Макар да сме далеч от западноевропейските кулинарни завоевания в областта на сирената, и ние на Балканите все пак „сме дали нещо на света“ като технологии и вкусове.
Тел (Турция)
Известно също като „дил“ или „чечил“. Подобно на моцарела свежо сирене, което се раздърпва на конци. Безсолно и меко на вкус. Ако се чудиш кое е онова прекрасно нежно разтопено сиренце в прословутия турски десерт кюнефе, ето това е. Заслужава си едно чистосърдечно „ашколсун“.
В наличност в магазин
София (бул. Цариградско шосе)
- 23 %
4,99 лв.
Стара цена:
6,49 лв.
5,99 лв.
с ДДС
Лабне (Турция)
Като много от турските традиционни храни, и лабнето е продукт на Ориента. То е популярен млечен продукт в повечето арабски страни и Северна Африка. Прави се от цедено кисело мляко и вкусът му напомня крема сирене.
Ще го срещнеш най-често на малки топчици и е много здравословно – съдържа същите пробиотици и полезни вещества, каквито и киселото мляко. Много „обича“ вкусните хлябове, маслините, зехтина. И разбира се, някои вина – нашите консултанти ще те ориентират кои точно.
В наличност в магазин
София (бул. Цариградско шосе)
6,74 лв.
8,09 лв.
с ДДС
Каймак (Сърбия)
Мнозина свързват кухнята на Сърбия главно със скарата – прочутите плескавици, ущипци и други местни месни чудесии. Но „съседите“ имат с какво да се похвалят и в областта на млечните деликатеси. Каймак! Специално сръбско сирене за мазане с вкус между сметана, масло и саламурено сирене. Намажи го на прясно изпечен топъл хляб или пита, и спокойно можеш да забравиш за мръвките. В МЕТРО ще намериш каймак и в силно пикантната му разновидност – с чушки.
В наличност в магазин
София (бул. Цариградско шосе)
5,83 лв.
7,00 лв.
с ДДС
Фета (Гърция)
Най-известното гръцко сирене. И макар външно да прилича на нашенското бяло саламурено сирене, на вкус е доста различно. Обикновено се приготвя от смес от овче и козе мляко, откъдето идва и разликата с българското традиционно краве сирене.
Опитай традиционната шопска салата с гръцка фета. А ако замениш олиото със зехтин и добавиш маслинки, това вече е гръцка салата!
Халуми (Гърция)
Традиционно кипърско сирене, произвеждано и в Гърция, в което си дават среща и овчето, и козето, и кравето мляко. Прилича на свежото, неузряло саламурено сирене, а на вкус наподобява на осолена моцарела. И както знаеш, това е едно от малкото сирена, които можеш да печеш на скара или на тиган – то не се разтича, а се запича.