Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

МЕТРО Академия - Екип

ekip

ЕКИПЪТ НА АКАДЕМИЯТА

shaded-dividing-line

ШЕФ ЮРИ ВЕЛЕВ

Юри Велев се присъединява към екипа на МЕТРО Кеш енд Кери България  през 2013 година, след дългогодишен опит във висококатегорийни хотелски вериги и бизнес хотели като хотел Витоша, Мариот, Ню Отани, Интерконтинентал и Кемпински. Бил е главен готвач и управител в Дипломатически клуб „Глория Палас“, готвач – презентатор за Конвотерм  в България, както и професионален консултант за заведения за бързо хранене относно гастрооборудването  в кухните и топлите точки.

Специализирал е италианска, френска и средиземноморска кухня; има голям опит в приготвянето на ястия на барбекю.

Юри Велев
Веселин Дойков
ВЕСЕЛИН ДОЙКОВ

Веселин Дойков
се присъединява към екипа на МЕТРО Академия след като успешно завършва HRC кулинарна Академия . През 2015 г. специализира в Хилтън Майнц, Германия.

В България стажува в някои от най-известните ресторанти като  ''Talents''  и  „ANDRé ( под менторството на  шеф Андре Токев). Специализира печива и сладкарство в сладкарска къща пекарна „Козница“ и в Four Seasons Hotel Хемпшир, Англия.


ГОСТУВАЩИ ЛЕКТОРИ

Мирослава Нейчева и Ангел Василев

Мирослава Нейчева и Ангел Василев


Мирослава Нейчева
и Ангел Василев са основатели на кулинарния проект MIAM. Двамата се запознават преди 6 години, по време на обучението в HRC Culinary Academy и още тогава откриват, че споделят общи разбирания за храната, визията и културата на хранене. Чакат ги стажове и обучения в престижни ресторанти в Европа и Щатите, преди да решат, че ще продължат да развиват потенциала си в България. През 2015 г. създават MIAM с идеята да дадат инициатива за промяна към една по-добра култура на хранене. И двамата се интересуват много от използването на качествени, чисти и разнообразни продукти, правилните техники на готвене, и поднасянетето със стил. Тяхното виждане за добра храна се базира на използването на стари техники на готвене, ферментиране на храни, сушене на меса, месене на хляб с квас, отглеждане на микро билки и др.


Робин Виляреал Монсеррат

Робин
е всестранно развита личност с интереси и занимания във всяка област, за която се сетите. Роден във Филипините, отраснал в Мексико, завършва образованието си в Ню Йорк (биолог), заминава за Австралия и работи 10 години като пилот, обужава дайвинга и фотографията. С кулинария започва да се занимава почти случайно виждайки реклама на Cordon Blue Academie D`Art Culinaire De Paris в Париж, от където получава и дипломата си. Работи  дълго време в ресторант в Монако, отличен с 3 звезди Мишлен, но както той сам казва:
„Лесно е да сготвиш нещо скъпо. По-предизвикателно е да направиш нещо вкусно на достъпна цена.“ Воден от необходимостта от предизвикателства се озовава в България като преподавател в Кулинарна Академия  HRC. Шеф Робин има значителен преподавателски опит в международни кулинарни училища Le Cordon Bleu Académie D´Art Culinaire De Paris и Glion Institute of Higher Education Switzerland. Освен майсторството му във френската и интернационалната кухня, специалност на Робин са сладкарството, хлебарството, както и Тайландската кухня.
Това, на което учи учениците си, е да ценят и уважават корените си, да съхраняват българското, генетично заложеното от дедите ни.
Единственото правило и ограничение, което тойналага в кухнята е: Ако не си в настроение, не готви!


