Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Пуешко месо за ценители

Пуешко месо за ценители


История

Тази огромна, нелетяща и опитомена птица от семейство Фазанови е популярна в Европа, но най-вече в Северна Америка.

Характерни за Северна и Южна Америка, дивата пуйка е величествена, бързо бягаща птица, предизвикваща повече интерес за ловците, отколкото за месарите. Тя е опитоменa около 10 г пр.Хр.-10 г сл.Хр. от ацтеките (днешно Мексико), които ядели месото ѝ и използвали перата за декоративни цели, както и за направата на стрели. Историята разказва, че ацтеките организирали фестивали на пуйката  на всеки 200 дни, а на техните пазари се търгували около 900 - 1000 птици дневно. Кралските пиршества на маите включвали пуешко, увито в царевични питки. Когато конквистадорите пристигат в Северна и Южна Америка пуйката се превърнала в основното месо на маите, ацтеките, инките и други местни народи. И Кортес и Колумб опитали печено пуешко месо, и установили, че е достатъчно вкусно, за да отнесат няколко пуйки в Испания. Скоро пуйката станала  популярна сред европейската аристокрация, заради по-крехкото си месо. До този момент благородниците се гощавали с пауни и фазани, които имали доста жилава плът. От Испания пуйката се разпространява във Франция и Италия . Хенри VIII е първият английски крал опитал пуешко, но Едуард VII въвел традицията да се сервира пуйка на Коледа. Пуешкото е деликатес чак до 50-те години на миналия век, след което става по-достъпно и всеки в Европа е можел да си го позволи. Въпреки това днешните европейци все още консумират много по-малко пуешко в сравнение със Северноамериканците.

 

Пуешко месо за ценители

Пуешко месо

Консумирането на пуешко месо, с високо съдържание на протеини, увеличава чувството за ситост и осигурява поддържане на чиста мускулна маса. То е в една категория с яйцата и рибата. Около 70% от пуешкото месо е бяло и 30% - червено.
Пуешкото филе съдържа по-малко мазнини и калории, отколкото другите части на пуйката. То е изключително полезно за фигурата и за активно занимаващите се с фитнес.
Пуешкото е богато на минерала селен, който предотвратява стреса, помага на щитовидната жлеза и е мощен антиоксидант със силно антивъзпалително и антиканцерогенно действие.
С пуешкото се приема голяма част от необходимата дневна доза от витамин В3 или ниацин, който играе съществена роля в обработката на мазнини в организма, както и от препоръчителния прием на B6 - витамин, който помага да се поддържа стабилно нивото на кръвната захар.


Пуешкото месо се комбинира много добре със зеленчуци, картофи и ориз. Може да се пече и задушава, но изисква по-дълга термична обработка. Тъй като пуешкото месо е малко по-сухо от останалите се препоръчва да бъде приготвено със сос. Пуешките пържоли се комбинират добре с бира и гъби, с боровинков сос, както и с гъби и сметана.

Любопитни факти

  • На изток от Мала Азия пуйката никога не става любима храна, макар цели стада да са се разхождали по улиците на градовете.
  • Днес по света се развъждат 43 различни породи.
  • Средното тегло на една коледна пуйка е около 5.5 кг. Всяка година се изяждат около 22 милиона пуйки по Коледа, а в САЩ – около 46 милиона по случай Деня на благодарността.
  • Израел е най-големият консуматор на пуешко в света  - 13 кг на глава от населението годишно. В Обединеното Кралство, например, тази цифра е едва 4,8 кг.