Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Вина от Гърция и Турция

Вина от Гърция и Турция
SABANIS АСИРТИКО

от 18 април до 15 май 2019 г.
SABANIS
АСИРТИКО

Гърция
МЕ = 1 бр. x 0.75 л.  
16.99 лв. с ДДС


Вид: бяло, сухо

Категория: Защитен географски произход от Централна Гърция

Регион: Гроздето се бере ръчно от лозови масиви с малък добив, които се намират в югоизточната част полупланинския район на Ст. Йоан Авлида
Сорт: 100% сорт Асиртико

Гроздобер: средата на август

Начин на производство: Контакт с люспите за шест часа, налагяне на ширата до 0,2 бара. Отлежава два месеца преди бутилиране.

Характеристики:

Цвят: Чист златист цвят

Нос: силни ароматни характеристики на зрели цитрусови плодове, мускус, плодове с костилки като праскови, които се балансират от освежаващата киселинност на този много динамичен гръцки сорт.

Вкус: сух, висока киселинност, средно алкохолен, завършено тяло. Сортът има минерален и петролен характер.

Подходящи храни: Чудесно се комбинира с морска храна и риба

Насладете му се охладено до 10-12 Cо.


SABANIS ЛИМНИОНА
от 18 април до 15 май 2019 г.
SABANIS
ЛИМНИОНА

Гърция
МЕ = 1 бр. x 0.75 л.  
17.99 лв. с ДДС

Регион: Масивите са на 250 м надморска височина и се прилага  контрол на добива, което допринася допълнително за качеството на плода. Почвите са с добър дренаж въпреки високото и съдържание на глина.

Гроздобер: Гроздето за това вино се бере ръчно в малки касетки и се транспортира при температурен режим.

Начин на производство: Винификацията е класическа с ферментация при 25 Co и екстракция в продължение на 25 дни. Следва малолактична ферментация в дъбови бъчви и шест месечно отлежаване.

Цвят: Цветът е жив, рубинен с игриви виолетови оттенъци.

Нос: На нос виното е експресивно и младо с изразени нюанси на ягода и череша и загатнати подправки.

Вкус: Вкусът изненадва с меки танини и много добре интегрирани киселинност и алкохолно съдържание.

Препоръчителна температура на сервиране на виното – 18 Co. Подходящо както за червени меса, така и за компания на сирена, плодове и ядки.


SABANIS МАЛАГУЦИЯ
от 18 април до 15 май 2019 г.
SABANIS
МАЛАГУЦИЯ

Гърция
МЕ = 1 бр. x 0.75 л.  
19.99 лв. с ДДС

Вид: бяло, сухо

Категория: Защитен географски произход от Централна Гърция

Регион: Лозови масиви от полупланинския район на Св. Йоан Авлида

Сорт: 100% сорт Малагузя

Гроздобер: средата на Август

Начин на производство: Студена мацерация за шест часа, подбор на специални маи, в цистерни от неръждаема стомана. Отлежава два месеца преди бутилиране.

Характеристики:

Цвят: Чист златисто жълт цвят със зеленикави оттенъци

Нос: силни и чисти плодови аромати със свежи нотки на праскова и ананас, зрели цитруси, цветни аромати на бели цветя, рози, теменужки и дискретен билков аромат на мента.

Вкус: сух, задоволяваща киселинност, средно алкохолен, завършено тяло с изразителен интензивен аромат на лимон, ананас и плодове с костилки и дълъг послевкус.

Подходящи храни: Чудесно се комбинира с морска храна, риба на скара, спагети, тежки и силни сирена, както и салати.

Насладете му се охладено до 10-12 Cо.


SABANIS СОВИНЬОН БЛАН
от 18 април до 15 май 2019 г.
SABANIS
СОВИНЬОН БЛАН

Гърция
МЕ = 1 бр. x 0.75 л.
16.99 лв. с ДДС

СОВИНЬОН БЛАН

Вид: бяло, сухо

Категория: Защитен географски произход от Централна Гърция

Регион: Гроздето се бере ръчно от лозови масиви с малък добив, които се намират в югоизточната част полупланинския район на Св. Йоан Авлида

Сорт: 100% сорт Совиньон Блан

Гроздобер: края на август

Начин на производство: студена мацерация за шест часа, налагяне на ширата до 0,2 бара. Отлежава два месеца преди бутилиране.

Характеристики:

Цвят: Чист тревисто зелен

Нос: прекрасни летни аромати на зелени плодове, цитруси и маракуя, зелен пипер, лайка и орлови нокти.

