Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Филетиране на сьомга

Необходими продукти:

  • Прясна сьомга, готова за готвене
  • Остър нож
  • Щипки за обезкостяване


Начин на приготвяне:

Филетиране на сьомга

1 Преди да започнем филетирането, трябва да се уверим, че рибата е прясна. Очите трябва да са бистри, а хрилете - бледо червени. Рибата трябва да е лъскава и само леко да мирише на море. След като се натисне леко с пръст, месото трябва да се връща обратно.

Филетиране на сьомга

2 За да проверим дали има останали костици във филето, минаваме с ножа по него в посока към опашката.

Филетиране на сьомга

3 С помощта на клещи за обезкостяване или обикновени щипки, внимателно издърпайте костите.

Филетиране на сьомга

4 Нашият съвет е да издърпвате костите в посока към главата.

Филетиране на сьомга

5 Накрая премахнете кожата от филето. Срежете под ъгъл в края на опашката и държим отделения край, така че кожата да е опъната. Изрежете филето от кожата. Така ще получите две перфектни филета от сьомга, от които можете да приготвите много вкусни ястия!

Филетиране на сьомга

6 Преди да филетирате, изплакнете рибата и внимателно я подсушете.

Филетиране на сьомга

7 Изрежете главата зад хрилете под формата на буквата V.

Филетиране на сьомга

8 Поставете ножа точно зад хрилете от едната страна и срежете под ъгъл до гръбнака.

Филетиране на сьомга

9 Следващата стъпка е да разрежете сьомгата по протежение на гръбначния стълб, чак до опашката.

Филетиране на сьомга

10 За целта използвайте дълъг и гъвкав нож за филетиране.

Филетиране на сьомга

11 Винаги дръжте острието на ножа леко под ъгъл на гръбнака. По този начин се получава прекрасна и гладка половина.

Филетиране на сьомга

12 Отстранете така полученото горно филе.

Филетиране на сьомга

13 След това обърнете рибата обратно и направете същото с другата половина.