Робин Виляреал Монсеррат
Валери Нешов

Валери Нешов
е професионален готвач с 20 годишен опит и е носител на награда в категория „Авторска кухня“ за 2010 г. на списание Бакхус.
През 2008г. създава фирма „Крокмач” и се развива в областта консултантска дейност в ресторантьорство и хотелиерство,издирване сертифициране, разработване и опазване на автентични вкусове и продукти от България и Балканския полуостров .
От 2012год.е съсобственик в уютния столичен ресторант „Преди 10“ в гр.София За него се разчу истински през 2002 г., когато оглави емблематичния "Отвъд алеята, зад шкафа" на бохемската софийска улица "Будапеща". Същата година ресторантът взе голяма награда на конкурса на "Бакхус" Ресторант на годината и четири поредни години е избиран за Ресторант на публиката.
През 2015 г. ресторант „Преди 10“ отново спечели Ресторант на публиката и Пазител на българска кухня на списание Бакхус .Пазител на традициите за 2013год. на АРИЗ. Валери Нешов е също автор и водещ на кулинарното предаване по телевизия Фиеста-„Полуостровът на съкровищата”.
Съхранява и произвежда автентичен млечен продукт”Крокмач”. Днес Валери е първият, за когото се сещаме, когато става въпрос за автентични български храни и продукти. Той не пести енергия и усилия, за да представя и популяризира забравените вкусове на крокмач, напфавок, еленски бут, лофантов мед, било чрез малкия екран, било на презентации, коктейли или сред колегите си.
През 2015г. и 2016г. организира първото по рода си кулинарно състезание Балканска Кулинарна Купа.

Валери Нешов
Милен Панев

Милен Панев

Милен Панев е потомствен готвач. Специализира кулинария в Германия, получава награди от елитни хотели с 5-звездна категория.
Работи 4 години като sous-chef в пловдивски 4-звезден хотел, както и в известни хотели по българското Черноморие. Отличен е от Българската туристическа камара като иновационен кадър и авангарден специалист. Притежател е на Евро сертификат, издаден от елитна немска верига хотели.
Изучава турска кухня и работи рамо до рамо с един от най-известните готвачи на Турция.
Повторно заминава за Германия по покана на известен италиански ресторант в Берлин, където започва увличането по Фюжън стила.
Завършва с отличие специализиран курс по карвинг, воден от известен майстор от руската школа.
През 2012 г. печели Националната кулинарна купа на България.


Шеф-инструктор Милен Златев

Шеф Милен
е един от най-талантливите възпитаници на Кулинарна академия HRC. Той започва обучението си в Академията през 2009 г. , след няколко години професионален опит в областта на кулинарията, в различни ресторанти и хотели в България.
Интересен акцент в кариерата му е опитът му като личен готвач на алжирския посланик и семейството му в резиденцията им в България.
Освен различните елитни ресторанти и хотели, в които е работил у нас, шеф Милен има и богат международен опит в 5-звезден хотел в Доха - Катар част от Starwood Hotels & Resorts Worldwide и Hotel Villa Ruimzicht в Холандия. След това продължава развитието си като шеф де парти в Clos Maggiore, който е изключителен ресторант със съвременна френска кухня и носител на отличието "Най-романтичен ресторант в Лондон".
Френската кухня е една от любимите на шеф Милен и нейното влияние ще се усети и в новото меню на ресторанта на Академията - Таланти, където той обучава студентите през 3-тия им семестър.


Шеф-инструктор Милен Златев
Антонио Иванов

Антонио е завършил Софийската професионална гимназия по туризъм. Участвал е на квалификаците за Bocuse d’Or - България; през 2012 се класира на второ място в категорията за най-добър млад готвач, а през 2013г. спечели приза за Готвач на България,  през 2015г. печели квалификациите за Bocuse d`Or и представя страната на европейския финал в Унгария през 2016г.. Работил е като заместник главен готвач в Lazy, PURE, Estе, а по настоящем е главен готвач в ресторант Intrigue.
Антонио Иванов
Алекс Иванчев
Алекс Иванчев

„Ще ми повярвате ли, ако кажа, че животът ми е сладък? Буквално. Моята страст и професия е сладкарството. 2013 беше щастлива за мен - станах "Сладкар на годината", дипломирах се в HRC Culinary. Сега поглеждам напред и виждам много възможности за себе си, 23-годишният влюбен в "сладоста" готвач...
Обичам когато хората опитват десертите ми - по лицата им виждам цял букет от емоции, усещания, кулинарна наслада. И това за мен е истинско признание за работата ми.
Обичам шоколада - да играя с него, да го предизвиквам. Никога не знам предварително какъв ще е финала на всеки наш флирт. И го оставям да ме изненада.
Обичам да творя, да развихря фантазията си, да се потопя в процеса на създаване и моделиране на нови шедьоври. Моето платно е масата за темпериране. Моята боя е ганажът. Имам четки и шпатули. Казвам се Алекс и това е моят свят от шоколад.“ Това казва за себе си Алек, който през 2016 година спечели трето място на кулинарните олимпийски игри в Ерфурт, Германия.


