Доставка на електроенергия


В зависимост от профила на потребление можете да спестите до 25% от потребяваната електрическа енергия.

Уважаеми Партньори,

Oбръщаме се към Вас с предложение да станете клиент на нашата платформа МЕТРО Услуги, чрез която в партньорство с различни компании предлагаме изгодни и ексклузивни решения на нашите клиенти. С регистрирането си на нея Вие ще получите възможност значително да оптимизирате разходите си и да планирате по-уверено бъдещето на своя бизнес.

Една от най-често използваните услуги на платформата е сключването на договор за доставка на електроенергия с дългосрочния партньор на МЕТРО България – компанията за търговия с ток Синергон Енерджи.

Сключването на договор през МЕТРО Услуги може да Ви даде необходимото спокойствие като в зависимост от профила Ви на потребление можете да спестите до 25% от потребяваната електрическа енергия.

Сред важните предимства, които получавате чрез МЕТРО Услуги са:

 • Ясни и прозрачни условия на договора, без скрити клаузи и дребни шрифтове;
 • Бързо изготвяне на оферта според профила;
 • Персонално обслужване от Вашия акаунт мениджър, който е винаги на разположение за консултация и съдействие;
 • Ценно време, което ви спестяваме като напълно безплатно и по електронен път извършваме всички административни услуги, свързани с регистрацията на свободния пазар.
 • Допълнителна верификация на данните за потребената енергия и фактурираната цена.

Вече повече от половин година на европейските пазари, както и на българския, се наблюдава значително повишение на цените на електроенергията и на въглеродните емисии (моля, вижте приложените графики). Средната цена на базовата енергия в страната през юни 2021 г. е над 135 лв./МВтч, което е близо двойно по-високо спрямо същия месец на миналата година.

Поскъпването се обуславя от няколко фактора:

 • Цените на въглеродните емисии през 2021 г. достигнаха стойности над два пъти по-високи от миналогодишните, което допълнително оскъпи произвежданата електроенергия от въглищните и газовите централи.
 • Допълнително, оскъпяването на електроенергията се поддържа и от покачването на цените на природния газ в резултат от нарастване на потреблението му заради ниските температури през пролетта.
 • Присъединяването на България към единния европейски пазар на електроенергия „Ден напред“ (SDAC) чрез границата с Гърция, което представлява промяна на пазарния модел и на практика изкуствено повиши цените на Българската Независима Енергийна Борса, тъй като от началото на 2021 Гърция е с третата най-висока средна цена в Европа.

Сегашното повишение на цените на електроенергията обаче не е инцидентно. Очаква се в близко бъдеще в Европа и в България те да останат високи:

 • Поради протичащите в момента процеси на обединяване с пазарите на останалите страни-членки на Европейски съюз (ЕС) в рамките на пpoeĸтa зa мeждиннo cвъpзвaнe Іntеrіm Соuрlіng цените на българския пазар ще продължат да следват по-високите нива на европейските.
 • В краткосрочен план през есента на 2021 г. предстои още едно важно регионално енергийно обединение между Чexия, Унгapия, Pyмъния и Cлoвaĸия, което ще засегне и България чрез свързаността ни през общата граница със северната ни съседка. То ще доведе до трайно изравняване на цените на енергията в Европа и вече няма да бъде възможно българският пазар да запазва по-ниски ценови нива от останалите европейски пазари.
 • В дългосрочен план Европа заема твърда позиция по отношение на енергийния преход и насърчава нисковъглеродната икономика и производството на енергия от възобновяеми източници. ЕС вече използва система за търговия с емисии, за да определи цената на замърсяването в енергийния сектор и промишлеността. Електроцентралите и индустрията купуват разрешително за всеки тон CO2, който отделят, което значително увеличава разходите за генериране на електроенергия и води до повишение на цените й.
 • Ако негативната тенденция за поскъпване на електроенергията на европейските пазари продължи, с оглед на пазарната свързаност, която България вече има с тях, може да очакваме поскъпване на електричеството и тук.

В така създалата се ситуация МЕТРО България и Синергон Енерджи Ви уверяват, че могат да Ви предоставят най-добрата цена спрямо пазарните условия и най-справедливото ценообразуване.

При интерес към сключване на договор за доставка на електроенергия през платформата МЕТРО Услуги, моля да се свържете с нас на тел. 0892601965 или email Metro@synergonenergy.bg

Стремим се да информираме нашите клиенти за иновации и проекти, които могат да им помогнат да оптимизират разходите си на електроенергия. В рамките на Европейския Съюз предстои да бъдат одобрени програми за подпомагане на малкия и средния бизнес в прехода към въглеродно неутрална икономика.

Всеки клиент може да получи напълно безплатно консултация и анализ на почасовото си потребление, включително и относно производство на енергия за собствени нужди от възобновяеми източници, които подлежат на преференциално финансиране.

С уважение: Екипът на МЕТРО Услуги