Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Печена ципура във фолио с картофен фондан

Печена ципура във фолио с картофен фондан

Печена ципура във фолио с картофен фондан

Порции 4
Трудност
Общо време 55 Минути

Необходими продукти за 4 порции:

  • 2 бр. ципура (400–600 г)
  • 50 мл зехтин
  • 4-5 стръка мащерка
  • 1 бр. лайм
  • 1 кг картофи
  • 250 мл зеленчуков бульон
  • 30 г масло
  • 20 г каперси
  • 30 г див лук
  • 30 г магданоз
  • Сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Печена ципура във фолио с картофен фондан

1 Рибата се почиства от вътрешности и люспи,измива се и се подсушава.

Печена ципура във фолио с картофен фондан

2 За да проникне по-лесно солта и да се опече рибата по-бързо, по външната й страна се правят леки разрези.
Посолява се отвън и отвътре.

220x3

3 Ципурата се пълни с резенчета лайм, част от мащерката и магданоза,черен пипер и каперси.

Печена ципура във фолио с картофен фондан

4 Поръсва се със зехтин отвътре и отвън и всяка риба се завива поотделно в алуминиево фолио.

Печена ципура във фолио с картофен фондан

5 Пече се във фурна при 220°С за 15 минути или на скара по 4-5 минути от всяка страна.

Печена ципура във фолио с картофен фондан

6 За фондана картофите се режат на едри кубчета (4-5 см), запържват се в мазнина до златисто.

Печена ципура във фолио с картофен фондан

7 В съд за печене към картофите се добавя останалата мащерка, маслото, зеленчуковия бульон и чесън (по желание). Пече се в умерена фурна за около 40 минути.

Печена ципура във фолио с картофен фондан

8 Ястието се сервира в плато, поръсено със ситно нарязан див лук и магданоз.