Вкус: сух, висока киселинност, средно алкохолен, леко тяло, зелени плодове, зелена ябълка, грейпфрут, маракуя, зелена чушка и аспержи, леки нотки на мокри камъни.

Подходящи храни: Чудесно се комбинира с морска храна, мазна риба, бели меса и леки бели сосове.

Насладете му се охладено до 10-12 Cо.

Награди:

Concours Mondial Bruxelles ( Gold)
Decanter world Wine Awards (Recommended)
Challenge International Du Vin (Argent)
Vinalies Internationales (Silver)
Oinothiki (Silver)САБАНИС ЕСТЕЙТ

Регион

В сърцето на известния винопроизводителен район Авлида се намира големият частен лозов масив със селектирани местни и чуждестранни сортове грозде на съвременната винарска къща на семейство Сабанис.
Имотът на тази модерна винарска къща е на 15 км от град Халкис и е много близо до Атина, столицата на Гърция.
Авлида става известна още в миналото, когато от нейното пристанище тръгват към Троя гръцките военни сили.

Тероар

Идеалният почвен състав, допълнен с отличния микроклимат на региона, категорично определят решението на собствениците за производство на автентични гръцки вина от най-високо качество.
Климатът на региона е средиземноморски и се характеризира със студена зима, прохладно лято и дълга, суха есен.
Лозята на винарната са полупланински, охлаждани от бриза на южно Егейско море и се разпростират на 280 акра площ.

Винарска къща

Това изключително съоръжение за производство е създадено по специален проект и дизайн, който позволява гроздето да бъде обработено веднага след като се набере, с плавна и равномерна циркулация на ширата, почти без налягане. Винарната е оборудвана с всички най-съвременни съоръжения за производство на висококачествени вина: пневматични преси, специални цистерни за пред ферментация и мацерация (контакт с люспите на гроздето) за белите вина, двустенни стоманени цистерни за ферментация на бели вина и червени вина с автоматична охлаждаща система, както и бутилираща линия с постоянно налягане.

След като се произведе, виното отлежава във френски дъбови бъчви.

Неотдавна, като част от модерната винарна, бе построена и допълнителна сграда, разположена на 3500 м2, за бутилиране и етикетиране на готовата продукция, където се съхранява в идеални условия преди да се реализира на пазара.

Символ на надежда, както и на търговската марка на семейната винарска изба, е малката църква Свети Йоанис, която се издига грациозно на входа на имота и допринася с присъствието си за гладкото протичане на всеки процес в производството на вино.МЕСТНИТЕ СОРТОВЕ НА АНАДОЛА

Шест са местните сортове, които са добре познати и обичани в цяла Турция. Това са Боазкере, Окюзгьозю, Каледжик карасъ, Нариндже, Емир и Борнова мискети.

Винарна Кайра е една от най старите съществуващи и сега винарни в Турция. Дълги години съществува под шапката на монополиста в производството на алкохол в Турция - ТЕКЕЛ. Отскоро успява да премине към Европейски настроените Мей Ички Холдинг - производител на Иени ракъ.

Производствените мощности на Кайра са разделени в две винарни. Винификации протичат в Серкьой на брега на Мраморно море, Тракийски регион европейска част на Турция и в Елазиг – Източна Анадола, близо до лозята с насаждения на Окюзгозу и Боазкере.

От няколко години към екипа се присъединява Даниел О’Донъл, уайнмейкър от Калифорния, за да консултира и помага за адаптирането на специфичните турски сортове към световния винен вкус.

 

KAYRA
от 18 април до 15 май 2019 г.
KAYRA

Каледжик Карасъ Розе
Турция
МЕ = 1 бр. x 0.75 л.  
15.49 лв. с ДДС

Местен сорт с уникален вкус и аромат.

Гроздето: Произхожда от района на Каледжик, близо до Анкара, столицата на Турция. Сортът се засажда широко из целия Анадол и егейското крайбрежие на Турция. Гроздето е с дебела ципа, със синьо-черно обло зърно.

Характер на виното: Вината са плодови, приятни за консумация с бледорубинен цвят, средно тяло, меки танини и високи киселини. Могат да се сравнят с по-млад пино ноар. Гроздето се чувства по-добре в хладен климат и съответно дава плодови и елегантни вина.

Ароматни характеристики: Типични са ароматите на череши, ягоди, малини и червени боровинки.

Подходяща храна: Както червени, така и бели меса с доматени сосове, паста, пица и млади, средно твърди сирена.

