Балкански сирена

Макар да сме далеч от западноевропейските кулинарни завоевания в областта на сирената, и ние на Балканите все пак „сме дали нещо на света“ като технологии и вкусове.   

Балкански сирена
Тел (Турция)

Тел (Турция)  

Известно също като „дил“ или „чечил“. Подобно на моцарела свежо сирене, което се раздърпва на конци. Безсолно и меко на вкус. Ако се чудиш кое е онова прекрасно нежно разтопено сиренце в прословутия турски десерт кюнефе, ето това е. Заслужава си едно чистосърдечно „ашколсун“.   

Лабне (Турция)

Лабне (Турция)  

Като много от турските традиционни храни, и лабнето е продукт на Ориента. То е популярен млечен продукт в повечето арабски страни и Северна Африка. Прави се от цедено кисело мляко и вкусът му напомня крема сирене.

Ще го срещнеш най-често на малки топчици и е много здравословно – съдържа същите пробиотици и полезни вещества, каквито и киселото мляко. Много „обича“ вкусните хлябове, маслините, зехтина. И разбира се, някои вина – нашите консултанти ще те ориентират кои точно.  

Каймак (Сърбия)

Каймак (Сърбия)

Мнозина свързват кухнята на Сърбия главно със скарата – прочутите плескавици, ущипци и други местни месни чудесии. Но „съседите“ имат с какво да се похвалят и в областта на млечните деликатеси. Каймак! Специално сръбско сирене за мазане с вкус между сметана, масло и саламурено сирене. Намажи го на прясно изпечен топъл хляб или пита, и спокойно можеш да забравиш за мръвките. В МЕТРО ще намериш каймак и в силно пикантната му разновидност – с чушки. 

Сръбски каймак в МЕТРО:
Фета (Гърция)

Фета (Гърция)

Най-известното гръцко сирене. И макар външно да прилича на нашенското бяло саламурено сирене, на вкус е доста различно. Обикновено се приготвя от смес от овче и козе мляко, откъдето идва и разликата с българското традиционно краве сирене.

Опитай традиционната шопска салата с гръцка фета. А ако замениш олиото със зехтин и добавиш маслинки, това вече е гръцка салата! 

Халуми (Гърция)

Халуми (Гърция)

Традиционно кипърско сирене, произвеждано и в Гърция, в което си дават среща и овчето, и козето, и кравето мляко. Прилича на свежото, неузряло саламурено сирене, а на вкус наподобява на осолена моцарела. И както знаеш, това е едно от малкото сирена, които можеш да печеш на скара или на тиган – то не се разтича, а се запича. 

ОЩЕ ОТ МЛЕЧНАТА СТРАНА НА ИЗОБИЛИЕТО В МЕТРО 

Наред с европейските класики в МЕТРО ще намериш и редица автентични български продукти, носещи нашата традиция. Разгледай и асортимента ни от яйца. 

А ето още предложения от винената страна на изобилието в МЕТРО 

За да съчетаеш сиренето с неговата перфектна половинка. 

метро карта
Пазарувай в МЕТРО
Вземи своята МЕТРО карта!  
Заяви сега
Стани клиент
не пропускай оферти
нюзлетър
Не изпускай офертите от МЕТРО!  
Абонирай се
Нюзлетър