Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Месо от източнобалканска свиня и куртовски домат стават част от асортимента на МЕТРО

Прясно месо от източнобалканска свиня
  • Тези и още 10 други земеделски продукти ще получат подкрепата на компанията за защита по европейските програми за качество, както и възможност за пазарна реализация през 2017 г.
  • Уникалното месо е на щандовете на компанията в София и Пловдив в седмицата преди коледните празници

Прясно месо от уникалната българска порода източнобалканска свиня е вече в магазините на МЕТРО България в София и Пловдив. Компанията цели да създаде успешен бизнесмодел, който едновременно да подкрепя местните производители, да защитава автентичните български вкусове и да предлага уникални продукти на ресторантьори, готвачи, хотелиери и търговци – основните клиентски групи на компанията.

В началото на май МЕТРО България ще предложи свой асортимент от 130 вида български плодове и зеленчуци. Продукти като куртовския розов домат ще заемат основно място в 11-те магазина на МЕТРО в страната. Това ще са основните бази, в които локалните производители от региона ще доставят директно свежите си продукти. Компанията ще осигури пълна научна и развойна подкрепа на производителите и активно ще обучава служителите в зеленчуковите си отдели, за да предлагат уникалната продукция, развита на базата на автентични семена , стана ясно по време на пресконференция, посветена на стартиралата процедура за защита в ЕС на прясното месо от източнобалканска свиня и куртовски розов домат. Първият продукт е по схемата за защитено наименование на произход, а вторият - за защитено географско указание. МЕТРО благодари на "Слоу фуд България" и евродепутатът Момчил Неков, които първи отвориха вратата на уникалните български продукти към магазините на компанията и Европа. МЕТРО България ще финансира лабораторните тестове за поне 10 български земеделски продукта през 2017 година от вече идентифицираните 30 в кампанията „Да защитим българския вкус“ на евродепутат Неков и Слоу Фуд.

Радостина Донева, шеф на Асоциацията за развъждане и съхранение на източнобалканската свиня сподели, че 59 стопани отглеждат свине от тази порода у нас. Заедно с кръстоските бройката на животните е около 8000. Те се отглеждат в 12 общини в източна Стара планина, Странджа и Сакар. Броят на прасетата, от които преди години се е произвеждала смядовската луканка, е паднал драстично от 1975 година насам, когато отглежданите животни са достигали 50 000 броя.

Регистрацията на розовия куртовски домат по европейските схеми за качество бе представен от секретаря на читалище "Любен Каравелов 1897" в Куртово Конаре Емилия Шушарова, която разказа за уникалния произход на продукта, датиращ от времето на царете Фердинанд и Борис Трети.

Контакт:


Людмил Каравасилев

Teл.: +359 887 822 551,

E-mail: lyudmil.karavasilev@metro.bg


Людмил Каравасилев

Ръководител отдел „Корпоративни комуникации“ 
ГАЛЕРИЯ