Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Свежа идея - Рецепти за риба и морски дарове


А ето и една идея как да приготвите рецепта за пъстърва:

Продукти:

  • Пъстърва - 1 бр.
  • Пролетни картофи - 1 кг
  • Зехтин - 500 мл
  • Печурка кралска - 300 гр.
  • Пролетен лук - 1 вр.
  • Масло - 50 гр..
  • Грах замразен - 300 гр.
  • Зелени аспержи - 200 гр.
  • Сол
pystyrva1
pystyrva2
pystyrva3
pystyrva4

Картофите се варят в морска вода. Рибата се почиства, осолява и се пълни с резени лимони. Слага се на загрят тиган. Посолява се. Сварените картофи леко се намачкват с плосък предмет и се слагат в тигана за запечатване. Поливат се с мазнина. Рибата и картофите се слагат заедно във фурната. Изпечената риба се филетира. Кожата, опашката и отделеното месо леко се запържват.

pystyrva5
pystyrva6
pystyrva7
pystyrva8

Гарнитура:

1) В тигана се загрява масло. Запържват се нарязаните гъби и аспержи. Малко преди да са готови се добавя пресен лук на едри и ситни парченца. Добавя се щипка сол.

2) Сос – пасират се замразен грах, щипка сол и вода.

А ето и една идея как да приготвите лаврак:

Продукти:

  • пресни картофи - 300 гр.
  • пролетен лук -3 вр.
  • масло - 250 гр.
  • каперси - 30 гр.
  • магданоз - 3 вр.
  • песто
  • лешници - 100 гр.
  • лимон - 3 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • кашкавал - 80 гр.
  • сол
  • ЕВ зехтин - 100 мл
Лаврак
Лаврак
Лаврак

Рибата се изчиства, измива и филетира. Картофите се бланшират за няколко минути във вряща вода и после се режат на кръгчета. Важно е да останат твърди и да не се разваряват. Филетата риба се овкусяват със сол и се задушават в загрят зехтин, а картофите се пържат в масло.

А ето и една идея как да приготвите ципура:

Продукти:

  • Ципура – 4 бр.
  • Червен лук – 4-5 глави
  • Праз лук – 1 връзка
  • Бял лук – 3-4 глави
  • Шалот – 300 грама
  • Доматено пюре Дерони – 1 буркан


  • Мащерка – прясна, ½ връзка
  • Маслини – 300 гр.
  • Чесън – 2-3 скилидки
  • Люти зелени чушки – 2-3 бр.
  • Зехтин, сол, черен пипер – за овкусяване

Багетата се нарязва на филийки. В тиган се загрява зехтин с малко мащерка и чесън. Филийките се слагат в тигана за около 5 минути, като се обръщат от двете страни. Нарязват се на кубчета 4-те вида лук - червен лук, бял лук, шалот и праз.

Задушават се в малко загрят зехтин, след това се добавят доматеното пюре, мащерка, маслини, сол и черен пипер. След като се задушат, се изсипват в голяма тава и ципурата се поставя най-отгоре. Слагат се две-три зелени люти чушки за овкусяване. Пече се на 180 градуса за 15-20 минути.

А ето и една идея как да приготвите скариди:

Продукти:

  • Скариди – 2 кг.
  • Авокадо – 5 бр.
  • Лайм – 2 бр.
  • Люти чушки (зелени) – 20 гр.
  • Червен лук – 200 гр.
  • Червени мариновани чушки – 1 буркан
  • Царевични питки – 1 опаковка
  • Кълнове от грах – 1 кутия
  • Алфа кълнове – 1 кутия
  • Свеж кориандър – 1 връзка
  • Зехтин за овкусяване

Авокадото се обелва и изчиства и се прави пюре от него. Добавя се нарязан на ситни кубчета червен лук и нарязан на ситно кориандър. Овкусява се със зехтин и сол.

Скаридите се задушават в загрят зехтин, а царевичните питки се нарязват на триъгълничета и се запичат докато станат хрупкави и златисти. Чинията се аранжира като първо се слага пюрето от авокадо, а върху него се аранжират скаридите, тънки резени печена чушка, кълнове и няколко триъгълничета царевична питка.

Пълнени калмари:

Продукти:

За пълнежа:

  • Галета – 500 гр.
  • Яйца – 5 бр.
  • Пармезан – 200 гр.
  • Магданоз – 1 връзка
  • Чесън – 5 скилидки

За салатата:

  • Микс салати – 500 гр.
  • Каперси – 100 гр.
  • Червен лук – 1 глава
  • Сушени домати – 100 гр
  • Лимон – 1 бр.
  • Портокал - 1 бр.
  • Мащерка – 3-5 гр.
  • Зехтин, сол

Пълнени калмари
Пълнени калмари
Пълнени калмари
Пълнени калмари

Пълнени калмари - взимат се почистени туби калмари и се измиват хубаво. Прави се смес от яйца, галета, пармезан, нарязан на ситно магданоз и чесън, с която се напълват калмарите.

Пълнени калмари
Пълнени калмари
Пълнени калмари
Пълнени калмари

Пълнени калмари - взимат се почистени туби калмари и се измиват хубаво. Прави се смес от яйца, галета, пармезан, нарязан на ситно магданоз и чесън, с която се напълват калмарите.

Вкусна пъстърва по рецепта на Андре Токев:

Продукти:


  • пъстърва 4 бр.
  • моркови 1 кг
  • моркови със зелено стръкче 500 гр.
  • сол 5 гр.
  • пипер - щипка
  • броколи 450 гр.
  • лимон 1бр.  за овкусяване
  • зехтин
  • ким - 20 гр.
  • масло - 400 гр.


Рибата се филетира и обезкостява. Във вряща вода се бланшират суровите моркови и броколи за няколко минути. Разстопява се масло и филето от пъстърва се задушава в него, заедно с броколите и половината бланширани моркови.

Отделно се прави пюре от втората половина моркови с малко зехтин и се овкусява със сол и черен пипер. Аранжира се в подходяща чиния като се правят спирали от сурови моркови и се добавят пюрето от моркови и бланшираните зеленчуци.