METRO Chef Regional  

Регионалната храна е начин на живот по много основателни причини: местните продукти печелят с вкус и свежест, подсилват локалната икономика и допринасят за устойчивото развитие.

doccheck
Български произход

Напълно проследим произход

group
Традиционен вкус

Нашите партньори

МЕТРО поддържа партньорства с местни производители, чиито регионални продукти можеш да откриеш под марката METRO Chef Regional. Каним те да откриеш нашата постоянно увеличаваща се селекция от регионални храни на атрактивни цени, като същевременно подкрепяш българското производство.

Еленски бут - майсторлък от местните месари

Месото на бута по „Еленски“ има уникален и специфичен вкус. Приготвя се в условията на специфичните климатични особености на Еленския Балкан от свинско месо.
Еленският бут е специалитет, който може да се приготвя само в района на Елена, и е резултат от тамошния микроклимат. 
Специфичните въздушни течения, преминаващи през Еленската котловина, в съчетание с майсторлъка на местните месари обуславят приготвянето на този уникален деликатес от незнайни времена.
Уникална стародавна технология, възможна само в района на град Елена, благодарение на специфичния микроклимат. Продуктите се отличават с изчистен състав и зреене при естествена вентилация.
 

Горнооряховски суджук - умения, предавани през поколенията

Уникалността на този продукт се крие не само във формата, аромата и вкуса му, но и във факта, че за неговото производство не се използват никакви добавки под формата на антиоксиданти, цветостабилизатори или усилватели на вкуса. Най-отличителната черта на „Горнооряховски суджук“ е неподправеният вкус, дължащ се на високото качество на суровината, от която е приготвен. За неговото производство се използва единствено прясно говеждо месо от животни. Комбинацията от растителни подправки, придаваща пикантния му вкус, е по традиционна рецепта, запазила се непроменена през годините.

За да се постигне отличителната подковообразна форма на суджука, плътността и консистенцията му, заслуга имат местните производители, чиито умения са се предавали през поколенията. От далечното минало до днес горнооряховският суджук затвърждава позицията си на любим продукт на българската празнична трапеза. Популярен е митът, че вкусът му е толкова специфичен заради уникалния горнооряховски въздух - може би защото през старопланинските проходи почти целогодишно навлизат течения, които благоприятстват за неговото естествено зреене.

Кашкавал - добре познат, отличителен и любим вкус

Суровината за кашкавала се произвежда в собствена кравеферма с 450 крави. Собствената земя, на която се отглежда фуража, кравефермата и мандрата затварят цикъла на производство на кашкавала. В процеса на производството му се спазват най-високите стандарти на качество, за да предложат продукт, дълбоко познат и любим на българите. За това допринася и употребата на 100% натурални съставки - млякото се преработва по класическа технология без използване на консерванти, Е-та или други изкуствени добавки.
 

Регионалното в гастрономията

Последните проучвания показват, че устойчивостта и връщането към местните продукти стават все по-важни. Все повече ресторантьори залагат на български продукти и сервират на гостите си местни деликатеси. Ето защо METRO подкрепя българските производители. В нашата серия METRO Chef Regional ние събираме продукти, силно характерни за нашия регион, и са с ясен и проследим произход.

Като професионалист в гастрономията с METRO Chef Regional и ти можеш да спечелиш твоите гости, които търсят прозрачност в продуктите. Освен това ще оценят използването на местни продукти и ще преоткрият регионалните специалитети.

Виж тези предложения от METRO Chef Regional: