Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Огретен с картофи и сирене грюер

Огретен с картофи и сирене грюер

Огретен с картофи и сирене грюер

Приготвяне 20 Минути
Готвене 45 Минути
Общо време 65 Минути

Необходими продукти

  • 600-800 гр картофи
  • 125 гр масло
  • 5-6 яйца
  • 200 гр сирене грюер
  • 300 мл прясно мляко
  • 100 мл готварска сметана
  • чаена лъжичка настъргано индийско орехче
  • 1 супена лъжица чесън на прах (или 4 скилидки пресен чесън)
  • сол и черен пипер на вкус

Огретен с картофи и сирене грюер

Огретен с картофи и сирене грюер

1 Kартофите се обелват и настъргват на ренде - на малки, тънки кръгчета.

Огретен с картофи и сирене грюер

2 Яйцата се разбъркват с тел, като се добавят индийското орехче, солта, черният пипер и чесънът.

Огретен с картофи и сирене грюер

3 Добавят се млякото и сметаната. Бърка се до получаване на хомогенна смес.

Огретен с картофи и сирене грюер

4 В предварително намазана с масло тавичка се подреждат настърганите картофи и се заливат с млечно-яйчената смес.

Огретен с картофи и сирене грюер

5 Отгоре се подрежда маслото.

Огретен с картофи и сирене грюер

6 Пече се на 180С в предварително загряна фурна около 35-45 минути.

Огретен с картофи и сирене грюер

7 Изважда се от фурната и отгоре се разстила настърганото сирене. Запича се на същите градуси за още 8-10 минути до получаване на златиста коричка. Сервираме ястието топло.

Съвет: Вместо сирене грюер може да се използва български кашкавал.