 Каледжик Карасъ Розе

KAYRA НАРИНДЖЕ
от 18 април до 15 май 2019 г.
KAYRA
НАРИНДЖЕ

Турция
МЕ = 1 бр. x 0.75 л.  
13.99 лв. с ДДС

Сортът, който носи името “деликатност”.

Гроздето: Произходжа от провинцията Токат, сортът расте из Анадолското плато, по южните склонове на планините, обърнати към Черно море.

Характер на виното: Нариндже дава богати, заоблени, “кремообразни” и елегантни вина. Заради своята балансирана киселинност те са много подходящи за отлежаване и с времето придобиват богат и комплексен ароматен букет.

Ароматни характеристики: Деликатни цветисти и плодови нотки.

Подходяща храна: Риба на скара или на пара, пикантно пилешко, салати или топли предястия с патладжани.

Offer5-Wine-Narince-460x300

KAYRA ОКЮЗГЬОЗЮ
от 18 април до 15 май 2019 г.
KAYRA
ОКЮЗГЬОЗЮ

Турция
МЕ = 1 бр. x 0.75 л.  
17.49 лв. с ДДС

Изгряващата звезда на Анадола

Гроздето: Един от най-важните винени сортове за анадолското земеделие. Това е трапезно грозде с големи зърна, което се чувства добре в умерения континентален климат върху песъчливите и каменисти почви на регионите Елязиг и Малатия в Източен Анадол.

Характер на виното: Подходящо е за отлежаване в дъбови бъчви, от него се произвеждат елегантни и балансирани вина с наситен тъмнорубинен цвят, щедри откъм киселини, средни до плътни като структура, с кадифени танини и много добра дължина. Също така има потенциал за отлежаване в бутилка.

Ароматни характеристики: Типични за сорта са нотките на черни череши, малини, вишни, нар, червени боровинки, черница и евкалипт.

Подходяща храна: Месни блюда с горски гъби и сметанови сосове, яхнии, печени и сурово сушени колбаси, отлежали сирена или скара.


KAYRA ОКЮЗГЬОЗЮ

Боазкере

Уникален вкусов аромат, разпознаваем от първата глътка.

Гроздето: Един от най-важните сортове за Анадола, Боазкере е със средни по големина зърна с дебела ципа. Отглежда се в Диарбакър и района на Елязиг.

Характер на виното: Вината са тъмнорубинено червени, добре структурирани, с плътно тяло, високи киселини и стегнати танини. Могат да отлежават добре в дъбова бъчва и стареят отлично в годините.

Ароматни характеристики: Ясно изразени аромати на черни череши, малини, черни боровинки и черница, смокини, черни маслини, черен пипер, карамфил, мента и евкалипт, с отлежаването – землисти нотки и акценти на месо.

Подходяща храна: Отлична компания за ястия с червени меса и пикантни сосове, дивечово месо и пикантни, силни, отлежали сирена.


Емир

Легендарният бял сорт на Кападокия.

Гроздето: Емир е местен бял сорт от района на Кападокия.

Характер на виното: От него се произвеждат живи, сухи бели вина с високи киселини и минерален характер на аромата, който отразява вулканичните почви в региона.

Ароматни характеристики: Минерали, пъпеш, круша, жълта ябълка, бор и евкалипт са отличителните аромати на вината от този сорт.

Подходяща храна: Миди и ракообразни, риба на скара и на пара, паста с бели сосове и твърди жълти сирена.


Борнова мискети

Световноизвестният мускат от егейското крайбрежие на Анадола.

Гроздето: Един от най-старите сортове в Анадола е Борнова мискети, който произхожда от района около Измир и е познат в света като мускат. Гроздът е със средни размери, зърната при пълна зрялост имат лек розовеникав оттенък на ципата.

Характер на виното: От него се произвеждат доста ароматни, леки и живи вина, приятни и лесни за консумация. Могат да са както сухи, така и съблазнително сладки с нежни златисти цветове.

Ароматни характеристики: Ароматите на Борнова мискети напомнят цветовете на орлови нокти, босилек, роза, мента, мед, бергамот, лимонов крем и портокалов цвят, лайка и маргаритки, грейпфрут и пъпеш.

Подходяща храна: Сухият мускат е отличен просто като аперитив. Освен това е отлична компания за сирена, но не такива, които да превземат аромата на виното, леки предястия и ордьоври с морски дарове, както и със салати. Сладкият мускат си отива с десерти на основата на карамел или сирене, десерти с дюли, сирена като чедър, меки отлежали или сини сирена.