Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Винен фест в МЕТРО

Участвайте във винена дегустация и спечелете награда“

Елате от 24-ти до 26-ти ноември в магазини МЕТРО и опитайте вино от целия свят и България. Как да комбинирате с храни и да създадете неповторимо изживяване ще разберете на нашия Винен фест 24-26.11.17!

Ще можете да опитате още вина от нашите партньори Меди Вали, Орбелия, Уайнбокс, Катаржина, Бибендум, Красийдо, Авенди, Вини Сливен, Пауър брандс, Домейн Менада, Мидалидаре, ВИ Брестовица. Подробна информация относно дегустациите, участващите изби и часовете на провеждане, ще получите на място в магазините.

При нашия винен сектор във всички магазини, с изключение на складова база Банско и Слънчев бряг и магазин МЕТРО Плевен, ще можете да се насладите на така наречената „сляпа дегустация“ – да опитате 3 страхотни вина, подбрани от нашите сомелиери, като разчитате единствено на сетивата си! Всеки, който се включи в тази дегустация и попълни кратка анкетна карта, участва за СПЕЦИАЛНА НАГРАДА – селекция от 6 страхотни бутилки вино, които нашите сомелиери препоръчват. За всеки от участващите магазини е предвидена по една награда.

Ето и повече информация за 6-те страхотни вина, които нашите сомелиери са подбрали като награда!

 

Грюнер Велтлинер

Грюнер Велтлинер

 

Грюнер Велтлинер е флагманът на Австрийската винена индустрия. Сортът е популярен предимно в два основни стила: единият свеж с преобладаващи тонове на цитрус (предимно лимон и грейпфрут) и, разбира се, с характерните пиперливи нотки. Обикновено вината в този стил се бутилират със съвсем фина газировка, която подчертава свежестта и аромата на виното (такъв е и примерът със Грюнер Велтлинер Вом Хаус от Фафл). Обикновено тези вина се консумират млади и идват от Вайнвертел. Другият стил е характерен за класическите региони Вахау, Кремщал и Камптал, които са и по-топли. Тук вината от Грюнер Велтлинер са доста по-комплексни, с по-плътно тяло и потенциал за развитие . Някои от тях отлежават в барици и развиват медни тонове, примесени с характерният бял пипер, тропически плодове и мармаладни нюанси – подкрепени с плътен златист цвят.

Комбинирайте Грюнер Велтлинер Вом Хаус от Фафл с пъстърва с филирани бадеми и киноа с лимон и магданоз, свежо сирене или просто с весела компания.

Менсия

 

Менсия е червен винен сорт грозде, за чийто произход се води спор, тъй като съвременните ампелографски методи доказват, че не е роднина на Каберне Фран (както се е смятало до скоро), а е по-сходен с португалския сорт от Дао – Жаен. Въпреки това най-известен с производството на сортови вина от сорта е испанският регион - Биерзо. В миналото вината от Менсия са били леки, но стипчиви и са се използвали за купажиране. В наши дни контролът на добива, отглеждането на стари лози върху подходящи почви и използването на нов Американски дъб при отлежаването, дават коренно различни резултати и насочват вниманието на виноценителите върху сортови вина от Менсия, които са изключително качествени и със супер цена. Такъв е и случаят с Менсия, Састерико Биерзо.  Тъмен червен цвят с пурпурни оттенъци, добра киселинност и танинови нива в средния спектър, омекотени от отлежаването в нови барици от Американски дъб. Алкохолът се интегрира добре и не доминира в усещането за зрели черни плодове с пикантни нотки на розмарин и мента във финала. Комбинирайте с патица с песто от орехи и ароматизиран зехтин или с печен свински врат със средиземноморски подправки и леко карамелизирани лучени кръгчета.

