Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Маринован октопод на скара с риган и чесън

940x200_oktopod

Маринован октопод на скара с риган и чесън

Приготвяне 90 Минути
Готвене 0 Минути
Общо време 90 Минути

Необходими продукти:

  • 1 бр. октопод (средно голям)
  • 1 глава кромид лук
  • 2 бр. моркови
  • ½ глава целина
  • 2 скил. Чесън
  • 50 г пресен риган
  • 70 мл зехтин
  • 1 бр. лимон
  • 50 г морска сол

Начин на приготвяне :

Маринован октопод на скара с риган и чесън

1 Октоподът се изчиства, измива се и се поставя на огъня в дълбок съд с вода.

Маринован октопод на скара с риган и чесън

2 Лукът, морковите и целината се нарязват на едро и се добавят към варящия се октопод.

Маринован октопод на скара с риган и чесън

3 Прибавят се две коркови тапи, тъй като ензимите в корка правят месото по-крехко.

Маринован октопод на скара с риган и чесън

4 Месото на октопода е готово, когато лесно се пробожда с вилица – след около 40 минути.

Маринован октопод на скара с риган и чесън

5 Пипалата на октопода се отрязват, а тялото се нарязва на парчета.

Маринован октопод на скара с риган и чесън

6 Месото се поръсва със счукан чесън и ситно нарязан пресен риган.Маринова се за 30 минути в хладилник.

Маринован октопод на скара с риган и чесън

7 Пече се на силно загрята скара за около 8 минути, като се обръща често и се ръси с лимонов сок.

Маринован октопод на скара с риган и чесън

8 Октоподът се сервира полят със зехтин и поръсен с морска сол.