бр.
  • Мащерка – 3-5 гр.
  • Зехтин, сол

Пълнени калмари
Пълнени калмари
Пълнени калмари
Пълнени калмари

Пълнени калмари - взимат се почистени туби калмари и се измиват хубаво. Прави се смес от яйца, галета, пармезан, нарязан на ситно магданоз и чесън, с която се напълват калмарите.

Пълнени калмари
Пълнени калмари
Пълнени калмари
Пълнени калмари

Пълнени калмари - взимат се почистени туби калмари и се измиват хубаво. Прави се смес от яйца, галета, пармезан, нарязан на ситно магданоз и чесън, с която се напълват калмарите.

Вкусна пъстърва по рецепта на Андре Токев:

Продукти:


  • пъстърва 4 бр.
  • моркови 1 кг
  • моркови със зелено стръкче 500 гр.
  • сол 5 гр.
  • пипер - щипка
  • броколи 450 гр.
  • лимон 1бр.  за овкусяване
  • зехтин
  • ким - 20 гр.
  • масло - 400 гр.


Вкусна пъстърва
Вкусна пъстърва
Вкусна пъстърва
Вкусна пъстърва

Рибата се филетира и обезкостява. Във вряща вода се бланшират суровите моркови и броколи за няколко минути. Разстопява се масло и филето от пъстърва се задушава в него, заедно с броколите и половината бланширани моркови.

Вкусна пъстърва
Вкусна пъстърва
Вкусна пъстърва
Вкусна пъстърва

Отделно се прави пюре от втората половина моркови с малко зехтин и се овкусява със сол и черен пипер. Аранжира се в подходяща чиния като се правят спирали от сурови моркови и се добавят пюрето от моркови и бланшираните зеленчуци.


А ето и една идея как да приготвите фламбиран банан по рецепта на Андре Токев:

Продукти:

 

  • банани 4 бр.
  • захар 60 гр.
  • бренди 50 мл

  • сметана Дебик 200 мл
  • мента 6 листа 200 гр.

 

фламбиран банан
фламбиран банан
фламбиран банан
фламбиран банан

Бананите се обелват и се нарязват. Захарта се карамелизира, добавят се бананите и леко се сотират.

фламбиран банан
фламбиран банан
фламбиран банан
фламбиран банан

Погасяват се с бренди или коняк и се фламбират. След което се аранжират в чиния , гарнират се с бита сметана и се поръсват с мента.


Шницел със зеленчуци

Продукти:

  • масло 250 гр.
  • млечно телешко /свинско контра филе100 гр
  • яйца 3 броя
  • брашно 150 гр.
  • галета 200 гр.

 

  • зеленчуци по избор
  • магданоз - стръкче
  • сол на вкус
  • пипер на вкус
Шницел със зеленчуци
Шницел със зеленчуци
Шницел със зеленчуци

Месото се нарязва на филии с дебелина 2-3 см и се начуква. Овкусява се със сол и пипер.  Яйцата се разбиват с тел. 

Шницел със зеленчуци
Шницел със зеленчуци
Шницел със зеленчуци

Месото се овалва последователно в брашно, яйца и галета и се пържи в силно нагорещена мазнина. Гарнира се с парченце масло и магданоз. Зеленчуците се нарязват и се сотират в разстопеното масло.

Свински джолан с кисело зеле:

Продукти:

  • Свински джолан 2 бр.
  • горчица 100 гр
  • натрошен пипер 30 гр.
  • сол 5-10 гр.
  • кисело зеле 450 гр.
  • кимион на зърна 10 чаени лъжички
  • сол, пипер, захар
  • яйца - 4 бр.
  • брашно - 200 гр.
  • индийско орехче - 2 гр.
  • червени ябълки - 2 бр.
  • масло



свински джолан с кисело зеле
свински джолан с кисело зеле
свински джолан с кисело зеле
свински джолан с кисело зеле

Джоланът се намазва с горчицата, натрошен пипер, сол и се пече на фурна 220 градуса за 20 минути, 120 градуса за 6 часа. Киселото зеле се вари 20 мин с кимион, сол, пипер, захар на вкус.

свински джолан с кисело зеле
свински джолан с кисело зеле
свински джолан с кисело зеле
свински джолан с кисело зеле

За шпетцле се разбъркват яйцата, брашното, сол, индийско орехче до хомогенна смес и се долива 30 мл газирана вода. Разбърква се така, че газираната вода да направи тестото по-пухкаво. Слага се вода 5л да заври и се пуска през едро сито наслуки във врящата вода от сместа. Като изплува спетцлето на повърхността се запържва в масло.

свински джолан с кисело зеле
свински джолан с кисело зеле

Ябълките се разделят и се запържват в масло.

свински джолан с кисело зеле

Сервира се с горчица.

Печено пиле:

Продукти:

Марината за пилето :


  • 80 мл зехтин
  • 1 скилидка чесън
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1ч.л свеж розмарин, накълцан
  • 1 ч.л. сол

Зеленчуци


  • 1 глава чесън
  • 3 оранжеви моркова
  • 2 лилави моркови
  • 3 пащърнак
  • 600 гр малки картофи
  • Зехтин
  • сол            

 

Печено пиле
Печено пиле
Печено пиле
Печено пиле
Печено пиле
Печено пиле
Печено пиле
Печено пиле

Приготвяне:

Всички зеленчуци се почистват, нарязват се на определени форми, разбъркват се със зехитн и сол и се пекат на 200 градуса за 25-30 мин. до златист цвят.
Пилето се пече на фурна до готовност и златист цвят.

По желание може преди сервиране да се поръси с боровинки.

 

 

 

 

печено пиле