Елица Божинова


Елица Божинова е шеф сладкар – шоколатиер, част от Националния отбор на България по кулинария. Работила е в екипа на х-л Хилтън, по-късно поема ръководството над  сладкарите на сладкарници "Лъки". Едни от последните й постижения са диплома за индивидуалното й представяне в категория модерен десерт на "Krimlin Kulinary Cup" 2007 в Москва, бронзов  медал от Международен Кулинарен Фестивал 2007  Истанбул за ресторантски десерт и Истанбул 2008 диплома за миниатюра и бронзов медал за отборното и участие в дисциплината Гранд При, част е от Националния отбор, който участва на  Кулинарнта Олимпиада в Ерфурт Германия 2008 и взе 2 бронзови медала и две дипломи.  През 2010 г. отваря своето ателие за производство на шоколадови бонбони, шоколадови и захарни фигури и торти.


Елица Божинова
Шеф Ради Стамболов
Шеф Ради Стамболов

Ради Стамболов е вицепрезидент на Евро-Ток България от създаването на Организацията до ноември 2011 г. Завършил е Колеж по туризъм във Варна. Притежава доцентура по италианска кухня от Школа албегиера Ди ресторанте Ди Серамацони, Италия. Специализирал е във Виена, Австрия. По настояще е зам.-председател на българската секция на „Евро-Ток“ – асоциацията на професионалните готвачи, част от ангажиментите му като такъв са налагане на професията готвач, обучение на младите кадри, запазване на българското кулинарно наследство, навлизане на световните тенденции у нас. Паралелно притежава и управлява собствен сладкарски цех. Той работи чрез интернет продажби, обслужва големи хотели и нещото, което не е променил във времето, е високият клас на производство. Прави от класическо австрийско сладкарство до 3D торти, цели шоколадови концепции, индивидуални проекти, френски пасти.

Борислав Екзархов

Борислав Екзархов е изявен представител на сладкарската гилдия . Специализира при Вилхелм Хендел- Майстор сладкар в Хотел Шератон Виена и Кафе Централ Пале Ферстал (1996 г.), а по-късно италианска кухня в Школа албегиера Ди ресторанте Ди Серамацони, Италия (2008 г.). Борислав Екзархов е член на Евро-ток България. Започва кариерата си в хотел Шератон, София през 1991 г., където пет години по-късно заема поста Главен сладкар до 2002г.. Бил е консултант по качеството на известни вериги за хранене и. Работи като Главен сладкар във висококатегорийни хотели из цяла Европа., което му дава възможност да придобие богат опит, да срещне кулинарни експерти от цял свят и да обогати портфолиото си от кулинарни рецепти. От 2011 г. отговаря за разработването и реализирането на десертното меню на всички ресторанти от веригата Виктория.


Борислав Екзархов
Петко Костадинов
Петко Костадинов

Петко Костадинов е завършил „Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии“ и е второ поколение сладкар. Благодарение на ранното си навлизане в сферата на професионалното сладкарство, той се доказва като добър специалист. Неговото усъвършенстване започва във фирма „Змееборец“ ООД, където и в момента е демонстратор и консултант на професионалисти от сферата на сладкарството, ресторантьорсдтвото и кетъринга. Успоредно с това провежда обучения и демонстрации, обхващащи всички аспекти на сладкарството. Стремежът му е въвеждането на модерните и съвременни методи на работа, в синхрон с най-новите тенденции в бранша. Той е и създател на линията сладкарски консумативи – „Роял декор“ на „Змееборец“ ООД.

Юлия Панджерова
Юлия Панджерова

Юлия Панджерова, известна в медийното пространство като жури в предаването „Bake off“, е един от водещите учители в Софийска професионална гимназия по туризъм. Преподава по теория и практика на специалността по професия "Ресторантьор" и "Готвач". Участвала е в редица международни проекти, с акцент върху тенденциите в развитието на кулинарната индустрия. Има интереси в областта на сладкарството и европейските кухни. Работи и като водещ кулинарен инструктор в Европейска Академия за обучение и развитие. Едновременно с това участва в разработването и осъществяването на международни проекти в Италия, Франция, Швеция, Испания и Турция. Юлия Панджерова е сред избраните експерти, които разработват държавни образователни стандарти в ресторантьорството.
През 2015 година заедно с двама от своите ученици Антонио Иванов и Симеон Николов печелят квалификациите за България на най-престижното кулинарно състезание Bocuse d‘Or, известно като кулинарните Оскари.
Обича да създава авторски рецепти на основата на старата българска кухня и мечтае да завърши курс по фотография, за да снима собствените си творения. В Метро Академия Юлия Панджерова ще води курсове за сладкарство.


