Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Панаир на лука и картофа

Заповядайте на „Панаир на лука и картофа“ в МЕТРО до 18 ноември и се възползвайте от специалните цени на различните сортове лук и картоф.


Видове картофи

Бейби Джази - Холандия

Бейби Джази - Холандия
Бейби Джази картофките изискват минимално време за варене или задушаване, като тяхната обвивка запазва целостта си. При печене на високи температури те  запазват приятно сладкия си вкус и отличната си текстура.

Бейби Чери - Франция

Бейби Чери - Франция
Бейби Чери картофките са обвити с гладка розова люспа. Сърцевината се характеризира с висока плътност, като уникалността идва от това, че на вкус наподобява кестен.

Бейби Амандин - Франция

Бейби Амандин - Франция
Бейби Амандин са изключително елегантни малки картофки. На вид са светло-жълти, без забележки по кожата и с правилна елипсовидна форма. Характеризират се с маслен вкус и перфектна, вкусна и пухкава текстура. При готвене месото остава твърдо, а кожицата е толкова деликатна, че може да се консумирана без проблем.

Бейби Франселин - Франция

Бейби Франселин - Франция
Бейби Франселин картофките са брашнен сорт с гладка кожа и жълта месеста част. Идеални са за добавка към салати, както и към ястия изискващи дълго време за готвене.

35% от световното производство на картофи се превръща в полуфабрикат за пържени картофи, 28% се консумират пресни, а 13% се изяждат на чипс.

Огретен с картофи и сирене грюер

Вижте рецептата тук

Видове лук

Жълт лук - Холандия

Жълт лук - Холандия
Обикновеният лук, още познат като лук Кромид, е все още най-често срещан сред потребителите. Характеризира се със здрава, бяла месеста част.


Червен лук - Холандия

Филе от лаврак с кожата
Червеният лук има дебела, тъмночервена, почти лилава обвивка, която е малко по-тънка от тази на жълтия лук. Разрязан има червено-бял цвят, което го прави идеален за всякакъв тип декорации. С леко пикантния си вкус, червеният лук се съчетава перфектно с дивечово месо, задушени ястия или барбекю.

Бял лук - Холандия

Бял лук - Холандия
Белият лук има по-лют и пикантен вкус от другите видове лук. Той се използва предимно при варене и пържене, пасва перфектно на сосове, салати и пици. За разлика от обикновения кромид лук , белият не губи толкова бързо визуалните си и вкусови качества, когато се готви или е нарязан отдавна. Ето защо не е изненадващо, че топ готвачите го търсят и предпочитат за модерните ресторанти и хотели.  

Сладък лук - Холандия

 Сладък лук - Холандия
Този вид лук е не само вкусен, но не причинява сълзене на очите при белене и рязане. Характеризира се със сладко-мек вкус. Сладкият лук е хрупкав като ябълка и лесно смилаем – черти, които го правят високо ценен от клиентите. Мекият му вкус пасва по-добре на хора, които не са любители на горчивото и пикантното. Заради ненатрапчивия си вкус и хрупкавите рингове, този вид лук се използва като съставка във всякакви видове салати.
Съвет: Ако имате нужда само от половин глава лук, използвайте горната половина. Половинката с корена ще се запази за по-дълго време свежа в хладилника.

Френска лучена супа със сирене

Вижте рецептата тук