Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

МЕТРО подкрепи проекта “Споделена зеленчукова градина 1” на „Горичка“

МЕТРО подкрепи проекта “Споделена зеленчукова градина 1” на „Горичка“
  • Целта на “Горичка” е да покаже модел, чрез който може да бъде създадена мрежа от градски земеделски градини.
  • Визията на МЕТРО за градовете през 2050 година е в тях да има много споделени зеленчукови градини.

 

Споделена зеленчукова градина 1 беше представена в София. Тя е демонстрационна и целта е опитът от нея да бъде използван от всички желаещи да се занимават с градско земеделие. 

Градината е създадена от “Горичка” с помощта на партньори и съмишленици. В нея има 20 парцела по 8 кв.м, като всеки от тях се обработва от отделен човек или семейство, но всички заедно решават общите въпроси, споделят вода, инструменти и опит. Така се създават и нови общности от съмишленици, които освен за по-добра храна, работят и за по-добряване на градската среда, казаха инициаторите при представянето.

На събитието присъстваха Никола Мобек, аташе по въпросите на институционалното и техническо сътрудничество на Посолство на Франция в България, Лорита Радева, председател на комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичен общински съвет, Димитър Дилчев, кмет на район Студентски и други представители на общинската администрация, партньорите и съмишленици, подпомогнали проекта. 

"Искаме това да бъде само началото на създаването на цяла мрежа от споделени зеленчукови градини в София. Надяваме се, че Столична община ще поеме по-активна роля занапред като предостави на гражданите подходящи терени за споделени зеленчукови градини", каза Магдалена Малеева.

Георги Гърневски, ръководител „Закупуване на храни“ в МЕТРО България, поздрави Горичка и участниците в градината за постигнатия резултат. Той сподели, че визията на МЕТРО за градовете през 2050 година е в тях да има много споделени зеленчукови градини. Именно затова МЕТРО подкрепя този проект. Георги Гърневски смята, че в града на бъдещето трябва да се произвежда храна, която да достига директно до жителите му. МЕТРО и занапред ще подкрепя инициативата с екепртиза, със срещи с фермери и със семена. МЕТРО работи с над 200 земеделци по програмата си „Отгледано с грижа в България“ за производство и доставка на български плодове и зеленчуци.

Никола Мобек от Френското посолство разказа, че в Марсилия има над 400 градини за градско земеделие, повечето от които споделени. Той изрази надежда, че макар днес в София има само две такива градини (Градина ЗаДружба и Споделена зеленчукова градина 1 на Горичка) с помощта на общината е възможно тази добра практика да се разпространи и във всеки квартал да има споделени градини. “За мен беше удоволствие да подкрепим, макар и скромно, тази чудесна инициатива. Вие сте пример за мечтатели, които сбъдват мечтите си” каза г-н Мобек.

Демонстрационната градина се намира между две жилищни сгради в района между бул. “Симеоновско шосе” и бул. “Г. М. Димитров”. Тя е първата споделена градина, резултат от работата на Инициативата за развитие на градско земеделие.

Инициативата за развитие на градско земеделие е неформална общност, стартирана от “Горичка” през есента на 2017 с цел катализиране на процеса по създаване на мрежа от споделени зеленчукови градини чрез целенасочена съвместна работа на граждани и граждански организации.

С финансовата подкрепа на МЕТРО и на останалите партньори и с работата на общността от производители запуснатото пространство беше изцяло преобразено. В него вече са засети домати, краставици, тиквички, боб, рукола, магданоз и други зеленчуци и подправки. Сред стопаните на парцели освен българи са мароканец, холандец и двама американци.

Градски зеленчукови градини има в много големи градове по света и те дават възможност както за достъп до качествена храна, която всеки сам е отгледал, така и за създаване на общности, които устойчиво и трайно подобряват градската среда.

“Горичка” ще събере опита от демонстрационната “Споделена зеленчукова градина 1” в наръчник, който ще описва какви са стъпките, за да стане една такава градина в града възможна.

“Горичка” е инициатива на съмишленици за позитивна промяна на значими обществени проблеми чрез партньорства и иновации. Основана е през 2007 г. от тенис звездата Магдалена Малеева, съпругът й Любомир Ноков и приятели. През годините “Горичка” е организирала много форуми, дебати, филмови фестивали и други събития, с цел промяна в начина на мислене на хората за по-активен и по-устойчив живот. От 2017 г. “Горичка” фокусира работата си в две основни направления - катализиране на развитието на градското земеделие в София и стимулиране на кръговата икономика чрез намаляване на отпадъците и подобряване на тяхното разделно събиране.


Контакт:


Людмил Каравасилев

Teл.: +359 887 822 551,

E-mail: lyudmil.karavasilev@metro.bg


Людмил Каравасилев 

Людмил Каравасилев
Ръководител отдел „Корпоративни комуникации“