Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Бистър говежди бульон

Необходими продукти за 6 порции:

  • 1.25 кг говежда опашка
  • 2 глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 100 гр целина/кервиз
  • 2 моркова
  • 1 праз
  • 500 гр телешка кайма
  • 200 гр печени зеленчуци
  • 2 белтъка
  • 200 гр лед на кубчета
  • 3 домата
  • 50 гр гъби
  • 5 стръка розмарин
  • 2 карамфилови зърна
  • 3 дафинови листа
  • сол
  • пипер
  • 2 с.л. пречистено масло
  • 100 мл коняк
  • 150 мл бяло вино
  • 3 л бульон или вода
  • 2 стръка селъри

Бистър говежди бульон

Време за приготвяне: ~ 5 часа с изстудяването


Видео


Приготвяне:

Бистър говежди бульон

1 Опашката се нарязва на малки парчета, най-добре по кокалчетата. След това се изплакват със студена вода, подсушават се с кухненска хартия и се посоляват. Лукът и чесънът се белят и се нарязват на едро.

Бистър говежди бульон

2 Парчетата се запържват в голям тиган с пречистеното масло. След това се добавят лукът, чесънът и захарта и се оставят да се карамелизират малко. Прибавя се доматеното пюре, разбърква се и се запържва.

Бистър говежди бульон

3 Конякът и бялото вино се добавят и яденето се остава да къкри. След това се добавя студеният бульон или вода.

Бистър говежди бульон

4 Кипва се за кратко, маха се пяната и се оставя да къкри за 3 часа на ниска температура.

Бистър говежди бульон

5 Междувременно, зеленчуците се обелват и нарязват с големината на орех. Добавят се към супата заедно с подправките и розмарина и се кипва за още един час

Бистър говежди бульон

6 Бульонът се прецежда през цедка и се оставя да изстине. Кожата, мазнините и сухожилията се премахват от парчетата от говеждата опашка. След това се отстраняват и кокалите, а месото се нарязва на малки кубчета.

Бистър говежди бульон

7 За да стане бистър бульонът, каймата се смесва с печените ситно нарязани зеленчуци и белтъците. Почистеното месо и ледените кубчета се слагат в изстудения бульон и се разбъркват. След това се оставя на ниска температура, докато не кипне.

Бистър говежди бульон

8 Месото се изважда, а бульонът се прецежда внимателно през цедка и плътна кърпа. Бульонът се подправя със сол и пипер. Сервира се с отстраненото месо, бланшираните зеленчуци и равиоли с трюфел.