Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Българските стартап компании са на 5-то място по брой подадени кандидатури за Techstars METRO Accelerator

Techstars METRO Accelerator

  • Стотици стартап компании от 20 държави кандидатстваха с дигитални решения за ХоРеКа бизнеса
  • Нов блог blog.techstarsmetro.com и електронен бюлетин представят актуална информация от Techstars METRO Accelerator


България заема 5 място с 6% от всички апликации, получени по програмата на Тechstars METRO Accelerator до 6 август – крайният срок за кандидатстване с проекти за дигитални приложения в подкрепа на ХоРеКа сектора в Берлин.  Стартап компании от 20 страни изпратиха няколко стотин предложения за  акселератора на Тechstars и METRO. Жури от 20 експерти на МЕТРО и неговите партньори от Techstars и R/GA започва финалната пресявка, която ще определи 10-те компании, които от 12 октомври ще продължат своята работа по 3 месечната програма, за да предложат дигиталните си разработки на клиентите на МЕТРО Кеш енд Кери – независими предприемачи от хотелиерския, ресторантьорски и кетъринг бизнеса. Финалният резултат от тяхната работа ще бъде представен пред потенциални инвеститори през януари 2016 година в Берлин.

“Дигиталната трансформация вече навлиза във всички аспекти на живота и бизнеса. С помощта на дигиталните иноватори ние искаме да помогнем за успеха на нашите клиенти от ХоРеКа сектора.“, казва Олаф Кох, председател на Управителния съвет на METRO AG, описвайки целите на МЕТРО акселератора. „Забелязахме, че нашите клиенти използват дигитални приложения в много ограничен обхват – или защото няма подходящи технологични решения за тях или защото те не ги познават. С Акселератора ние искаме да им предложим добавена стойност, за да бъдат много по-успешни в своя бизнес.“

Основният дял от постъпилите няколкостотин стартап предложения идват от Европа – около 15% са от Германия, 10% от Италия, по 7% от Великобритания, Франция и Испания, 6% от България, 5% от Чехия. САЩ присъстват с 11% от всички апликации, а с по 2% са държави като Канада, Индия, Австралия и Израел. С по 2% са още Турция, Австрия, Португалия Румъния и Украйна.  „Дори от пръв поглед виждаме наистина обещаващи решения и компании.“, казва Александър Зумдиек, изпълнителен директор на Techstars METRO Accelerator. От значение обаче е не само индивидуалната идея. Това, което екипът на акселератора определя като много важно, са хората зад нея. „Колкото и да е добра идеята на един стартап, ако екипът не е сработен, ако не подкрепя докрай бизнес идеята си, то дългосрочното развитие на компанията е под въпрос. Това е като във  футбола – отборът е истинската звезда.“, обобщава Зумдиек.

Експерти от 20 членното жури ще определят 10-те стартапи финалисти от големия брой получени предложения. „Предстои да разгледаме и оценим  кандидатствалите стартапи по критерии като опит и възможности на  екипа, пазарна среда, развитие на компанията и приложимост на бизнес идеята.“, казва Роб Джонсън, изпълнителен директор на акелератора от страна на Techstars.

Специален блог представя най-актуалното и предлага възможност да се проследи работата на Techstars METRO Accelerator екипа по време на фазата за селекция. Блогът е на разположение на blog.techstarsmetro.com. В допълнение електронен информационен бюлетин ще осигурява на читателите информация и новини от Techstars METRO Accelerator.

Контакт:


Людмил Каравасилев

Teл.: +359 887 822 551,

E-mail: lyudmil.karavasilev@metro.bg


Людмил Каравасилев

Ръководител отдел „Корпоративни комуникации“