Sestercio
Иршай Оливер, Шардоне

Иршай Оливер

 

Иршай Оливер е ранно зреещ, бял и изключително ароматен Унгарски сорт грозде. Създаден  е през 30-те години на миналия век при кръстосването на други два местни сорта (Пожони и Чабска Перла). В началото е използван предимно като десертен сорт, но ароматната му същност е предизвикала местните винопроизводители да експериментират с винификация на сортови вина от Иршай Оливер. Резултатите могат да се видят и в наши дни. Сортовите вина от Иршай Оливер са предпочитаната напитка от любителите на ароматни вина с профил, сходен на тези от Мускат, Траминер и Виорика. Естествено ниската киселинност на сорта го прави неподходящ за отлежаване, но младите вина са изключително пивки и приятни както в летните жеги, така и в студените зимни нощи с пикантни Азиатски храни, ястия без месо - богати на подправки, риба с чили или пилешко в сладко-кисел сос.

Комокшай, е фамилия експериментираща със сорта още от създаването му. Опитайте премиум селекцията Иршай Оливер на супер цена в МЕТРО.

Цвайгелт

 

Цвайгелт е червен винен сорт грозде, получен от кръстосването на два малко познати у нас сорта гозде: Сан Лоран и Блауфранкиш. Родината на Цвайгелт е Австрия и най-добрите сортови вина се получават в Бургенланд. Австрийските технолози (а и не само) обичат да експериментират със сорта, като го използват за допълнение към класически Бордо купажи. Със своя тъмен цвят, харектерен нос с преобладаващи черни череши, малина и синя слива, меки танини и добра киселинност – Цвайгелт наистина има какво да добави в една класика, като направи комплексността на виното доста по-многослойна. Най-добрите вина от Цвайгелт могат да отлежават с десетилетия, развивайки невероятни вкусово-ароматни симфонии. Освен за сухи вина, сортът се използва и за сладки версии - обикновено Строу уайн (вина, направени от предварително сушени зърна грозде) или Айс уайн (Ледено вино).

Може да се насладите на Цвайгелт Вом Хаус, Фафл, с печени наденички с горчица, роле с бекон, сушена кайсия и медено-горчичен сос или с меки до средно зрели сирена.

Цвайгелт
Долчето Д'Алба

Долчето д‘ АлбаДолчето е винен сорт грозде от Пиемонт, Италия. Обикновено регионът се свързва със сериозните Бароло и Барбареско от сорта Небиоло или с Барбера.
Долчето д'Алба Медаина е най-лесно разбираемото вино от всички останали вина на региона, що се отнася до комбинирането му с храна. Виното радва очите с плътен рубинен цвят с леки виолетови оттенъци. Традиционно ниската киселинност на сорта не предполага дълго отлежаване на вината от Долчето и единствено високите танинови нива позволяват стареене в бутилката не повече от 3-4 години. Насладете се на Долчето с паста Карбонара, Карпачо от кралска сьомга или нахут със спанак.

ВелшризлингБял винен сорт грозде, за чийто произход има няколко теории, но последната е, че води началото си от Шампан, Франция, откъдето бива пренесен в Северна Италия (един от синонимите на сорта е Италиански Ризлинг) и оттам в Австро-Унгарската империя. В наши дни точно Австрия и Унгария са най-големи производители на сортови вина от Велшризлинг. Освен в името си, Велшризлингът няма нищо общо със сорта Ризлинг, а по-скоро произхожда от кръстосването на сорта Елблинг с друг непознат/неизвестен винен сорт грозде.

Сортът се отличава с добра киселинност и плодов букет с преобладаващи тонове на цитрус, круша и ябълка. Неслучайно може да откриете вина от Велшризлинг във всякакъв стил и ценови клас, започвайки от пенливи вина, преминавайки през леки, ароматни и плодови вина за всекидневна употреба, „расови екземпляри“ с дъбово отлежаване и комплексна структура и достигайки до изключително качествени десертни вина TBA (ТрокенБеренАушлезе).

Комбинира се добре с леки риби (пъстърва), скариди, меки сирена (бри, камембер, свежо козе сирене), суфле от броколи, аспержи с поширано яйце, бекон и сос Холандез.

Италиански ризлинг