Веселина Славчева


Веселина Славчева казва за себе си:
"Скулптурите от плодове и зеленчуци промениха животът ми.
От 2000 година работя в сферата на приложните изкуства (рисувана коприна, брюкселска дантела и бродерия). Имам редица награди и публикации, участвам в организирането и провеждането на национални детски конкурси свързани с тези области. След завършването на пълен курс за изработка на фигури от плодове и зеленчуци в „Wandee Culinary Scool”, признато от Министерство на образованието в Банкок, Тайланд се занимавам професионално с карвинг, написах първото българско ръководство за изработване на фигури от плодове и зеленчуци."
Веселина има спечелени множество медали и призове от международни кулинарни конкурси, състезания и олимпиади.

Веселина Славчева
Йордан Дъбов

Йордан Дъбов


Йордан Дъбов е кафе експерт на световно ниво, съосновател на Асоциация на българските баристи, собственик на Първата българска пекарна за специални кафета DABOV Specialty Coffee и на My Gourmet World – компания, специализирана в дистрибуцията на висококачествени напитки.
Преди основаването на компанията си през 2008 г., живее и работи в Прага, където е F&B мениджър в италианска верига петзвездни хотели. По образование е джазов музикант. Завършва консерваторията в Прага и до сега в свободното си време обича да свири на тромпет.  
В кафе бизнеса навлиза по-сериозно през 2007 г., когато изкарва първия си курс за баристи и се явява на конкурса по дегустация на кафе в Прага, където стига до финала и се озовава на 8-мо място. От тогава интересът му към кафето е непрестанен и го води през целия му житейски път. Дипломите му и постиженията му в тази област са на световно ниво.
От 2009 г. той е лицензиран кафе-инструктор и маестро бариста 2-ро ниво. Сертифициран е от Европейската асоциация за специално кафе – SCAE (Specialty CoffeeAssociation of Europe).
Йордан Дъбов е международен съдия на шампионатите организирани от SCAE (участва в журито на Българския национален бариста шампионат 2009, 2010 и 2011 г.). Той е и  единственият лицензиран кафе инструктор от SCAE за България и Македония. Това му позволява да издава дипломи с печата на SCAE, които са признати в цял свят.
От 2013 г. е член на международното дегустаторско жури, което избира най-добрите кафета в световен мащаб в рамките на международния конкурс за специални кафета COE (Cup of Excelence). До момента е участвал като жури на конкурсите в Бразилия (2013 г.), Колумбия (2014 г.), Коста Рика (2015 г.) и Гватемала (2016 г.):
COE, Brasil Late Harvest 2012, Varginha, Minas Gerais, 21-25.01.2013
COE, Colombia 2014, Neiva, Huila, 01-06.9.2014

COE, Costa Rica 2015, San Jose
, 05-11.05.2015
COE, Guatemala 2016, Guatemala City, 16-20.05.2016
Йордан Дъбов е член на европейската асоциация за гурме кафе – SCAE (Specialty CoffeeAssociation of Europe) и ACE (Alliance for coffee excellence, организатор на международния конкурс Cup Of Excellence).


Николай Ганов


Инж. Николай Ганов
започва профeсионалната си кариера като пицар през 1992 г. в пицария „ Венеция„ която е и първата италианска пицария на пещ с дърва в България. За кратко от 1996 - 1997 г. работи в пицария „Мамма миа“ , а от 1997 г. е във верига Ресторант-Пицарии „Виктория“ като Главен технолог „ Пици и тестени изделия“, където работи и до днес. Интересите му са свързани с най-новите тенденции в производството на пици, хляб и part baked тестени изделия.Споделя, че за над 20-те си години в областта на рестораньорството е осъзнал, че винаги има нещо ново което да се види и научи в тази необятна област и с голямо желание посещава профилирани курсове и семинари в България и чужбина. Неколкократно специализира в Италия.


инж. Николай Ганов
Радостин Кирязов
Радостин Кирязов

Радостин Кирязов е завършил образованието си в Италия в “La scuola pizzaioli italiana” - най-престижното учебно заведение в Италия в сферата на производството на пица и домашно приготвен хляб. Има диплом и за Мaestro Рizzaiolo, което му дава право да преподава и  обучава пицари. Има редица награди от Световни и Европейски първенства по пица. През юли 2011 г. основава Българска Асоциация на Пицарите, а през 09.12.2011 г. организира Първия Международен Шампионат по Пица за България. През април 2012 г. е излъчен като официален съдия на Световното Първенство по Пица в Италия, Салсомаджоре. По настояще е собственик и управлява успешно своя пицария в гр. Варна.


Адриан Панталеев

Адриан Пантелеев е вице президент на БПА-Българската Пица Асоциация и член нa  Worldwide Pizza Association. Той златен медалист на Националната Кулинарна Купа-Българския нациoнален шампион по Пица – 2012, бронзов медалист на Pizza Camnpeonato- Mar Nero- 2011, златен медалист Pizza Campeonato – Mar Nero- 2012. Световна изява Salso Magore- Италия ; дипломант на Federazzione italiana pizaioli nel Mondo. Понастоящем Адриан е член на журито на Национална Купа на България.
Адриан Пантелеев
Светлозар Георгиев

Светлозар Георгиев


Кариерата му стартира във френския ресторант „Ротисария“.
След което специализира във Франция и Швейцария, където трупа познания и опит в модерната и актуалната през последните години молекулярна  кухня.
През годините се представя успешно на множество състезания, изложения и кулинарни демонстрации.Голяма част от професионализма си придобива на петзвезден круизен кораб. Светлозар продължава да усъвършенства своите знания и умения за европейската и световна модерна кухня.Шеф Георги Ерменков

Шеф Ерменков специализира и работи във Франция при Филип Харди в ресторант Маскаре /с две звезди на Мишлен/. В България специализира при Карлос Маскаре – готвач на Френското посолство. Работи в редица ресторанти с доказани имена. Познавате го и от малкия екран. През 2011-2012 е бил и главен готвач на МЕТРО Академия. В момента е готвач-консултант във верига ресторанти „Виктория“. Шеф Ерменков е готов да обмени опит и идеи с колегите от бранша, стремящи се към развитие и придобиване на нови знания и умения.Шеф Георги Ерменков
Николай Илиев
Николай Илиев

Опитът му в професионалната кулинария е 15 години. Тръгва от най-ниското ниво в кухнята, от столове през малки и големи ресторанти, за да достигне най-високото стъпало в кулинарията: главен готвач в 5-звезден ресторант. Обожава да приготвя всякакви супи, сосове, месни или безмесни ястия. Не харесва ястия, в които не може да импровизира или да поправи някоя грешка на момента. Във връзка с това десертите са неговата слабост в прекия и преносен смисъл на думата. Обича сладките и тестените ястия, но работата с брашно и точни мерки не е сред предпочитаните му техники. Споделя, че стихията му са вкусните ястия и грубоватата, непретенциозна визия, която днес e модерно да наричаме „rustic”. Престоя и работата му в Обединените Арабски Емирства му дава познания в местната кухня. В последствие се увлича от Италианската кухня - простотата и непретенциозността в нея я превръщат в другата му любов като контрапункт на екзотичния му опит. През изминалата 2016г. имаше възможността да разгърне потенциала си и да натрупа опит в Англия.


Дико Томчев

Дико
разбира едва на 14 годишна възраст, че кулинарията е неговата страст, а на 17 вече е помощник готвач в известен столичен италиански ресторант, където след време е и главен готвач.
Работи в няколко ресторанта в София, след което заминава на работа за най-голямата компания за пасажерски круизи. С тях той обикаля и света на кулинарията, като има възможност да опита най-различни екзотични кухни, при това в техния оригинален вид - приготвени от майстор готвачи тайландци, индийци, ямайци.
Бил е главен готвач в гурме ресторанти и бутикови хотели, специализирал е в Италия и е консултант в кулинарно списание, от където започва да обръща и по-сериозно внимание на презентацията на ястията, които приготвя.
Предпочитаната от него кухня е италианската или по-скоро средиземноморската,  както и азиатската. Работи усилено, за да усъвършенства уменията си в сферата на сладките изкушения и хлебни изделия.


Дико Томчев