Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Филетиране на сьомга

Необходими продукти:

  • прясна сьомга, готова за готвене
  • остър нож
  • щипки за обезкостяване

Тук ще ви покажем как да филeтирате сьомга правилно. Това ще отнеме 10-15 минути.



Филетиране на сьомга

Филетиране на сьомга

1 Преди да започнем филетирането, трябва да се уверим, че рибата е прясна. Очите трябва да са бистри, а хрилете - бледо червени. Рибата трябва да е лъскава и само леко да мирише на море. След като се натисне леко с пръст, месото трябва да се връща обратно.

Филетиране на сьомга

2 Няколко костици може да са останали във филето, така че минаваме с ножа по филето в посока към опашката.

Филетиране на сьомга

3 Използвайки клещи за обезкостяване или обикновени щипки, внимателно издърпайте костите.

Филетиране на сьомга

4 Нашият съвет: Винаги издърпвайте костите в посока към главата.

Филетиране на сьомга

5 Накрая премахваме кожата от филето. Срязваме под ъгъл в края на опашката и държим отделения край, така че кожата да е опъната. Изрязваме филето от кожата. Така получаваме две перфектни филета от сьомга, от които можем да приготвим много вкусни ястия!

Филетиране на сьомга

6 Преди да филетираме, изплакваме рибата и внимателно я подсушаваме.

Филетиране на сьомга

7 Изрязваме главата зад хрилете под формата на буквата V.

Филетиране на сьомга

8 Поставяме ножа точно зад хрилете от едната страна и срязваме под ъгъл до гръбнака.

Филетиране на сьомга

9 Следващата стъпка е да разрежем сьомгата по протежение на гръбначния стълб,

Филетиране на сьомга

10 чак до опашката. За целта използваме дълъг и гъвкав нож за филетиране.

Филетиране на сьомга

11 Нашият съвет: Винаги дръжте острието на ножа леко под ъгъл на гръбнака. По този начин се получава прекрасна и гладка половина.

Филетиране на сьомга

12 Отстранете така полученото горно филе,

Филетиране на сьомга

13 обърнете рибата обратно и направете същото с другата половина.

Вижте и още кулинарни вдъхновения